bugün

Sadakallahülazim diye devam edesim geldi istemsizce.
geçen sene nba finallerinde 3 as oyuncusundan yoksun takıma* karşı şampiyon olan golden state warriors bu sene yine yıldızının* sakatlığı nedeniyle yokları oynarken -ki en kötü 6. maçta elenecekler- "hakemler çok kötü, okc yi kayırıyorlar yeaa" şeklinde çemkirmeye başlamış ve fazla ortalarda olmayan kardeşimiz. tamam hakemlerin hatalı kararları var ama demek ki takımın önemli parçalarından birinin bile %100 ünü verememesinin, steve kerr ün seyirci gibi kenardan maçı izlemek durumunda kalmasının, rakip savunmasının başta üç sayı çizgisi olmak üzere ciddi oranda etkili olmasının, biraz da rakibin koçu ve yıldızlarının çizdiği setlerin etkisi büyükmüş değil mi?

şimdi ben soruyorum, ağanın poku üstüne pok olur mu?
Biraz değişik diyolar; sözlükte aşırı takılmaktan kafayı yemiş olabilirmiş.
En sevimsiz nicklerden birine sahip yazar. Görünce midem bulanıyor öööhh.
san antonio spurs serisinden beri adam silver'ın oklahoma city thunder'ı finâllere çıkartmak için zorladığını söyleyen yazar. nitekim 4-1 spurs üstünlüğüyle bitmesi gereken batı konferansı yarı-final serisini okc, 2002 nba batı konferansı finalinden bu yana görülmüş en kötü hakem yönetimiyle 4-2 ile geçti.

(bkz: oklahoma city thunder/#32432022)

ki zamanında "şunlar şunlar olmadığı sürece" diye de peşin peşin yazmıştım:

(bkz: sadaeke/#32344298)

bahis oynamamamı da abuk subuk şeylere yormuştu zamanında fanboy. oysa bunun en önemli nedeni spor organizasyonlarının nasıl yönetildiklerini biliyor olmam:

(bkz: abd de spor organizasyonları/#25619601)

ve kalkmış tereciye tere satmak için ıkınıyor güreşe doymayan yenilen fanboy... yazık la kimin çocuğuysa!

ve evet, tekrar ediyorum;

(bkz: ağanın poku üstüne pok olur mu)
hala anlayamadığı bir nokta var ki, o da bu sene oklahoma city thunder ın kendi tuttuğu takımdan bariz "daha iyi" olduğu gerçeği. takımların normal sezonlara fazla asılmayıp kendini playofflara sakladığını sanırım hepimiz biliyoruz, golden state warriors rekor kasarken onlar da olası eşleşme için kendilerini hazırlıyorlardı. her galibiyet de bu kadar hakemlere bağlanmaz aga, göz var izan var canlı izliyoruz maçları. bu takım 4 sene önce de çıktı bu finallere, hakemlerin yönetimiyle değildi hatırlarsanız.

tekrar belirtiyorum ki, stephen curry nin sakatlığı da bunda etkilidir. normal sezonda harikalar yaratan takım arkadaşları da rakip savunma tarafından sürklase edilmiştir. olay budur...
fanboy'un hâlâ takım ya da oyuncu tutmadığını anlamadığı yazar. konu taraf olmak değil, güzel oyun izlemek. ve kimse kusura bakmasın, dripling yapma kisvesi altında tosun gibi tepinen fundamental engelli lebrick'i sevmiyorum. steph'in oyununu da kişiliğini de çok beğeniyorum ama o kazanınca benim karnım da doymuyor. hâliyle olay güzel basketbol.

steve kerr için de hiç "çok iyi koç yaa" demedim çünkü öyle olduğunu düşünmüyorum. small ball aşkının başına iş açacağının da farkındaydı. nitekim okc serisinde o çok sevdiği small lineup of death'i oyuna ger sürdüğünde okc vurup geçmiştir. hele andre igoudala'nın yerine harrison barnes'ı ilk beş oynatması ise aklımın hiç almadığı bir durum. zaten david lee'yi de gönderdiler; alçak posttan skor opsiyonu da kalmadı ellerinde...

gelin gelelim tüm bunlar oklahoma city thunder'ın iki turdur ölümüne kayırıldığı gerçeğini değiştirmiyor. takdir haklarının sürekli okc lehine çalınması bir yana, sürekli hayalet düdükler çalınıyor ve dahası rakiplerinin aleyhine çalınanlar tam bir rezalettir. 4-1 sas'ın kazanacağı seriyi 4-2 ile okc'ye hediye ettiler resmen. ha bu demek değil ki okc kötü oynuyor. okc iyi oynuyor, özellikle dion waiters ve serge ibaka'dan gelen ekstra katkı çok önemli.

