bugün

(bkz: kırıcı oluyon ama) ewed.
Bir garip çaylak.

Bilemiyorum altan.
#34885971
bu konuyu bir kahve ısmarlayarak tartışmak istediğim yazar.
şu sıralarda cavs ve lebron james konularında saçmalamadığını görünce bi bakıyım dediğim, ancak yine çaylak olmuş yazar. sanırım bu sefer olay siyasi biraz. bir konuda bilgi sahibi olmak ile patavatsızlığı ve millete laf sokacam diye raydan çıkmayı birbirinden ayırması gerekiyor, yoksa yol siliğe doğru gidiyor gibi...

edit: nikaltıma girdiği son resim ile kuyruk acısını iyice tavana vurdurmuş, neymiş ben lebron un istatistikleriyle konuşuyormuşum. zaten objektif olabilse çıkar delikanlı gibi tebrik ederdi, kendi desteklediği takım 3-1 den geri gelmemiş gibi çıkıp hakemlere sallamazdı. amerikanların bir lafı vardır bildin mi koç?

(bkz: haters gonna hate)

bu da sana başka bir resim olsun.

görsel
dallamanın birine hıyar dediği için çaylak olmuştur. birileri de tuzlukla koşturuyor.
konuşurken lafı nereye salladığını bilmediğinden dolayı çaylak olmuş yazar. kimbilir kimlerin canını sıktı yine, neyse umarım ders olur kendisine. bu arada ingilizce tecrübesi benden gerideymiş çaktırmayın. *
kendisi ingilizce'yi 1993'te öğrenmeye başlamıştır ve çeviri yapacak düzeyde bilmektedir. nba'de de kareem abdul jabbar'a bile yetişmiştir.
kendisi ingilizceyi yeni öğrenirken fundamental ın ne demek olduğunu bilen biri olarak komik argümanlarla yaklaştığını ve bahaneyle nikaltını beslediğini düşündüğüm yazar.

he gülüm he, hakem kayırmasıyla lebron yüzük almıştır, mvp olmuştur, all star olmuştur, 2003 gibi bir yıldızlar draftından sıyrılıp yılın çaylağı olmuştur, en genç oyuncu rekorları kırmıştır, en iyi beşlere ve savunma beşlerine girmiştir haklısın. hazımsızlığın bu kadarına da pes doğrusu, bu sıcaklarda önerim şu şekildedir:

görsel
fundamental sözcüğünün sözlükteki karşılığına bakan fanboy'ların sonunda bir şeyler öğrenmesine neden olan adam. arkadaş çok da iyi biçimde açıklamış fundamental nedir, ne değildir ama niyeyse lebrick'in fundamental özürlülüğünden tek kelime bile bahsetmemiş. ben edeyim.

steps yapmadan driplinge başlamak, bitirmek fundamental ister. lebrick her ikisinde de steps yapar.
steps yapmadan hop step, euro step gibi naneler yapmak fundamental ister. lebrick her ikisinde de steps yapar.
alçak post oynamak fundamental ister. neyse ki pat riley, lebrick'e öğretti bunu miami heat günlerinde ama hâlâ pivot ayağının harekete başlama yeri ile bitiş yeri iki metre oynuyor.

ve hayır, yüzük fundamental ile uzaktan yakından ilgisi olan bir şey değildir. yeterince kayırılan her düve nba'de yüzük kazanabilir.

not: luc longley'nin ikinci red assault'taki görevi ile tamer oyguç'un efes pilsen'deki görevi arasında zerre miskal fark yoktur. üç saniye koridorunda yer kaplamak ve post up çeken rakip uzunlar tarafından itilip kakılmamak. üstüne üstlük bulduğu ortalama 8 sayıyı 2 metrenin üstünde olup da o dönem bulls'ta oynayan herkes atardı. savunmalar jordan, pippen'a yoğunlaşırlar. rebound'larda olanca güçleriyle dennis rodman'ı box out ile uğraşırlarken arada maç başına 8-10 sayı bulmak emin olun hiç de zor değil. yani düşünün, hakem desteği olmadan lebrick bile yapardı bu kadarını.
fundamental kelimesinin anlamını top sürmekten ibaret gördüğünü düşündüğüm yazar. şimdi öncelikle kendisi için açıklayayım:

