bugün

okula kayıt olmakta kayıt olduktan sonra ders secmelerının kaydıda transkript almakta zordur. yahu gidiyosun transkript alıyosun sonra ders seçiyosun gidiyor hocaya onaylatıyorsun bitti mi? hayır daha yeni başladık ondan sonra gidiyor okuldaki 1000 kişilik kuyrukta bekleyip bilgisayarlardan otomasyona bağlanıp seçtiğin dersler dolmuşmu diye bakıyorsun dolduysa vay haline...dolmamış olanları seçip dolmuşları değiştirmek için tekrar hocaya gidiyor ve işlemleri baştan tekrarlıyorsun. he bu arada şunu eklemek lazımki otomasyona sadece okuldaki bilgisayarlardan bağlanabilme gibi bi problem war. hoş o problem olmasa bile okulun sitesi yaklaşık 50 kişiden sonra kilitleniyor beklede sabaha kadar sayfa açılsın. sayfa açılsa ne olacak aşırı yüklenmeden dolayı doldurduğun formları post yaparken yine kilitleniyor.
ya daha ne diyim?

dipnot: türkiyede hem kağıt hemde bilgisayar üzerinden kayıt yapma zorunluluğu olan tek üniversite
(bkz: uludağ üniversitesi işletme)
bir de yetiştirmek için çekilen onca çileden, kavgadan, gürültüden sonra, kayıtların son dakikaları sandığınız anda şöyle bir açıklama gelir;
- kayıtlar bir hafta uzatılmıştır.
sinirler iyice bozulur.bütün dertleriniz, sıkışıklıklarınız size kalır.iki bira alırsınız eve giderken. ve bir sonraki hafta son günü beklersiniz.
danışmanı bulmakla başlayan çileyi takiben fotokopi sırası , banka sırası , dekont bırakma sırası , otomasyon sırası olarak dewam eden, sabrınla alakalı olmak üzerede 12 saatle 12 gün arası deişen işlemler bütünü
(bkz: çile bülbülüm çile)
en kıytırık üniversitede bile internetten otomasyon işlemlerinin hallolması sonucu neden geldim bursaya dedirten şehir dışında okuyanları bu işkence için dersler başlamadan okula getirten çile.
(bkz: garanti bankası)
çok üstüme gelmeyen sıkıntılar. zira 2 saatte halledilebiliyor, nasıl mı?

(öğrencinin mühendislik fakültesinde okuduğu varsayılmaktadır)

*1: kendi şehrimde garantinin herhangi bir şubesine yatırılacakları yatırır, dekontları alırım. 3 tane. birini eve bırakırım, belki lazım olur diye, diğer iki dekontun birini bir çantaya, diğerini bir cüzdanıma koyarım (1 saat banka kuyruğu).

*2: yine kendi şehrimdeyken otomasyon sayfasından notlarımın olduğu "karne" kısmının çıktısını alırım yanıma (2dk, 0.033 saat).

*3: derslerin başladığı gün sabah bursa'ya gelirim, eşyaları bıraktıktan sonra okula giderim (toplamda 18 saat, ama kayıtlarla alakası yok).

*4: dekontları gösterip ders seçim formunu alırım (5-10 dk arası, 0.083 saat).
bu formun bir fotokopisini çıkartırım (genellikle bunu fakülte sayfasına koyuyorlar, çıktı alma şansınız var önceden yani) (5dk 0.083 saat)

*5: elimdeki karne çıktısı ve iki tercih formuyla (birini fotokopi çektirmiştik ya hani) danışmana giderim (5dk, 0.083 saat).

*6: danışmanla muhabbet ederek iki formda da aynı dersleri işaretlerim (30dk, 0.5 saat; adam çok konuşkan)

*7: danışman, "tamamdır, bir ara internete girer orda da seçersin, acele etmene gerek yok" der.

ondan sonraki hafta ders aralarında kantinden çay alıp bilgisayar odasına bakarsın, sistemde sorun yoksa iki kıza selam çakıp bilgisayarından işini halledersin (ders arası kadar. genellikle 15dk, 0.25 saat).

yani neymiş?*,
2,033 saatte iş hallolabiliyormuş.

ki bunun bir saati dekont yatırmaktan ibaret ve herkes için var (daü hariç, onlar internetten yapıyorlar dekont operasyonunu).

bunlardan, birinci, ikinci ve dördüncü maddeler öğrencilerin yaptıkları hataların doğrularını teşkil ediyor. çoğu eleman kendi şehrindeki bankadan yatırmayı akıl etmiyor. bursa'da da ana baba günü olan görükle garantiden yapmaya çalışıyorlar işi. e haliyle yarım gün bir o kuyrukta, bir bu kuyrukta..