tüm bunlara, yani steve kerr'ün hataları, okc'nin iyi oyunu ve hepsinden öte hakemlerine yanlılığının bokunu çıkartması işleri bu noktaya getirmiştir. şu hâlde okc finale çıkar. hakemler böyle giderlerse şampiyon bile olabilri ama buna hiç ihtimâl vermiyorum çünkü nba yönetimi lebrick'in cleveland cavaliers'ta şampiyonluk görmesini istiyor. on yıldır şişirdiler adamı ama bir türlü loser olduğu gerçeğini kapatamıyorlar.
2 yüzük ve 6 nba finaline liderlik etmiş -ki 7. de yolda bana göre- lebron james in basketbol temeli olmadığını iddia ederek olayı bitirmiş yazardır. hay sen yaşa emi, daha da bişey demiyorum. *
ortalama bir euroleague takımının playoff yapabileceği nba doğu konferansı'nda şişirilen ve ölümüne kayırılan lebrick'in her yıl finâl yapmasını normâl karşılayan yazar.

ve evet, lebrick'in fundamental'ı yoktur. her driplinge steps ile başlar. "hop step yapıyorum" diye üç adım atlama oynar. turnikelerde ise hep bir adım fazla atar. crossover'larının tepinme olması da apayrı bir olaydır. kimse "ama hem uzun hem de çok ağır, ondan böyle oluyor" falan demesin, blake griffin ondan daha uzun ve bir kilocuk da olsa daha ağır. isolation'larını izleyin, görün.
steve kerr ün kötü bir koç olduğu ve hakemlerin golden state warriors u doğramaya çalıştığı şeklindeki aforizmaları tahmin edeceğiniz üzere hatalı çıkan yazardır. demek ki olay hakemlerde değil, taktik değiştirerek daha iyi bir takım olabilmekteymiş ve bu da en başta koça bağlıymış değil mi?

bunca lafının üzerine çıkıp bir de methiyeler düzer bu. *
"iyi bulmadığı" koçun seriyi almış olmasına biraz bozulmuş kendisi. hala hakemler diyor, allah akıl fikir versin diyorum. olur da cavs şampiyon olursa yine bu 2 faktörden dem vuracaktır.

sen önce kendin bi nba mantığını öğren, ileride çoluğuna çocuğuna öğretirsin. altıncı maç sonunda green in westbrook a arkadan hamlesi bariz faul iken top kaybı çalındı dedik, ses gelmedi hala. senden öğrenmeye kalksak bildiğimizi de unuturuz şimdi aslan. *
nba konusunda mutlaka bir bahanesi olan, bunları anlatırken de çirkinleşebilen komik yazardır.

(bkz: yazık la kimin çocuğuysa)
önceki seride hakemler nedeniyle zırlarken dün akşamki maçın 2. periyotunda kevin love ın kafasına kasti müdahale yapan ve oyundan çıkmasına sebep olan harrison barnes ile ilgili bir açıklama yapmamış olan aslan. rakibin aslarından birini böyle ekarte ederseniz galibiyet daha kolay olur dimi?
1- 2016 nba finalleri ikinci karşılaşmasını izlememiş yazar.

2- kevin love'ın cavs savunmasına verdiği zararı görmek için 2015 nba finalleri ile 2016 nba finallerine bakmak yeterlidir.

3- hakemler hata yaptılarsa reddedecek hâlim yoktur. bana yapıyorlar sanki amk!

4- lebrickseksüellerin. hakemlerden önce fanboy'luk yaptıkları lebrick'e bakmalarını öneririm. herif sıçtıkça sıçıyor. hücumda zaten verimsiz. savunmada yaptığı her olumlu iş için rakibe iki pozisyon hediye ederek özür diliyor. weak side savunmacısı olarak pota altına yardıma gitmesi gerekirken gitmiyor. sürekli abuk subuk switch isteyerek savunduğu oyuncuyu potayla başbaşa bırakıyor.

düdüt: bahsi geçen pozisyon;

https://www.youtube.com/watch?v=mPKec45Lj1Q

ters açı çekiminde harrison barnes'ın gözlerine bakın; kevin love'a mı, topa mı baktığına siz karar verin. zaten topa ulaştığı eli de kevin love'a dirseğin geldiği kol.

