bugün

"pragma"yı -yarar- ön değer olarak niteleyen anglo-sakson patentli bir felsefedir. pragmatik bir etik anlayişı da taşır. amerika uygarligi denilen sey pragmatizm uzerine insa edilmistir.
21. yy insanının içine işlemiş felsefi düşüncedir.
ben mi? ben ben 19. yy insanıyım. şuanda da stalinle muhabbet ediyoruz. konu mu? manyak mısın, tabi ki sosyalizm * .
(bkz: Oportonizm)
bir felsefik akım.

(bkz: en faydalısı oydu ben de pragmatist oldum)
John dewey in ismini bol bol duyduğumuz felsefe akımı. Pek sevmiyorum görüşlerini ama ders çalışırken bazen bu benim ne işime yarayacak ki dediğim oluyor.
(bkz: işine geldiği gibi)
yaşam tarzlarına saldıran akp'nin düşmesi için yaşam tarzlarına saygılı hdp'ye oy vermektir.
Faydacılık olarak anlasak da daha geniş bir çerçevede incelendiğinde anlam çok daha farklıdır. Burada fayda birey için değil, mümkün olduğu kadar çok insan için faydadır. Çoğu zaman egoizm ile karıştırılır.
Doğruluğu ve gerçekliği tek yanlı olarak, yalnızca eylemlerin sonuçları ile değerlendiren ve onlara yalnızca sağladığı “fayda” açısından bakan akıma denir.
batı ahlaksızlığı.
menfaatçiliktir. çok saçma bir akımdır. mesela integral benim ne işime yarayacak? diyen bir aptal saate bakarken, veya televizyon izlerken, olmadı çatal kullanırken; integral'den faydanıldığını bilmez.
tahminimce matematik dersinde "hocam iyi de bu anlattıklarınız gerçek hayatta ne işimize yarayacak" diye çemkiren ve bu mevzuyu kişiselleştirip hırs yapan birileri tarafından ortaya atılan felsefe akımı. zira pragmatizim bir düşüncenin doğruve yanlış olmasını o düşüncenin gerçek hayatta ne kadar uygulanabilir olduğuyla ölçer.

adı üzerinde, pragmatizm teorik olanla değil pratik olanla ilgilenir...
bir bilgi fayda sağlamıyorsa o bilgi çöptür anlayışı.
hayat felsefem olan anlayıştır.
Ksc. Çıkarcı puştluk.
https://scontent-ams3-1.x...814658c37&oe=56DA8E7A
Fayda sağlayan doğrudur ve fayda sağlayan olgular varlık olabilir düşüncesini savunur. Faydalı olan doğru ve iyidir.
Her şeyi faydasıyla ölçmektir yalnız şöyle bir durum var ki fayda görecelidir. Yani pragmatizm aynı zamanda bencilliktir de. Pareto optimumu bozan bireyler buna örnektir. Bunu toplumsal faydacılığa yoranlar bilmelidir ki bileşke bencilliğin kuvveti ve yönü genellikle daha büyük olacağından toplumsal fayda savunucuları en büyük bencillik taraftarlarıdır. Komüniz mi yıkan da budur. Bencilliğin bileşkesi.
doğru bilginin faydalı, işe yarayan, problem çözen, pratik nitelikteki bilgiler olduğunu savunan akımdır. faydacılık.
bence en mantıklısıdır. ayrıca hedonist diyorlar ya hani onlar tam benim kafada.

ahlakı rasyonel şekilde açıklayıp gayet akılcı bir toplum kurabilecek bir görüş varsa o da aha bu görüştür.

çünkü insan pragmatist olmak zorunda, zaten öyle de aslında. mesela insan iyilik yapar cennete gitme hayali kurar bu iyiliği pragmatist yapar.

ancak ben bu uhrevi safsatalara karşıyım.

ahlak toplumda rasyonel şekilde anlatılmalı ve bu kişilere bunlar mantıki sebeplerle kabul ettirilmeli. öyle huri pandikleyeceğim diye ahlakı temellendirmek saçma.

ayrıca değişmez değil, çağa göre yorumlanan geliştirilmiş bir ahlak da oluşmalı. sorgulanamaz kitaplardan değil, gayet her zaman sorgulanabilir düşüncelerden almalı fikrini ve felsefeciler buna önder olmalı.

boş bir fikir değildir bence.
felsefe, dilbilim, yapay zeka (artifical intelligence), etoloji, bilimsel antropoloji, sosyoloji vb. disiplinleri bir araya getirerek insanlar, hayvanlar ve makineler arasındaki dile dayalı anlaşma sistemlerini ve bunların içindeki ilişkileri keşfetmeye çalışır.

yani ağzımızdan çıkan kelimenin nereye, nasıl gittiğini anlatır.
kısaca faydacılık.
Bilgi yarışmasında çıktığında 4 grubun yaklaşık 10 saniye içinde cevaplamayı bitirdiği felsefe sorusu.
hakikatı ve gerçekliği sadece eylemlerin sonuçları ve başarıları ile değerlendiren ama sonuçların her zaman iyi olmayabileceğini göz ardı eden sam amcacıların görüşü.
çocukluğunu geçirdiğin mahalleyi,evi ,arkadaşlarını terkedip başka bir mahalleye evin damı akıtmıyor diye taşınmaktır. Bağları koparır, duyguları yok eder. yaşanmışlıklar kalır arkanızda, hissedemezsiniz tekrar çocukluğunuzu. Diyeceğim o ki büyük bir karardır bu adım atmadan önce düşünün, yıllar sonra elinizin değdiğini kuruttuğunuzu hissetmeyin. Sosyopatlıktır.