fundamental, basketbol temeli demektir. bu temele sahip olmak, kendisinin verdiği 2 uzun oyuncu için pota altında ve yapabiliyorsa dışarıda savunma ve hücum kurgusunu iyi oturtabilmeyi sağlar. luc longley dediğimiz arkadaş 3 yüzüğünü alırken 90 lardaki chicago bulls zamanını izleyebildiyseniz bu adamın pota altında oluşturduğu özellikle savunma tehditini anlayabilirsiniz. skor anlamında ise %50 isabet oranı üzerinde 8 sayı civarında bir ortalama yakalayarak günümüzdeki birçok pivot denginde performans gösterdiğini görebilirsiniz. bu da tamamen basketbol temeliyle ilgilidir. bugün tim duncan da bazılarının idolü blake griffin gibi top sürmüyor ama mr. fundamental diye yere göğe sığdıramıyoruz ve 5 yüzüğü var değil mi?

gelelim daha büyük bir oyuncu olan robert horry kardeşimize. bu adam 7 şampiyonluğunun tamamında içeriden ve dışarıdan bulduğu sayılarla, içerideki savunma tehditiyle, eli titremeden gönderdiği kritik şutlarla, pis işleri iyi yapan yönleriyle her 2 takımın da şampiyonluğunda büyük pay sahibi olarak parkeleri ağlatmış olan bir adamdır. bunu da basketbol temeliyle alakası yok demek tamamen subjektif bir yorumdur, ki basketbolu splash brothers dan ibaret gören biri için gayet normaldir.

evet yüzük bu fundamentalin doruk noktasıdır, bugün jordan lar, pippen lar, kobe ler, shaq lar, russell lar, hakeem ler, bird ler, amiral robinson lar ve daha birçoğundan övgüyle bahsediyorsak, onlar da bu yeteneklerini yüzükle süslediler. tabii ki yüzüksüz yetenekler de vardı, bunu inkar edemem. belki biraz daha anlar curry sosu ama pek umudum da yok açıkçası. boşa konuşuyoruz işte...
neslinin hakkını veremeyen ya da hesabı ele geçirilmiş olan düşük zekalı yazar. (#33076834) entry'sindeki ironiyi sair 7 kişi anlamışken sekizinci kişi olarak entry'i anlamamış, "bu kadın fotoğrafı burada ne arıyor hıyar" diyerek bir de özel mesajdan hakaret etmiştir. sözlükte çok zekasız gördüm ama böyle bir zekasız görmedim.
adama "fundamental" diyorum, herif hâlâ "yüzük" diyor. lan luc longley'nin de üst üste kazandığı üç yüzüğü var. robert horry'nin de 7 yüzüğü var. bu onları en iyi, en yetenekli ya da goat yapmıyor.

yeminle fenerli kafası var bu fanboy'da.
fundamental özürlü olduğu için blake griffin den 3 yüzük ve sayısız başarılar kadar daha fazlası olan oyuncudur. ne biliyim tek başına nba finali yaptırmalar, 4 tane normal sezon mvp si almalar, en iyi beşe ve savunma beşlerine seçilmeler, en genç oyuncu rekorları kırmalar falan fistan, griffin ne yapıyordu senelerdir peki? *

bu durumda ünlü bir türk düşünürünün vecizesiyle seslenmek istiyorum bu kardeşimize:

(bkz: anlamıyorsun dede anlamıyorsun)
fundamental özürlü lebrick'in fanboy'larının hâlâ sidik yarıştırdıkları adam.

zamanında lebrick'in fundamental'ının blake griffin kadar bile olmadığını söylerken şaka yapmıyordum. aha da kanıtı:

http://www.youtube.com/watch?v=f96b5XAbHhc
curry nin lebron topla hızlanırken gelip sol koluna müdahale ederek pozisyonunu bozmasını "tesadüfi" olarak gören biridir tanık olduğunuz üzere. aynı şeyden tekrar bahsetmeyecem, ingilizcesini okumasına rağmen anlamıyor çünkü.

ne bekliyorduk ki?
nba'de elin topun parçası olduğunu bilmeyenlerin hâlâ bikbik ettikleri adam.

açın, kural kitabını okuyun.

ha, lebrick'in de flop'ları dillere destandır. hiçbir temas olmadan suratını tutar, yumruk yemiş gibi.

