bugün

suç işleyen insanın içinde bulunduğu ruhsal durumdur.
suç mahalini tekrar görmek(bilhassa suç cinayetse), kendini suçsuzluğa inandırmak gibi karakteristik dürtüler barındırır.
ayrıca (bkz: suç ve ceza)
suçlu psikolojisinde suçlu çeşitli savunma mekanızmaları geliştirecek, öncelikli olarak kendi suçsuzluğu ekseninde yazdığı senaryoya kendisi inanacaktır.
darwenin bahsettigi durumda, diğer şüpheliler avanak avanak karşılarındaki aynaya bakarken(ki genelde bu arkadaşlar figuran modundaki polislerdir), esas suçlu salak salak tavana, yere bakar. ama aynaya bakmaz. kendini kabak gibi belli eder. bu gibi durumları kimyacılar "iyot gibi açığa çıkmak" deyimiyle pek de güzel betimlerler.
suç işleyen biri ne yapar? sorusun cevabını içinde barındırır.

içgüdülerin önemini ve vücut dilini okumayı öğrenmek, şüphelinin içinde bulunması gereken duruma uygun hareket edip etmediği anlamayı kolaylaştırır.

örneğin şüphelinin yalan söleyip söylemediğini anlamanın bir yolu da hafıza modunda gözlerinin hangi yöne baktığına bakmaktır.

insan beyni sağ ve sol olmak üzere iki yarım küredir. bunlardan biri uzun süreli hafızayı kapsar, diğerinde yaratıcı süreç meydana gelir. insanlara bir soru sorulduğunda gözleri daima o an kullanmakta oldukları yarım küreye kayar. hafıza deposu bazı insanlarda sağ yarım küredir, bazılarında ise sol; yaratıcı yarım küre ise diğeridir.

insanlar doğruyu söylüyorsa gözleri hafıza deposu olan yarım kürelerine doğru kayar, yalan söylüyorsa yaratıcı yarım kürelerine doğru. bunu anlamak için şüpheliye yalan söylemesini gerektirmeyecek bir soru sorulur. mesela "bugün öğle yemeyinde ne yedin?" gibi. ardından cevap verirken gözlerinin hangi yöne baktığına bakılır. böylece hangi yarım kürenin hangisi olduğu öğrenilerek esas soruyla görüşmeye devam edilir.
"- ben yapmadım" psikolojisidir kısaca. titrer ve terler hatta biraz kekeler.
olay mahaline geri dönerler.
kimisinde açığa çıkmayan durum.
(bkz: polisiye filmlerde polisle dalga gecen seri katil)
böyle kişiler genelde bağırır, çağırır.
demogoji yapar, haklı çıkmaya çalışır.

(bkz: recep tayyip erdoğan)
titreme terleme, dilin dolanması, boş boş bakma, karşındakinin söylediğini idrar edememe tarzı hareketlerle polisin işini kolaylaştıran psikoloji.
(bkz: esrarı adamın götünden alırlar)
kişilik faktörü ve geçmiş yaşantılardaki zenginlik ile birlikte değerlendirilmesi gereken durumdur.
afedersiniz kaşarlaştıktan sonra kendilerini belli etmiyebilirlerde. böyle bir psikoloji sergilemeyebilirlerde.
kendi içlerinde kurdukları savunma mekanizması çok güçlüdür artı kalpleri bir taştan farksızlaşmıştır.
ensest arzusu nedeniyle suçlu hissederek evrimleşen insanın dramatik psikolojisi. üzerine koyduğun her şey telafidir, bu arzunun telafi edilmesi için. . .

3-5 yaşları arası kendini hissettirmeye başlar.
konuşanları susturmaya çalışır baskın tavırları ile.

(bkz: 19 aralık 2013 rüşvet operasyonuna yayın yasağı)
Bir suç Vega her hangi bir hata yapmis insanlarin, gereksiz, zamansiz, ve amacsizca aciklama yapmalari ve bu aciklamalarin cogunlukla yalan olmasi.
şu başlıkları açanların türkçe hocasını seveyim ben.
polis görünce yolunu değiştiren insanların sahip olduğu psikolojidir.
Gözlemlediğim kadarıyla suçlu olanlar kendilerini ne kadar zeki zannederlerse etsinler bir yandan ortalamanın bir tık üstü zekalarının verdiği egoyla kendilerini yakalamak için ufak detaylarla kendilerini göstermeye çalışıyorlar. iyi bir dedektif affetmez ama.*