bugün

ing. radio frequency identification
Gittikçe popülerleşen, temelleri 2. dünya savaşına kadar dayanan teknoloji. sistem temel olarak alıcı(reader) ve vericiden(tag,trasnponder) oluşur.

etiketler* genellikle anten ve bir mikroçipten oluşurlar. pasif, aktif ve yarı aktif çeşitleri vardır. pasif olanlar enerjisini okuyucunun anteninden gelen em dalgalardan alır. aktif olanlar ise kendi güç kaynaklarına sahiptir.

çeşitli frekanslarda çalışan etiketler mevcuttur**. iletişim için frequency shift keying tekniği kullanılır.

kullanım alanı oldukça geniştir, 20 dolarlık banknotların bazılarında pasif rfid etiketleri bulunmaktadır. bu gibi durumlar güvenlik eksikliklerine yol açmaktadır, isteyen cebinizde kaç para olduğunu size sormadan öğrenebilmektedir.
Açılımı Radio-frequency identification olan (Radyo Frekanslı Tanımlama) teknoloji. Aktif ve Pasif RFID olarak ikiye ayrılır. Özellikle Pasif RFID günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Yakın mesafeden geçerken kimliğimizin karttan okunması, fabrikalarda ürünlerin üzerlerine takılan bir RFID chip sayesinde kontrol edilmesi gibi durumlar Pasif RFID ye örnektir. Bu pasif RFID chipleri (RFID TAG olarak geçer) oldukça ucuzladığı için gündelik hayatımıza da girmiştir. Halen bir Pasif RFID tag 1 dolardan daha ucuzdur.
radyo frekansıyla çalışan bu etiketlerin amacı, köpek ve insanları takip etmek. Pasaport kontrollerinde, köprü gişeleri ödemelerinde, avrupada bazı elit gece kluplerinde daimi üyeleri tanımak amacıyla kullanılmaktadır.
(bkz: zigbee)
mağazalarda elbiselerin, cd'lerin binbir türlü malzemenin üzerinde bulunan ve hırsızlığa karşı önlem olarak kullanılan teknoloji. ancak herkese hırsız muamelesi yaptırır ve her mağaza giriş çıkışında insanları heyecana sürükler.
özellikle mağazaların güvenlik sistemlerinde görmek mümkün, bunun dışın da depolarda ve üretim bantlarında farklı şekillerde kullanılır. ayrıca bir başka kullanım alanı için (bkz: ogs)
artık rfid çipleri amerikada yeni çıkarılan pasaportlarda bulunmaktadır. ileriki yıllarda insanların ensesine de yerşeştirileceği ve bu şekilde takip edileceğimiz de beklenmektedir. hadi bakalım...
kuzey amerikada yani ingiltere amerika ve meksikanın olşturduğu (amero para birimi ile) bi coğrafi bölgede, insanları kontrol amaçlı (para miktarları, yaşları, isimleri, hatta uydudan takip vs.. yazılı olan ve istenmeyen koşullarda kapatılabilen yani kişiyi öldirebilen) insan vücüdüna yerleştrilmesi planlanan chip.
ingilizce "Radio Frequency Identification" kelimelerinin kısaltması olan RFID, radyo frekansı kullanılarak nesneleri takip etme sistemidir. RFID sisteminde ürün üzerine yerleştirilen bir etiket ve bu etiketi okumak için bir okuyucu bulunmaktadır. Ürün üzerine yerleştirilen etiketlerin okuyucu tarafından okunmasıyla tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilgiler otomatik olarak kaydedilebilir veya değiştirilebilir.
barkodun yerini alacak teknoloji olarak bazı yerlerde lanse edilmesine rağmen, barkod ile birlikte ilerlemeye devam edecek olan teknoloji. Özellikle UHF bandında kullanılan C1G2 protokolü sayesinde hız konusunda işletmelere ciddi bir avantaj sağlamaktadır.
radyo frekanslariyla (kablosuz bir sekilde) cesitli mesafelerden okuma yapabilen 2. dunya savasinda dunyanin tasitigi sistemdir. Acayip faydalari yararlari vardir. Deposu olup en az 3-5 isci gereksinimi olan firmalar bu sistemi kullanmiyorlarsa cok buyuk dallamalik yapiyorlar diyebilirim rahatca. Geri donusu cok hizli yuksek olan ve firmanin sagladigi servisi gereksiz derecede hizlandiran bir teknoloji.
radyo dalgaları içerinde uhf ışınımını indüksiyon edebilen rdif etiketleri binlerce kilometreyi eğer arada dağ, bina, yüksek frekanslı radyasyon yapan bir baz istasyonu yoksa katedebilirler. her şey vericiden enerji taşıyan dalgaların alıcıya ulaşması, çipte işlenmesi ve geri dönmesiyle olur. pasif rdif etiketleri ancak yarım metre mesafede iş görürken kendinden güç kaynaklı aktif etiketler tıpkı uyduya geçmeden önce çatıya çıkıp ayarladığımız anten mantığıyla kilometreleri kat edebilir.
(bkz: rockefeller in dünyadaki herkese takacağı çip)

https://www.youtube.com/watch?v=o8i8rDJZNTE
Temassız kredi kartlarındaki kullanılan teknoloji.

Temel mantığı bir merkez frekans üzerinden (125 kHz, 13.56 MHz vs.) Gönderilen manyetik alanın rfid etiket üzerinde bir gerilim üreterek çalışmasını sağlamak ve rfid etkiket çalıştığında üzerindeki bobin vasıtasıyla akım çekme ve çekmeme üzerine kurgulayarak içerisindeki sabit id sini okuyucuya gönderen sistemdir.