bakın nba kural 12 ne diyor:

---alıntı---

B. Personal Foul

Section I--Types
a. A player shall not hold, push, charge into, impede the progress of an oppo-nent by extending a hand, forearm, leg or knee or by bending the body into a posi-tion that is not normal. Contact that results in the re-routing of an opponent is a foul which must be called immediately.
b. Contact initiated by the defensive player guarding a player with the ball is not legal. This contact includes, but is not limited to, forearm, hands, or body check.
EXCEPTIONS:
(1) A defender may apply contact with a forearm to an offensive player with the ball who has his back to the basket below the free throw line extend-ed outside the Lower Defensive Box.
(2) A defender may apply contact with a forearm and/or one hand with a bent elbow to an offensive player in a post-up position with the ball in the Lower Defensive Box.
(3) A defender may apply contact with a forearm to an offensive player with the ball at any time in the Lower Defensive Box. The forearm in the above exceptions is solely for the purpose of main-taining a defensive position.
(4) A defender may position his leg between the legs of an offensive player in a post-up position in the Lower Defensive Box for the purpose of maintaining defensive position. If his foot leaves the floor in an attempt to dis-lodge his opponent, it is a foul immediately.
(5) Incidental contact with the hand against an offensive player shall be ignored if it does not affect the player's speed, quickness, balance and/or rhythm.
c. Any player whose actions against an opponent cause illegal contact with yet another opponent has committed the personal foul.
d. A personal foul committed by the offensive team during a throw-in shall be an offensive foul, regardless of whether the ball has been released.
e. Contact which occurs on the hand of the offensive player, while that hand is in contact with the ball, is legal.
EXCEPTION: Flagrant, elbow and punching fouls.
PENALTIES: The offender is charged with a personal foul. The offended team is charged with a team foul if the illegal contact was caused by the defender. There is no team foul if there are personal fouls on one member of each team or the per- sonal foul is against an offensive player. The offended team is awarded:
(1) the ball out-of-bounds on the sideline at the nearest spot where play was interrupted but no nearer to the baseline than the free throw line extend-ed if an offensive foul is assessed.
(2) the ball out-of-bounds on the sideline where play was interrupted but no nearer to the baseline than the free throw line extended if the personal foul is on the defender and if the penalty situation is not in effect.
(3) one free throw attempt if the personal foul is on the defender and there is a successful field goal or free throw on the play.
(4) two/three free throw attempts if the personal foul is on the defender and the offensive player is in the act of shooting an unsuccessful field goal.
(5) one free throw attempt plus a penalty free throw attempt if the personal foul is on the defender and the offensive player is not in the act of attempting a field goal if the penalty situation is in effect.
(6) one free throw attempt and possession of the ball on the sideline nearest the spot where play was interrupted if an offensive player, or a teammate, is fouled while having a clear-path-to-the-basket. The ball and an offen-sive player must be positioned between the tip-of-circle extended in the backcourt and the basket in the frontcourt, with no defender between the ball and the basket when the personal foul occurs. There must be team control and the new play must originate in the backcourt, including throw-ins, and the offended team must be deprived of an opportunity to score an uncontested basket.
(7) two free throw attempts if the personal foul is for illegal contact with an elbow. The elbow foul may be assessed whether the ball is dead or alive. Free throw attempts are awarded whether the ball is dead, alive, loose or away-from-the-play in the last two minutes of regulation or overtime(s). Contact must occur for an elbow foul to be assessed. It is an unsports-manlike act whether or not there is contact. (See Rule 12A--Section VII-- d(6) for non-contact.) If the deliberate elbow contact is above shoulder level, the player will be ejected. If the elbow contact is shoulder level or below, the player may be ejected at the discretion of the official. In all of these situations, the official has the discretion of assessing a fla-grant foul (1) or (2).
(8) two free throw attempts if a personal foul is committed by a defender prior to the ball being released on a throw-in.
EXCEPTION: Rule 12B--Section X.
(9) two free throw attempts if a personal foul is committed against an offen-sive player without the ball when his team has at least a one-man advan-tage on a fast break and the defensive player takes a foul to stop play.

