bugün

Bünyesinde yaşayıp, ilk öğrencilerinden olduğum lise... Türk bürokrasisine kurban gitmiştir... Okul açılırken planlananlar gerçekleştirilememiş ve maalesefki gerçekleştirilemeyecektir... Herşeye rağmen fransızca, ingilizce, osmanlıca eğitimleriyle göz doldurmaktadır... Sosyal olmayan gelmemelidir, erir gider... Okuyan, yazan, çizen, organize eden kişilikler için ideal ortamdır... Pek gözde büyütülmemesi gerekmesiyle birlikte, zamanla işler iyide giderse Türkiye'nin iyi okullarında ilk 10'u zorlayacak kapasiteye gelecektir...
yahya kemal beyatlı hakkında 10 saatlik bir sempozyum düzenleyerek, yardırmış, dumurdan dumura koşturmuş, bol badem bıyıklı, bir iki lümpen parkalının bulunduğu; iki yanında zaman gazetesi binası ile ihlas koleji karşısında da adli tıp kurumu* bulunan fen lisesi statüsünde bir lisedir.ülkemizde uluslararası bakalorya programının geçerli olduğu tek devlet lisesidir.
Kimi öğrencilerin tercih listesinde fen lisesinin altına yazdığı lisedir. Tanınmaz. Üst komşu meslek lisesini değil de sosyal bilimler lisesini kazandığınız için size acır. Ama benim taptığım okuldur. Bir tanedir. Her şeyiyle..
henüz yeni sayılabilecek bir okul türü olması nedeniyle "ay o ne öyle meslek lisesi mi" etiketine mağruz bırakılan, hazırlık eğitimi olan, fen lisesi ayarında çok kaliteli bir okuldur. sayısal bölümü yoktur.
türk milli eğitiminin altmış yıllık rüyasının ete kemiğe bürünmüş, gerçeğe dönüşmüş hâli. eşsiz okuldur bu okul(lar), bilene, idrâke edene... türkiye'nin ilk sosyal bilimler lisesi olan prof dr mümtaz turhan sosyal bilimler lisesi ancak 2003 yılında açılabilmiştir. sadece son iki yılda mezun veren bu okul bu son iki yılda öss'de doksan mezunundan 67sinin ilk binde, 17sinin ilk 100de olması gibi müthiş bir başarıyla en başarılı devlet okuludur, ki pek çok kişi bunun ne müthiş bir başarı olduğunun idrakinde değildir...
ilki ve en başarılısının web sitesi için;
http://www.isbl.k12.tr
edit: imla
sbl'li biri olarak mağdur olduğum sıkıntıları dile getirmek istiyorum.
-her türlü meslek lisesi sanılması
-hazırlıkta ingilizce ağırlıklı olduğu için eve gidip yatılınca aileden 'senin neden yine ödevin yok' şeklinde betimlemeler gelmesi
-5 sene olması
-yurtda kalan doğulu piçlerin sınıfı bölmesi
-okulda sportif aktivitenin çük kadar kısıtlı olması vb.
ne olursa olsun iyi bir lisedir.lysde yerleştirme yüzdesi gayet tatmin edicidir.gelecekte adından çokça söz ettirecektir ki şimdiden söz ettirmeye başlamıştır bile.