çemkirecek bir şey var mı? hayır.

kasti ya da sportmenlik dışı faul verilecek bir durum var mı? hayır.

faul var mı? rebound mücadelesinde şuna faul çalınacak olsa nba'de karşılaşma başına yüz düdük çalınır.

pozisyon bittikten sonra tristan thompson dışında hiçbir cavs oyuncusunun love'ın yüzüne bile bakmadığına da ayrıca dikkâtleri çekmek isterim.
kendisini aşağı yukarı tanıyan yazarların da tahmin edeceği üzere kasıtlı veya kasıtsız olarak yapılmış bir faule normal gözüyle bakmış bir gsw taraftarıdır kendisi. ama az kalsın aynı hakemler eleyeceklerdi takımını, başaramadılar değil mi?

şaşırdık mı?

edit: bu arada cavs ın 30 sayı fark atarak mesaj verdiği üçüncü maçtan sonra yine "ortalarda görünmemeyi" tercih ediyor kendisi. halbuki birkaç gün önce "cavs maç alabilir mi" acaba diye soruyordu. bekle sen bu gece 2-2 olacak inşallah, sonra çıkıp ne diyeceksin merak ediyorum.

edit 2: lebron sağolsun kaybettiler...
hâlâ basketbol değil takımsever olduğunu sanan cahiller var. insan gerçekten hayret ediyor.
kendi jargonuyla şöyle seslenmem gereken curry sosudur kendisi:

bu arkadaş daha finaller başlamadan cavs in kaybedeceğini söylemişti, ben de tam kadro bir cavs in geçen seneden farklı olacağından bahsetmiştim. neyse finaller başladı ve ilk 2 maç gsw ezdi geçti, buraya kadar hemfikiriz. sonrasında cavs 30 sayı fark atarak kazanıp mesajı verdi ve 3-1 geriden gelerek şampiyon oldu. yalnız bu kardeşimiz hala hakemlerdir, adam silver dır diye zırlamaya devam etmekte...

cavs in savunmada gösterdiği insanüstü çabadan, splash brothers ın nerdeyse tüm final maçlarında normal performanslarının altında kalmasından, lebron james ve kyrie irving in kendini aşmasından, çaylak koç tyronn lue nun bile geçen sene david blatt ın düştüğü hatalara düşmemesinden, savunmayı düşüren kevin love nin diğer serilere göre daha az süre almasından, cavs ın hücum ribauntlarındaki üstünlüğünden falan bahsedemez de bunlar. gsw nin bunlara tek cevabı üçlük sallayarak olmuştur, bu da bir gerçek. hakemlerin hatalı kararları her 2 takım adına da oldu, ama cavs 15 sayı öndeyken çalınan hatalı kararla maçta manipülasyon var demek çok komik gerçekten. neyse kısaca geldiğimiz yer şurası:

ağanın poku üstüne pok olur mu sadaeke?

edit: bir de 2.03 boyunda 113 kilo adamdan allen iverson kalibresinde estetik bekliyor bu arkadaş. bu rakamlarda tarihte estetik oyun oynayabilen tek kişi magic johnson du, düşünün artık. *
david stern'ü bile utandıracak kadar berbat bir playoff döneminden sonra midesi bulanan basketbolsever.

bu gözler ki 2002 nba batı konferansı finalini izlemişti ama işlerin bu kadar suyunun çıktığı bir yıl daha görmemişti. batı konferansı'nda san antonio spurs - oklahoma city thunder ve golden state warriors - oklahoma city thunder serileri berbat yönetildi. özellikle sas-okc serisi 4-1 sas'in üstünlüğü ile bitmeliyken 4-2 okc'ye verildi. gsw-okc serisinin de kaderi neredeyse aynı oluyordu. doğu konferansı yalova kaymakamı zaten... sonrasında geldik 2016 nba finals'a:

daha seri başlamadan bu seriyi hakemlerin belirleyeceğini, aksi takdirde cavs'in maç almasının bile zor olduğunu söylemiştim. nitekim ilk 3 maç böyle geçti. ne olduysa 4. maçta oldu zaten. lebrick ile draymond green arasındaki olaylarda lebrick'e 2 flagrant foul 1, 1 de normal faul; draymond'a ise lebrick'in ikinci flagrant 1'ının ardından bir flagrant 1 verilmesi gerekirken hakemler düdüklerini yuttular. maç böylece bitti. buraya kadar her şey küçük bir rezaletken işin bokunun çıkışı 4. karşılaşmanın sonrasında geldi.

nba kuralları uyarınca böyle bir yetkisi ya da hakkı olmayan adam silvergiller draymond green'e 4. karşılaşmadaki olaylar nedeniyle bir flagrant 1 verdiler ve playoff'larda flagrant foul sınırındaki draymond green'i bir maç oynamama cezasına çarptılar. zaten andrew bogut'un sakatlığı nedeniyle pota altı savunmasında sıkıntı çeken gsw böylece 5. karşılaşmada yerle yeksan oldu.

