bugün

charles darwin'in türlerin evrim teorisini ve bunu destekleyen bulguları yazdığı kitabı.

orjinal adı: the origin of species by means of natural selection
hiç araştırılıp okunma gereği duyulmamasına rağmen, birçok insan tarafından yazarının ateist olarak suçlanmasına sebep olan bilimsel kitaptır.
evrim teorisinin bilimsel temellerini gösteren kitap.

darwin önce tahminler (hipotez) oluşturmuş, sonra bu hipotezi verilerle desteklemiştir. aynı einstein'ın ışığın kütleçekim tarafından bükülebileceğini tahmin etmesi*, sonra bu tahmininin 1917'de yapılan bir deneyle doğru çıkması gibi, darwin de galapagos ispinozlarının ortak bir atadan türediğini söylemiş, dna testleriyle de bu doğrulanmıştır.
http://www.infidels.org/l...darwin/origin_of_species/ adresinden orijinal metni okunabilecek kitaptır.
şiddetli hoşnutsuzluk tepkilerinin yanı sıra büyük bir ilgi uyandıran bu yapıt, eskiden yaşamış olan canlılar alemine ilişkin, zamandan bağımsız ve dinsel görüşe karşı öne sürülebilecek tek bakış açısını bilime soktu.
charles darwin in 1859 yılında yayımladığı, üzerinde çok fazla laf dönen kitabıdır. darwin bu kitabını yayımlamadan önce bir çok tür üzerinde galapagos kuşlarından tutun da hiv e kadar çalışmalar yapmış ve önermeler de bulunmuştur. türleşme mekanizmalarını anlatmış yeni türlerin nasıl oluştuğu hakkında homolojilere dayanan örnekler sunmuştur. doğal seçilim in katkılarını göstermeye çalışmış, sonraki çalışmacılara sosyal darwinizm diye bir temel ortaya atmıştır. ne yazık ki darwinist diye nitelendirilen evrim karşıtları her zaman bu kitaba biz maymundan gelmedik diye laf atmaktadırlar. okuyup anlamayı bırakın bir yana bu adam ne demiş diye bir kez olsun düşünmeye çalışmamışlardır bile. duymuşlardır bir şey fırat misali nasıl olsa ben bununla bir şey yaparım mantığıyla dolanıp dururlar. fırat bile düşünüyor yahu yazıktır etmeyin.
Çok detaylı gözlemlerin yer aldığı, ne hikmetse kitabı okumayan bir sürü insanın hakkında ileri geri konuştuğu, bilimsel bir eserdir.
darwinin evrim teorisini açıklayan gösterişsiz fakat çok kuvvetli kitabıdır. evrim teorisiyle ilgili atıp tutmadan önce hiç değilse bu kitap okunmalıdır. edebiyat dersinde okunacak kitap verdikleri gibi liselerde biyoloji dersinde bu kitap okutulsa, fizikte de evrenin zerafeti * okutulsa pek bir süper olur da böyle bir uygulamaya henüz hiç rastlamadım.
çok fazla sallamış kitap.

darwin çok uçmuş. denize, balık avlamak için giren bazı ayıların zamanla balinaya döndüklerini söyleyebilecek kadar ileri gitmiştir. *
(bkz: türklerin kökeni)
akla yatkın söylemlerde bulunmuş bir kitap. şuna bakın lan http://www.hayvan-resimle...16/maymun%20resimleri.jpg aynı bizim engin abi.
rivayet o dur ki dindar bir adam olan darwin evden çıkarken kızkardeşine ;
- dünyayı dolaşacağım ve tanrının varlığını ispatlayan kanıtlarla geri döneceğim, demiş.

islamiyetteki Allah inancı ile ilgili bir sorun olmasa da özellikle hıristiyan ve musevi inanışlarına tam olarak zıt bir kitap ile geri dönmesi büyük ironi olmuştur.
gündemi elinde tutmak , yön vermek , isteyenlerin bir takım faliyetleri.
insan soyağacı ile ilgili adem'e alternatif bir teoriyi açıklıyor bu kitap. onur yayınları çevirisi ile bir kaç ay önce okudum baştan sona. yanında bir de insanın türeyişi ve cinsel seçme'yi almıştım aynı yayın evinden. açıkçası, biyolojik sınıflandırmada aynı kategoriye giren canlı türleri -buna insan da dahil- neden aynı bir atadan milyonlarca sene boyunca yavaş yavaş biriken küçük değişiklikler sonucu farklılaşmış olmasınlar? gayette mantıklı hani, ne idüğü belirsiz, somut temeli olmayan bir tanrının çamura şekil verip ol! demesinden daha mantıklı geliyor insana.