unutmadan söyleyeyim: mezun oldugumdur
müfredatına seçmali olarak arapçanın da eklendiği lisedir. ingilizcenin yanında almanca veya arapçayı seçebiliyorsunuz. onca dil varken neden arapça merak edilesidir. bu yüzden olsa gerek ne yazık ki artık imam hatiple aynı kefeye konularak askeri okullara öğrenci alınmıyor buradan çıkan mezunlar.
osmanlı türkçesini okuyup yazmayı da öğrenebileceğiniz bir okul burası. seçmeli de değil 4 sene osmanlıca görüyorsunuz. sosyal bilimler çalışmaları gibi mufredatsız dersleri var. fakat başarı seviyesi çok yüksek. 2010 ygs'de fen liseleri bile %100 başarı sağlayamamışken sosyal bilimler liseleri %100 başarı sağlamıştır.
gel gelelim oradan mezun olmuş biri olarak ben bile artık o okulun farklı amaçlar için açıldığını düşünüyorum.
ileride etiketimiz kötü olmasa bari.
TM bölümünün aşmış versiyonu olan lise. düz liseler gün başına 6, anadolu liseleri gün başına 7 saat ders işlerken, bu liseler gün bşına 8 saat ders işler. ayrıca osmanlı türkçesi'nin öğretildiği tek lise türüdür.
ilki istanbul da açılan ve zamanın milli eğitim bakanının kısıtlı sayıda açılacağını iddia ettiği, buna rağmen hızla çoğalan liselerdir. tm ağırlıklıdır ve geleceğin bakanlarının yöneticilerinin siyasetçilerinin yetiştirilmesi hedefiyle açılmıştır. imkanlarını hızla genişletmektedir. tercih edecek öğrencilerin sosyal açıdan aktif olmaları önemlidir. hazırlık sınıfında 20 saat ingilizce ve 5 saat almanca ya da fransızca öğretilmektedir. 10. sınıftan itibaren osmanlıca eğitimi verilir. sık sık konferanslar düzenlenir. ayrıca her yıl sosyal bilimler liseleri arasında sempozyum düzenlenir. öğrencilerin çoğunluğunu çevre illerden gelen yurtlular oluşturur. bu da o öğrenciler arasında sbl ruhu olarak adlandırılan sıkı dostluğa neden olur.
sözeldir deyip de matematikten kaçanlara yuva olan ama avuç yalatan okuldur. seve seve de olsa o matematik yapılacaktır!
adana sblnin bir üyesi olarak dilciyseniz dil sınıfına gidin sakın buraya gelmeyin derim. tmciler ama matı iyi tmciler gelsin.
hakkıyla işlevini yerine getirip üniversitelerin sosyal bilimler dallarına akademisyen altyapısı da hazırlayabilirlerse ülkeye çok şey katabilecek yeni lise türü.
Üniversitelerin sosyal bilimler dallarına akademisyen yetiştirememe sebebi, öğretmen liseleri ek puan ayrıcalığına sahipken, sbl'ye avuç yalatmalarıdır. Ek ders diyorsanız Osmanlıca, Sosyal Bilimlere Giriş, Sosyal Bilim Çalışmaları da liseye özgü derslerindir. E peki neden sosyal bilim dallarına giriş için teşvik edilmez bu öğrenciler? Bilinmez.
Sonuçta her yıl mezun olan 54 öğrenciden sadece 3-4 tanesi sosyoloji, tarih ya da psikolojiye yönelir. Öğrenciler de kendilerini düşünmek, kendilerini garantiye almak istemektedir. Burada bir düzenleme olmadığı takdirde bu düzen de böyle gider.
mezun olduğum lise türü, kendi okulum adına konuşmak gerekirse yaşamış olduğum adapazarı ilçe sınırlarındaki bütün okullara verdikleri eğitimle on basarlar.

Artıları ve eksilerine gelecek olursak:

artıları:
mükemmel eğitim
sosyal bilimler konusunda sunulan imkanlar
konferanslar, sempozyumlar
entelektüel birikimi yüksek hocalar

eksileri
muhafazakarlıktan ötürü kendilerini sınırlayan hocalar
spora fazla önem verilmemesi
ağır ders saatleri
osmanlı türkçesi gibi ölü bir dilin öğretilmesi(ki bu karşı olduğum anlamına gelmesin, osmanlı türkçesine muvaffak olmaktan sevinç duyarım.)

sözün özü artıları nicel ve nitel anlamda daha fazla olan lise türü.
Devlet yönetiminde sözü olacak kişilerin yetiştirilnesinde büyük rol oynayan, imkanları fazla olan beş yıllık devlet liseleridir.
Kaldırılması söylentileri ile üzmektedir. Gerekçe olarak amacına ulaşamamasının söylenmesi ile daha da üzmektedir.
Birçoğu henüz mezun vermediği gibi, birçoğunun öğrencileri de henüz üniversiteden mezun olamamıştır. Ve ilk kurulan Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinin mezunları ancak iş sahalarında kendini göstermektedir.
Tablo bu olunca hangi amaca kaç yılda ulaşmayı bekliyorlardı, bilemiyoruz.
itibarsızlaştırılma, değersizleştirilme ve içi boşaltılma politikasına maruz kalmakta olan lise türü.

sosyal bilimci yetiştirmek amacıyla kurulmuş, ülkemizin en büyük eksiği olan sosyal bilimler alanındaki eksiğin giderilmesi içi hayata geçirilmiş bir projeydi.