burada golden state warriors ve steve kerr'e de değinmek gerek: bu takımı iç skor opsiyonsuz bırakan ve tümüyle motion offense üzerinden üç sayılık atışlarla yaşatan anlayışları kadronun da alternatifsizliği çok çok büyük bir hataydı. geçen yıl finâllerde kenardan gelip çok kısıtlı süre alan ve skora etki eden david lee gibi bir adamı yollayıp da jason thompson denen gereksizi 6,5 milyon dolar yıllık maaşla takıma katmaları ve şubat'ta da onu serbest bırakıp takımın uzun açığını kangrene çevirmeleri büyük bok yemekti. o paranın üçte birine dallas mavericks'le anlaştı david lee. işte bu yüzden insan olarak sevsem de steve kerr'ün şu an için iyi bir teknik adam olduğunu düşünmüyorum çünkü taktiğine güvenip alternatifsiz bir kadro yarattı ve sonuç, her ne kadar dibine kadar şaibeli olsa bile, ortada.

dönelim konumuza: cleveland cavaliers stephen curry'nin üstüne oynadı seri boyunca ki bu da beklenen bir şeydi çünkü stephen curry top çalma uzmanı olsa da birebir savunması sıkıntılı bir adamdır ve hücumda daha az enerjiyle oynaması için bile yapılabilecek bir şeydir bu. tyronn lue'nun yerine caraskal olsaydı da bunu yapardı zaten. hücumda ritm bulmasını engellemek için de iki şut üst üste soktuğu anda mola almalar falan... bunların tümü yapılması gerekenler. lue zaten yapması gerekeni yaptı. sorun lue'nun ya da lebrick'in yaptıkları değil. ben mi anlatamıyorum yoksa fanboy'lar mı anlamak istemiyor, anlamadım gitti. sorun nba yönetimi ve dolayısıyla hakemler. altıncı maçta stephen curry'ye çalınan faullerin yarısı yalandı. gsw kaldırmış gelirken ve fark 8'e kadar inmişken çalınan abuk subuk düdüklerle hakemler seriyi 3-3'e taşıdılar. ayesha curry bile isyan edip twit attı. bilin bakalım sonra ne oldu? adam silver nba'le tek ilişkisi kocası olan kadının twit'i yüzünden stephen curry'ye 25.000 dolar para cezası verdi!

7. maçta ise iş öyle bir noktaya geldi ki orada "bu kupayı warriors'a yar etmeyecekler" dedim. ikinci yarıda stephen curry'nin bir dışarıdan, bir içeriden sayı bulmasının ardından klay thompson'ın köşeden attığı uzun mesafeli iki sayılık basketi maçı izleyenler hatırlayacaktır. 2,5 metre ötede görüş açısı apaçık hakem olmasına ve klay thompson'ın ayağı çizginin içinde olmasına karşın iki mi üç mü sayı olduğuna karar vermek için hakemler teknik mola aldılar. sanki her şey ayan beyan ortada değilmiş gibi dakikalarca pozisyonu tekrar tekrar izlediler. oyun soğudu. ritme girmek üzere olan şutörler soğudular...

şöyle bir seri nba gibi hakkında yazı yazan herkesin üstünde gibi en ağır yaptırımları demokles'in kılıcı gibi sallayan bir organizasyon yerine; eleştiriye daha açık, daha temiz bir organizasyonda yaşansa yer yerinden oynardı. hele türkiye'de, futbolda şöyle maçlar oynansa taraftarlar sahaya girer, o hakemlerin analarının dinine kadar kovalarlardı.

bandwagon fan olabilirsiniz. fanboy olabilirsiniz. "damarımı kesseniz kanım bordo-sarı akar" diyebilirsiniz. ancak biraz vicdanınız, azıcık onurunuz varsa bu kadar rezaletten sonra kalkıp da şu yüzüğe sevinmezsiniz çünkü o yüzüğü cleveland cavaliers değil,adam silver` aldı.

ha, benimle sidik yarıştırabilirsiniz ama şu sonuç üzerinden tereciye tere satmak gibi işlere girmezsiniz.
önceki seride hızlı hücuma arkadan müdahale yapmasına rağmen gsw savunmasına çalmayıp maç kazandıran hakemler, kevin love ı sakatlayan harrison barnes a çalmayan hakemler, yarım dairenin dışındaki sabit savunmada gsw leyhine faul çalan hakemler, final maçının son pozisyonunda lebron james e çok sert müdahale yapan draymond green e flagrant bile çalmayan hakemler gibi gsw ye çalışmış birçok örnek olmasına rağmen hala hakemler diye zırlayan şahıs.

