bugün

abd'nin desteklediği (ya da en azından göz yumduğu) kuzey afrika'daki arap diktatörlüklerinde oluşan karmaşa ortamının adıdır.

tunus'ta devlet başkanı 5 milyar dolar'lık serveti ile ülkeden kaçmıştır. sırada sudan, mısır, libya, ürdün, cezayir, fas falan var. halk ayaklandı. gecelerdir gösteriler sürüyor.

beter olsunlar.
tunus ta 27 gece süren ve sonunda amacına ulaşan devrimdir. Komşu Arap ülkelerine sıçraması muhtemel bir devrimdir.
(bkz: sırada Kaddafi)
belkide tüm dünyada beklenilen kıvılcım olur (bkz: hayal kurmak güzeldir)
devrim falan değildir; ayaklanmadır. cumhurbaşkanının ülkeden gitmesinin ardından yerine geçen kişi de aynı partiden zaten.
abd oyunları ile ortadoğudan kaynaklanacak olan 3.dünya savaşı'nın git gide yakınlaşacağını göstermekte olan olaylar dizisinin başlarındaki halkalardan birisi.
sadece yasemin in penceresinden görülür. *
bazı malların bilgisizlikten geyiğe vurduğu bu devrim , dünya tarihinde halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek arap devlet adamı olarak tarihe geçen Zeynel Abidin Bin Ali'nin , 23 yıldır yönettiği ülke olan Tunus'ta yaşanan devrime verilen addır.ülkenin milli çiçeği olduğu için devrime yasemin devrimi denmiştir.
"Tunus'taki toplumsal olaylarda resmi açıklamaya göre 78 kişi hayatını kaybetti."

trt türk twitter
Tunustaki insanların daha fazla sömürülmeye dayanamayıp bir anca önce dur demesiyle başlayan harekettir. Bir çoğu halkı aşağılamaları nedeniyle şimdi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.
devrimin öncesinde örgütlenme facebook üzerinden sağlandığı için facebook devrimi de denebilir adına. ki zaten tunus medyası bu devrime facebook devrimi diyormuş.
seyyar satıcılıklık da yapan bir üniversite öğrencisinin kendisini yakması ile başlamış devrimdir...

öncelikle bu devrim olmasında tunus da ki eğitim düzeyi önemlidir, tunus'da bu 23 yıllık hükümet döneminde tamamen özgürlükler kısıtlanmıştır, öyle ki tunus islam ülkeleri içerisinde müslümanlığın en az yaşanılır hale getirdiği devletlerden biri haline getirilmiştir, kadınların başı örtülü sokaklara bile çıkması yasaklanmıştı taa ki devlet başkanının kızı başını kapayınca onun vesilesiyle bu kanun kaldırılmıştır. tunus da ayrıca büyük bir ordu gücü vardır, öyle ki darbeler filan çok olmuştur. bütün bu olanlar yolsuzluklar, adaletsizlikler, eğitim seviyesi yüksek olan tunus' da bir kaç ay öncesine kadar katlanılmıştır ve kaçınılmaz bir şekilde devrim olmuştur...

bizi ilgilen tarafları varmıdır?
-elbette vardır, bizim generallerimiz darbe zamanlarında bir çok kez tunus'a gidip gelmişlerdir. ''neden?'' diye sormak gerekirse, tabii ki tatile gitmiyorlar, orada ki ordudan akıl almak için, tunus modelini uygulamak için gitmişlerdir...

bundan sonrada bence bizim devletin eli tunus'a uzanacaktır fakat oradaki ordunun gücünden dolayı değil, bundan sonra tunus' da ortaya çıkacak olan demokrasiyi örnek almak için...

tunus müslümanlığın yaşadığı ülkeler arasında en çok eğitim seviyesi yüksek ülkedir bundan sonra dikkat ediniz tunus'da iyi gelişmeler olacaktır. tabii birisi bu gidişatı baltalamaya çalışmazsa...

cahil insanları darbeyi kabul ettirebilirsiniz ama eğitimli insanlar darbeyi kolay kolay kabullenmez.
zalimlerin zulmüne dur diyen bir hareket olmuştur. yıllarca ülkelerini diktayla yöneten, onları açlık ve sefalete sürükleyen liderlere başkaldırıdır.
tunusta yanan bu ateş cezayir, fas, mısır, ürdün gibi ülkeleri de saracaktır.
sanılanın ve iddia edenin aksine abd, ab özellikle fransa'nın desteklediği bin ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan devrimdir. abd ve fransa, ayaklanmanın başladığı günden itibaren sessiz kalarak, demokrasi ve halkın yanında gözükme imajını sergilemek istemişlerdir.

bunun yanında müslümanlar isyan edemez metaforunu tarihin tozlu sayfalarına gömen devrimdir. ancak diktatör gitti, diktatörlük aynı. eğer tunus halkı taleplerini ve mücadelelerini süreklileştirip, rejimi kökten tehdit edecek bir pozisyona gelirse işte siz o zaman yasemini devrimi.

(bkz: arap devrimi başlamıştır)
islam ülkelerindeki uyanışın fitilini ateşleyen devrimdir.
halka allah allah deyip, cukkayı indiren din istismarcıları artık tedirgin yaşayacaktır islam coğrafyasında.
darısı bizdeki ümmetçilerin başına. umarım kısa zamanda bilinçlenirler...
(bkz: berdan mardini)
saman alevi gibi yayılan devrimdir. arap çoğrafyasında diktatörlükleri yıkmasa bile artık bu denli kayfi olmalarını engelleyecektir. buna ek olarak devletler bu sayede laik ve parlamenter düzene biraz daha yaklaşmış olacak. ordunun müdahelesinin sonunda olacaklar aslında rejimin kaderini belirleyecek.
ister karanlık olsun
ister aydınlık
Yasemin hep beyazdır.

seferis'in bu devrime yakışacak bir şiiri.
sen gel o kadar devrim yap dayak ye polisle çatış devrimin ismi "yasemin" olsun. Bu isim için mi ayaklandık dedirtir insana.
(bkz: yasemin devrimi ve arap dünyası).
...ve maalesef halk ayaklanırken yere devrilen bidonlardan birinden petrol aktı. Eyvah eyvah. Amerika, kana yaklaşan köpekbalığı gibi, "bi dakka, izin verdiysek o kadar da değil", diyerek tüm AFrika'ya ve ne olur ne olmaz diye Kıbrıs ve Kanarya Adaları'na da saldırdı. Böylece, Amerika'nın izin verdiği bir olay, devrilen bir bidon petrol yüzünden amacından çıktı. Tüh. Teşekkürler Beşiktaş, yarın Fenerbahçe'yle gülmek istiyoruz.
turuncu devrim kavramını hatırlatmıştır. mısır'da ise nilüfer devrimi olmuştur.
tahminimce şartları çok önce hazırlanmış ve başlaması için olağan bahane gerektiren devrimdir. aslında hazırlanmış grup ve kıtaların işaret fişeği ile başlattıkları bir harekettir.ülkemizde gezi parkını bahane eden grupların tepkisini hatırlatır.
Tunusun nispeten laik bir ülkeye dönüşme sürecinin önünü açan, geniş kitleli halk ayaklanmalarıyla başlayan olaylar bütünü.
ismi karanfil devriminden esinlenerek verilmiştir..
güzel bir isme sahip devrim.
yasemin isimli bir kızın yaptığını düşündüğüm devrim.