bugün

suçlu psikolojisi

suç işleyen biri ne yapar? sorusun cevabını içinde barındırır.

içgüdülerin önemini ve vücut dilini okumayı öğrenmek, şüphelinin içinde bulunması gereken duruma uygun hareket edip etmediği anlamayı kolaylaştırır.

örneğin şüphelinin yalan söleyip söylemediğini anlamanın bir yolu da hafıza modunda gözlerinin hangi yöne baktığına bakmaktır.

insan beyni sağ ve sol olmak üzere iki yarım küredir. bunlardan biri uzun süreli hafızayı kapsar, diğerinde yaratıcı süreç meydana gelir. insanlara bir soru sorulduğunda gözleri daima o an kullanmakta oldukları yarım küreye kayar. hafıza deposu bazı insanlarda sağ yarım küredir, bazılarında ise sol; yaratıcı yarım küre ise diğeridir.

insanlar doğruyu söylüyorsa gözleri hafıza deposu olan yarım kürelerine doğru kayar, yalan söylüyorsa yaratıcı yarım kürelerine doğru. bunu anlamak için şüpheliye yalan söylemesini gerektirmeyecek bir soru sorulur. mesela "bugün öğle yemeyinde ne yedin?" gibi. ardından cevap verirken gözlerinin hangi yöne baktığına bakılır. böylece hangi yarım kürenin hangisi olduğu öğrenilerek esas soruyla görüşmeye devam edilir.