tıpkı fen liseleri, anadolu öğretmen liseleri, imam hatip liseleri, meslek liseleri vs. gibi alanında uzman kişiler yetiştirilmesi için doğru bir adımdı.

peki sonra ne oldu? biz daha fazla alana yöelik eğitim vermemiz gerekirken, imam hatiplere kıyak yapmak adına eğitim sisteminin anasını belledik. kat sayı uygulamasını kaldırdık.

sosyal bilimleri nakil olarak sadece sosyal bilimler lisinden öğrenci alıyordu ilk kurulduğunda. kendine özel dersleri ve hazırlık eğitimi nedeniyle doğruydu. fakat günümüzde bu kalktı. puanı tutan her öğrenci bu liselere geçiş yapabiliyor.

kendine özel yönetmliği ortadan kaldırıldı ve sıradan bir anadolu lisesine dönüştürüldü.

tabi diğer yandan da önce düz liseleri anadolu lisesi yaptılar. e bütün okullar anadolu lisesi olunca özelliği kalmadı ve tekrar genel lise hüviyetine kavuşturuyorlar hepsini. 2 aşamalı bir itibarsızlaştırma politikası yani.

şimdi aynısı sosyal bilimlere uygulanıyor. içi boşaltılıyor. diğerleriyle farksız hala getirilip diğer liselere dönüştürülecek ve sosyal bilimler liseleri projesi ortadan kalkmış olacak.
Eğitimine oranla öğrenci kalitesinde düşüş gözlenen okuldur.
2007 yılında TM bölümlerinde ek puan veriyor diye girdiğim, 2012de okul puanı beni 6 bin kişi düşüren lisedir. Üniversite 2. sınıfa bile giderken konu açıldığında gittiğinize pişman olur, ben niye hazırlık okudum ki dersiniz. Öğretmenleri normal MEB öğretmenleridir. Ama bazıları kendilerini akademisyen gibi görebilir. Arkadaş ortamı oldukça sınırlıdır. Ders saatleri ağırdır. bu ders benim hiçbir işime yaramayacak ki dediğiniz ders sayısı fazladır.
o kadar da ragbet gormeyen lise turudur. guzel projeleri vardir yalniz halen hayata gecirilememistir.
tesekkurler makina.
kazandığımda türkiye'de sadece 16 tane olup 4 tane daha açılacağı bildirilen fakat şimdi ilçelere bile indirgenen liselerdir.

hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl oku oku bitmeyen liselerdir.

hazırlık sınıfında 20 saat ingilizce ve 4 saat almanca ile canınızı okuyan liselerdir.

diğer liselere oranla ders saatlerinin çok olduğu liselerdir.

fakat projeleriyle örnek olabilecek, insanın kendini çok güzel geliştirip yetiştirebileceği liselerdir.

belli bir kalitesi bulunan ve bu seneki kararla anadolu liselerinin de sosyal bilimler lisesine çevrilmesiyle bu kalitesinin düşmemesini ümit ettiğim liselerdir.
Türk milli eğitiminin en büyük ataklarından biri olabilecek bir liseydi. Mezunu olduğum ve hayatımın kalanını borçlu olduğum kurumdur ancak şu anki hali içler acısıdır. Her yanı imam hatiplerle döşemek isteyen akp cehaleti sbl'lere de savaş açmıştır. Eski okulları sbl'ye çevirmiş, yönetmelikleri kaldırmıştır. Yazık olmuştur. (http://www.valamorghulis....-lisesi-saylrz-teyze.html)
Boş kontenjanla yeterlilik sınavına girip dün kazandığım okuldur. Anadolu lisesinden geçiş yaptığım için hazırlık okumayacagım okuldur. Pazartesi baslıyorum hadi bakalım.
içinde on numero öğrencileri barındırır, öyle ki 60-70 alan bi öğrenciye gerizekalı-tembel gözüyle bakar öğretmenler. boş beleş tiplere pek rastlamazsınız. sınav kağıtlarını okuduğunuzda en azından edebiyat not ortalamasının 80 den aşağıya inmediğini gözlerinizle görüp uzun bi "maşşşşşşşaaaaaalllllllllllaaaaaaaaaahhh" çekersiniz. kendi okuduğunuz lisedeki arkadaşlarınızla kıyaslar bi de vay amk eklersiniz iç sesinize. giriş puanları da bi hayli yüksektir, anadolu liselerine nazaran tabii.
Hayallerimdi bir zaman önce sonra olmamıştı.