---alıntı---

bakın burası çok enteresan:

(5) incidental contact with the hand against an offensive player shall be ignored if it does not affect the player's speed, quickness, balance and/or rhythm.
e. Contact which occurs on the hand of the offensive player, while that hand is in contact with the ball, is legal.

yani neymiş:

(5) hızını, çabukluğunu, dengesini ve/veya ritmini etkilemediği sürece; hücum oyuncusuna tesadüfen yapılan temaslar görmezden gelinir.
e. hücum oyuncusunun eli topla temas hâlindeyken eline yapılan temaslar legaldir.

gelelim lebrick'in hücum faul pozisyonuna:

---alıntı---

Section II--By Dribbler
a. A dribbler shall not (1) charge into an opponent who has established a legal guarding position, or (2) attempt to dribble between two opponents, or (3) attempt to dribble between an opponent and a boundary, where sufficient space is not avail-able for illegal contact to be avoided.
b. If a defender is able to establish a legal position in the straight line path of the dribbler, the dribbler must avoid contact by changing direction or ending his dribble.
c. The dribbler must be in control of his body at all times. If illegal contact occurs, the responsibility is on the dribbler.
PENALTY: The offender is assessed an offensive foul. There is no team foul. The ball is awarded to the offended team on the sideline nearest the spot where play was interrupted but no nearer to the baseline than the free throw line extended.
EXCEPTION: Rule 3--Section I--a.
d. If a dribbler has sufficient space to have his head and shoulders in advance of his defender, the responsibility for illegal contact is on the defender.
e. If a dribbler has established a straight line path, a defender may not crowd him out of that path.
PENALTY: The defender shall be assessed a personal foul and a team foul. If the penalty is not in effect, the offended team is awarded the ball on the sideline nearest the spot where play was interrupted but no nearer to the baseline than the free throw line extended. If the penalty is in effect, one free throw attempt plus a penalty free throw attempt is awarded.

---alıntı---

not: kural kitabıyla döverim adamı!
rakibin eline koluna yapılan müdahaleyi nizami saydığı için zırlaması gayet normal olan yazar. basketbol konusunda bu kadar ahkam kesip de kurallardan sınıfta kalmak ironik olsa gerek.

neyse öğrenir bir gün, basketbolda yalnızca topa yaptığınız müdahaleler nizamidir. bunun dışında yarım dairede değilken sabit durduğunuzda yeterince ustalaşmışsanız rakibe charging foul aldırabilirsiniz ancak. rakibe temas ederek yapılan bloklar, top çalmalar ve out of bounds kararları nizami değil, hakemlerin mallığıyla açıklanabilir.
hâlâ boku üstüne bok olabileceğini sananlar var.

curry'nin faullerini sayalım:

1- dibine kadar faul.
2- hücum faul o amk! nerenizle izliyorsunuz?
3- faul
4- rebound mücadelesi, fazlasıyla kolay çalınmış bir düdük.
5- lebrick'in bununla aynı yüzlerce pozisyonu var. leflop!
6- itiraz nedeniyle çalınan teknik faul doğru ama bir önceki pozisyon yalan olduğu için bu da yanlış.

etti mi size yarı yarıya?
tarafsız olamadığı için nba i gözüyle izleyemeyen yazardır. şimdi "yarısı yalan" dediği şu 6 faul olayına bakalım beraberce:

https://www.youtube.com/watch?v=3LHDMBbnDoQ

ilk pozisyonda pota altında tristan thompson a kasıtlı çekme ile faul,
ikinci pozisyonda hem topsuz oyuncuya* hem de lebron james e koluyla müdahale,
üçüncü pozisyonda kyrie irving e arkadan müdahale,
dördüncü pozisyona çalınması bence de yanlış,
beşinci pozisyonda pas arası yapmak isterken yetişemediği için lebron james in sol koluna müdahale ve dişlik fırlattığı için teknik faul.

göreceğiniz üzere faullerin 1 tanesi dışında tamamı haklı olarak çalınmıştır. çünkü bu kardeşimiz nizami müdahalelerde bulunmuyor ve rakibin tüm oyuncularına ayrı ayrı faul yapıyor. biraz gözüyle izleyen ve tarafsız olabilen herkes hakemlere hak verecektir. ayrıca curry atılırken fark 8 değil 12 idi* ve bitime 4.22 vardı, bu az görünse de iyi bir farktır. zaten hemen 20 saniye sonrasında smith in üçlüğüyle 16 farka ulaşarak kopmuştu maç.