yalnız bendeki kitaplar 2008-09 baskılarıydı, bu nedenle çeviri biraz bozuktu. daha eski çeviriler -90'ların mesela- daha iyi olacaktır.
Yazıldığı günden günümüze kadar tartışılmaya devam eden bu kitap, doğal hayata karşı toplumun bakışını değiştirmesinde belirleyici bir faktör oldu.
darwin'in, ilk yaşam biçiminin ‘yaratılmış’ olabileceğini söylediği kitabı. ve kitabını şu cümleler ile bitiriyordu:
--spoiler--
“Yaradanın başlangıçta bütün özünü birkaç ya da bir biçimde üfürdüğü yaşamı böyle anlayan ve bu gezegen çekimin değişmez yasasına göre dönüp dururken, böylesine basit bir başlangıçtan en güzel, en olağanüstü, biçimlerin türemiş ve türemekte olduğunu kavrayan bu yaşam görüşünde gerçekten yücelik vardır.” Ancak daha sonra, ‘yaratılış’ kelimesini kamuoyunu dikkate alarak kullanmasından dolayı pişmanlığını dile getirmiştir. Her ne kadar o, türlerin kökenine ilişkin bu eserinde, insanın nasıl meydana geldiği konusuna girmese de, 1871 yılında yayımladığı insanın kökenine dairinsanın Türeyişi isimli eserinde bu konudaki yargısını açıkça ortaya koyuyordu. Darwin, insanı evrim noktasında hayvandan ayrı tutmaktan ve onun yaratılması, gelişmesi için hayvanların tâbi olduğu güçten ayrı özel güçlerin gereğine inanmaktan çok uzaktı. Ona göre insanların, kendisinin bu kadar genel saydığı evrim kuramının dışında kalmasının bir mânası yoktu. insanın değeri, büyüklüğü, kendisinden daha aşağı varlıklardan gelmesiyle değişmezdi. O, aksine serbest bir deyişle, insanı düşkün bir melek sayan ilâhiyat iddialarına karşı, insanın gelişmeye erişmiş ve sonunda akılla seçkinleşmiş bir hayvandan başka bir şey olmadığını söylüyordu.
--spoiler--
ingiliz bilim insanı charles darwinin dengedeki bir zerrecik her şeyi etkilemektedir ile özetlediği muhteşem evrimi anlattığı muhteşem eseridir.
yasaklanması gereken kitaptır...

ayrıca okuyanlar tez zamanda beni özelden aydınlatsınlar, yeni fikirlere açığım...
pek bi komediye dönüşmüştür özellikle avrupda "ordan iki döner ver" insan ırkının değiştiği zamanla mutasyona uğradığını unutmayın hayel kırıklığına uğramamak için gereklidir... eski mısır piramitlerini inşa edenlerle bugün ki mısırlılar aynı değildir. bugün ki türklerle osmanlı dönemindeki türkler aynı değildir. iki döner ver yada uyan artık .
rambo okan ve kate upton aynı türden ha?

siktir lan.
yasaklanmalı diye bir kitaptan korkanları bize göstermiştir.
madem islama inancınız bu kadar güçlü neden korkuyorsunuzda yasaklanması gerektiğini savunuyorsunuz.
galapagos adaları, tahiti, avustralya, yeni zelanda, tasmanya, keeling adaları, ascension, st helena ve ümit burnu'na yaptığı geziler sırasında topladığı bilgilerle yazılmış olan kitap. yolculuk yaptığı geminin adı beagle'dır. işin ilginç yanı ise bu gemiye doktorluk yapsın diye alınmış olmasıdır. fakat o dünya tarihini değiştirecek bulgular toplamış ve türlerin kökeni'ni yazmıştır.
görsel
tez zamanda okuyacagım kitap.
belgesel dizisi guzel ve egiticidir.