vicdandan onurdan bahsederken önce kendisininkini düşünmesi gerekir. malumunuz sakatlıklarla dolu bir takımı yenip de "en büyük benim" diyebilmek ayrı bir vicdan ve onur örneğidir. cavs güzelce haksız çıkardı kendisini, otursun canlı izlesin maçları da daha iyi öğrensin nba basketbolunu şeklinde bir tavsiye verebilirim. hakemlerin karşılıklı hatalarıyla geçen bir seri oldu ama hak geçmedi, bundan canlı olarak izleyen herkes emin olmalı. yoksa artık şunu söylemek lazım bu mantaliteye:

(bkz: yav he he)

ayrıca nba başlıklarında bkz verdiği dreymond green isimli şahıs dünya üzerinde tespit edilememiştir. hayali bir karakter yarattı sanırım. *
ben diyorum, kural ihlalinin boku çıktı; adam fastbreak'te hakemin ters açıdan göremediği örnek veriyor. sanki ben o pozisyona tertemiz demişim gibi.

yaa biri şu herifi basketbol okuluna falan yollasın. işi biraz öğrensin de abuk subuk lâflar etmesin!
bir oyuncunun eşini nba otoritesi olarak görüp eğer o hakemlere kızıyorsa doğrudur mantığı güderek olaya ne kadar derinden (!) baktığını görebileceğiniz yazardır.

ayesha curry kimdir? ne kadar objektiftir ve basketbol bilgisi nedir. bizim bu hatunla olayımız nedir aga?
ayesha curry'ye basketbol otoritesi dememiş yazar. nba'in hangi hak ve mantıkla ayesha curry'nin twit'i yüzünden stephen curry'ye ceza verdiğini sorgulamış.

ya, okuduğunu da anlamıyor fanboy'lar!
(bkz: gökbörü).
tarafsız olamadığı için nba i gözüyle izleyemeyen yazardır. şimdi "yarısı yalan" dediği şu 6 faul olayına bakalım beraberce:

https://www.youtube.com/watch?v=3LHDMBbnDoQ

ilk pozisyonda pota altında tristan thompson a kasıtlı çekme ile faul,
ikinci pozisyonda hem topsuz oyuncuya* hem de lebron james e koluyla müdahale,
üçüncü pozisyonda kyrie irving e arkadan müdahale,
dördüncü pozisyona çalınması bence de yanlış,
beşinci pozisyonda pas arası yapmak isterken yetişemediği için lebron james in sol koluna müdahale ve dişlik fırlattığı için teknik faul.

göreceğiniz üzere faullerin 1 tanesi dışında tamamı haklı olarak çalınmıştır. çünkü bu kardeşimiz nizami müdahalelerde bulunmuyor ve rakibin tüm oyuncularına ayrı ayrı faul yapıyor. biraz gözüyle izleyen ve tarafsız olabilen herkes hakemlere hak verecektir. ayrıca curry atılırken fark 8 değil 12 idi* ve bitime 4.22 vardı, bu az görünse de iyi bir farktır. zaten hemen 20 saniye sonrasında smith in üçlüğüyle 16 farka ulaşarak kopmuştu maç.

son olarak ingilizce terimleri çok seven bu arkadaşa şunu da iyice okumasını öneriyorum:

(bkz: blocking foul)
hâlâ boku üstüne bok olabileceğini sananlar var.

curry'nin faullerini sayalım:

1- dibine kadar faul.
2- hücum faul o amk! nerenizle izliyorsunuz?
3- faul
4- rebound mücadelesi, fazlasıyla kolay çalınmış bir düdük.
5- lebrick'in bununla aynı yüzlerce pozisyonu var. leflop!
6- itiraz nedeniyle çalınan teknik faul doğru ama bir önceki pozisyon yalan olduğu için bu da yanlış.

etti mi size yarı yarıya?
rakibin eline koluna yapılan müdahaleyi nizami saydığı için zırlaması gayet normal olan yazar. basketbol konusunda bu kadar ahkam kesip de kurallardan sınıfta kalmak ironik olsa gerek.

neyse öğrenir bir gün, basketbolda yalnızca topa yaptığınız müdahaleler nizamidir. bunun dışında yarım dairede değilken sabit durduğunuzda yeterince ustalaşmışsanız rakibe charging foul aldırabilirsiniz ancak. rakibe temas ederek yapılan bloklar, top çalmalar ve out of bounds kararları nizami değil, hakemlerin mallığıyla açıklanabilir.
güncel Önemli Başlıklar