son olarak ingilizce terimleri çok seven bu arkadaşa şunu da iyice okumasını öneriyorum:

(bkz: blocking foul)
(bkz: gökbörü).
ayesha curry'ye basketbol otoritesi dememiş yazar. nba'in hangi hak ve mantıkla ayesha curry'nin twit'i yüzünden stephen curry'ye ceza verdiğini sorgulamış.

ya, okuduğunu da anlamıyor fanboy'lar!
bir oyuncunun eşini nba otoritesi olarak görüp eğer o hakemlere kızıyorsa doğrudur mantığı güderek olaya ne kadar derinden (!) baktığını görebileceğiniz yazardır.

ayesha curry kimdir? ne kadar objektiftir ve basketbol bilgisi nedir. bizim bu hatunla olayımız nedir aga?
ben diyorum, kural ihlalinin boku çıktı; adam fastbreak'te hakemin ters açıdan göremediği örnek veriyor. sanki ben o pozisyona tertemiz demişim gibi.

yaa biri şu herifi basketbol okuluna falan yollasın. işi biraz öğrensin de abuk subuk lâflar etmesin!
önceki seride hızlı hücuma arkadan müdahale yapmasına rağmen gsw savunmasına çalmayıp maç kazandıran hakemler, kevin love ı sakatlayan harrison barnes a çalmayan hakemler, yarım dairenin dışındaki sabit savunmada gsw leyhine faul çalan hakemler, final maçının son pozisyonunda lebron james e çok sert müdahale yapan draymond green e flagrant bile çalmayan hakemler gibi gsw ye çalışmış birçok örnek olmasına rağmen hala hakemler diye zırlayan şahıs.

vicdandan onurdan bahsederken önce kendisininkini düşünmesi gerekir. malumunuz sakatlıklarla dolu bir takımı yenip de "en büyük benim" diyebilmek ayrı bir vicdan ve onur örneğidir. cavs güzelce haksız çıkardı kendisini, otursun canlı izlesin maçları da daha iyi öğrensin nba basketbolunu şeklinde bir tavsiye verebilirim. hakemlerin karşılıklı hatalarıyla geçen bir seri oldu ama hak geçmedi, bundan canlı olarak izleyen herkes emin olmalı. yoksa artık şunu söylemek lazım bu mantaliteye:

(bkz: yav he he)

ayrıca nba başlıklarında bkz verdiği dreymond green isimli şahıs dünya üzerinde tespit edilememiştir. hayali bir karakter yarattı sanırım. *
david stern'ü bile utandıracak kadar berbat bir playoff döneminden sonra midesi bulanan basketbolsever.

bu gözler ki 2002 nba batı konferansı finalini izlemişti ama işlerin bu kadar suyunun çıktığı bir yıl daha görmemişti. batı konferansı'nda san antonio spurs - oklahoma city thunder ve golden state warriors - oklahoma city thunder serileri berbat yönetildi. özellikle sas-okc serisi 4-1 sas'in üstünlüğü ile bitmeliyken 4-2 okc'ye verildi. gsw-okc serisinin de kaderi neredeyse aynı oluyordu. doğu konferansı yalova kaymakamı zaten... sonrasında geldik 2016 nba finals'a:

daha seri başlamadan bu seriyi hakemlerin belirleyeceğini, aksi takdirde cavs'in maç almasının bile zor olduğunu söylemiştim. nitekim ilk 3 maç böyle geçti. ne olduysa 4. maçta oldu zaten. lebrick ile draymond green arasındaki olaylarda lebrick'e 2 flagrant foul 1, 1 de normal faul; draymond'a ise lebrick'in ikinci flagrant 1'ının ardından bir flagrant 1 verilmesi gerekirken hakemler düdüklerini yuttular. maç böylece bitti. buraya kadar her şey küçük bir rezaletken işin bokunun çıkışı 4. karşılaşmanın sonrasında geldi.

nba kuralları uyarınca böyle bir yetkisi ya da hakkı olmayan adam silvergiller draymond green'e 4. karşılaşmadaki olaylar nedeniyle bir flagrant 1 verdiler ve playoff'larda flagrant foul sınırındaki draymond green'i bir maç oynamama cezasına çarptılar. zaten andrew bogut'un sakatlığı nedeniyle pota altı savunmasında sıkıntı çeken gsw böylece 5. karşılaşmada yerle yeksan oldu.