yazık.
bayram namazı gibidir. senede iki defa yaparsın, ama her seferinde yeniden başkalarından öğrenirsin, ya da yapanlara bakarak yaparsın. bazen yanlış yapıp, herkes ayaktayken sen secdeye kapanırcasına yanlış dersler de seçersin, lakin en sonunda bir şekilde atlatırsın.
1- bankaya gidilir,harç yatırılır (sadece garanti bankasına)
2- dersler seçilir
3- danışman hocaya gidilir,danışman hocanın imzası alınır
4- ders seçme formu,öğrenci işlerine bırakılır
5- daha sonra bilgisayarda dersler seçilir (bu arada sadece okulun bilgisayarlarıyla yapılır bu iş,sakın "internet cafede hallederim" diye düşünmeyin)

uü de ders kaydı bu kadar basit bir iştir

not: bu işlemler saat:09:00 da başlar,,şansınız varsa 16:00 da son bulur.şansınız yoksa bir sonraki güne sarkması muhtemeldir..
danışman hocaya gitme ile geri gelme arasındaki saat farkı zaman zaman 4-5 saati bulan kayıt işlemleri.. zaten danışman imza atarken "bana sakın bişey sormayın" diyip kayıt işkencesine bi halka daha ekler..
bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce sözkonusu üniversitesinin birinci sınıfına kayıt yaptırırken, yer yön sorduğum güvenlik görevlisinin bana sürekli "gülüm" demesiyle yaşadığım histir. * * *
yaz okulunda bir iki derse bile kayıt yaptırmak için saatlerce banka sırası beklemek anlamına gelen çile.
gün tibariyle kayıtların bitmek üzere olduğu ve benim hala kayıt olmayı beceremediğim süper otomasyona sahip okulum sayesinde küfürdeki yaratıcılığımı keşfetmeme sebep olan sorunlar
aldığım transkriptte ganomun bağıra bağıra 2.32 yazması, yeni otomasyon sistemine giriş yaptığımdaysa bu ortalamanın 1.98'e düşmesi.yetmezmiş gibi, gano 2.00 altında göründüğü için ek ders kredi yükü ** alamamam, "lan neyse" diyerek tam "yine de işaretleyeyim bari" havasına girmişken, işaretlediğim alttan kalan dersimle bu sene aldığım dersin çakışması...

ya gerçekten yalnız değilim, ya da bir otomasyonu yapamayacak kadar beceriksizim..**
internetten kayıdı yapabildim diye sevindiğim,ancak sınıf listelerinde adımı göremeyince bir ton küfürü bastığım kayıt sistemi
bu sene uygulanmaya başlanan ve içinde bi sürü sorun barındıran yeni otomasyon sayesinde artık bursa ya gelmeden de kayıtınızı yapabilirsiniz.
nasıl mı?
bi internet kafeye gidersiniz, orada "yeni otomasyon sistemi" linkini tıklarsınız. eğer pop-up çubuğu çıkarsa önce onu kaldırırsınız akabinde şifrenizi girer kayıtınızı yaparsınız. ama fen-edep. bölümünde iseniz kayıt yaparken alttaki derslerinizin üsttekiyle çakışmadığına dikkat edin. aksi takdirde üsteki dersi alamazsınız.
artık uludağ universitesinde de kağıt kullanmadan kayır yapabilirsiniz.
öğrenciyi okumaması için özel bi çaba sarf eden bir sistem.
ders seçmek istiyoz ama ders yok. yeni sistem hakında kimsenin bilgisi yok. olan öğrenciye oldu.
(#759025)
bankayla, otomasyonun bağlantı kuramaması nedeniyle hasıl olmuş sıkıntılar. parayı yatırırsınız ama sistem bir türlü aktif olmaz. delirmemeye çalışılması gerekir.
edebiyat fakültesinde görülmeyen sıkıntıdır.yeni otomasyonla ilgili pek bir sıkıntın olmaz; sınavla ilgili notlar ve sınıf ortalamaları duyurularına gelir, notlar 1-2 hafta içinde * otomasyona girilir, ders seçme sırasında otomasyonda yanlışlıklar olmaz ve rahatça derslerini seçer beklersin. ve bu durumda aynı üniversitenin farklı fakültelerinde bu kadar bariz farkların oluşmasına şaşırıp kalırsın.
artık alışmamız gereken sıkıntılardır.
okula başladığımdan bu zamana kadar düzelmemiş ve düzelmesini beklemediğim için rahat olduğumu da belirtmemde fayda var.
nasıl olsa kayıtlar uzatılacak. rahat olun. *
(bkz: kolay seçmeli derslerin kontenjanının çabuk dolması)
sonunda okulumun uzamasına sebep olacak eskiside yenisi kadar berbat kayıt sistemi. şuanda da bankayla ilgili bir sorun çıkmış. daha sonra k im uhyemel sorunlarda ers kayıtla iligili olacağını tahmin ediyoruz. tabi en büyük kazığı bu senenin sonunda mezun olacak öğrencilere yapacağını tahmin ediyorum.
her kayıt döneminde ana avrat sövdüren sıkıntılarıdır.
ders kaydını yapmayı özlediğim okuldur. Artık yukarıdaki sıkıntılar mevcut değildir. şimdi de otomasyon sıkıntısı vardır. ders kayıtları internetten yapılmaktadır, yaklaşık siteye 100 kişi girmesinden sonra çöker * sonra tekrardan sisteme girmeye çalışırsınız ve girersiniz bütün kolay seçmeli dersler biter bütün zor hocaların dersleri size kalır. *
otomasyon. (bkz: ölüm sebebi)