burada golden state warriors ve steve kerr'e de değinmek gerek: bu takımı iç skor opsiyonsuz bırakan ve tümüyle motion offense üzerinden üç sayılık atışlarla yaşatan anlayışları kadronun da alternatifsizliği çok çok büyük bir hataydı. geçen yıl finâllerde kenardan gelip çok kısıtlı süre alan ve skora etki eden david lee gibi bir adamı yollayıp da jason thompson denen gereksizi 6,5 milyon dolar yıllık maaşla takıma katmaları ve şubat'ta da onu serbest bırakıp takımın uzun açığını kangrene çevirmeleri büyük bok yemekti. o paranın üçte birine dallas mavericks'le anlaştı david lee. işte bu yüzden insan olarak sevsem de steve kerr'ün şu an için iyi bir teknik adam olduğunu düşünmüyorum çünkü taktiğine güvenip alternatifsiz bir kadro yarattı ve sonuç, her ne kadar dibine kadar şaibeli olsa bile, ortada.

dönelim konumuza: cleveland cavaliers stephen curry'nin üstüne oynadı seri boyunca ki bu da beklenen bir şeydi çünkü stephen curry top çalma uzmanı olsa da birebir savunması sıkıntılı bir adamdır ve hücumda daha az enerjiyle oynaması için bile yapılabilecek bir şeydir bu. tyronn lue'nun yerine caraskal olsaydı da bunu yapardı zaten. hücumda ritm bulmasını engellemek için de iki şut üst üste soktuğu anda mola almalar falan... bunların tümü yapılması gerekenler. lue zaten yapması gerekeni yaptı. sorun lue'nun ya da lebrick'in yaptıkları değil. ben mi anlatamıyorum yoksa fanboy'lar mı anlamak istemiyor, anlamadım gitti. sorun nba yönetimi ve dolayısıyla hakemler. altıncı maçta stephen curry'ye çalınan faullerin yarısı yalandı. gsw kaldırmış gelirken ve fark 8'e kadar inmişken çalınan abuk subuk düdüklerle hakemler seriyi 3-3'e taşıdılar. ayesha curry bile isyan edip twit attı. bilin bakalım sonra ne oldu? adam silver nba'le tek ilişkisi kocası olan kadının twit'i yüzünden stephen curry'ye 25.000 dolar para cezası verdi!

7. maçta ise iş öyle bir noktaya geldi ki orada "bu kupayı warriors'a yar etmeyecekler" dedim. ikinci yarıda stephen curry'nin bir dışarıdan, bir içeriden sayı bulmasının ardından klay thompson'ın köşeden attığı uzun mesafeli iki sayılık basketi maçı izleyenler hatırlayacaktır. 2,5 metre ötede görüş açısı apaçık hakem olmasına ve klay thompson'ın ayağı çizginin içinde olmasına karşın iki mi üç mü sayı olduğuna karar vermek için hakemler teknik mola aldılar. sanki her şey ayan beyan ortada değilmiş gibi dakikalarca pozisyonu tekrar tekrar izlediler. oyun soğudu. ritme girmek üzere olan şutörler soğudular...

şöyle bir seri nba gibi hakkında yazı yazan herkesin üstünde gibi en ağır yaptırımları demokles'in kılıcı gibi sallayan bir organizasyon yerine; eleştiriye daha açık, daha temiz bir organizasyonda yaşansa yer yerinden oynardı. hele türkiye'de, futbolda şöyle maçlar oynansa taraftarlar sahaya girer, o hakemlerin analarının dinine kadar kovalarlardı.

bandwagon fan olabilirsiniz. fanboy olabilirsiniz. "damarımı kesseniz kanım bordo-sarı akar" diyebilirsiniz. ancak biraz vicdanınız, azıcık onurunuz varsa bu kadar rezaletten sonra kalkıp da şu yüzüğe sevinmezsiniz çünkü o yüzüğü cleveland cavaliers değil,adam silver` aldı.

ha, benimle sidik yarıştırabilirsiniz ama şu sonuç üzerinden tereciye tere satmak gibi işlere girmezsiniz.