bugün

yönetmenliğini Hany Abu-Assad'ın yaptığı 2005 yapımı bol ödüllü film..
israil filistin arbedesi arasında, artık konuşmanın, anlaşmaya çalışmanın yetersiz kaldığını düşünme noktasına gelin filistinlilerden iki gencin canlı bomba olma girişimleri üzerinden gelişen, yavaş ilerlemesi bakımından yer yer filmden kopup, kendinizi "yarın ne giysem yaa" şeklinde düşünürken yakalayıp, 'höttt filme dön bak ne güzel şeklinde' küçük bi içsel ikazla kaldığınız yerden devam ettiren, tabiri caizse çarpıcı film.
türkiyede vaat edilen cennet ismiyle gösterime girmiştir.
iki çocukluk arkadaşı, intihar bombacısı olarak yetiştirilirler.ikisinide amacı tel avivde büyük bir eylem gerçekleştirmektedir.
olay öncesi aileleriyle son bir gece geçirirler. ve son yolculukları başlar. fakat adım adım eylemleriyle yaklaştıkça, beklenmedik olaylarla karşılaşırlar ve kader yavaş yavaş yollarını ayırır.
vaat edilen cennet gerçekleştirdikleri terör olayları ile bütün dünyayı şaşkına çeviren intihar bombacısılarının dünyasına içeriden bakıyor. gösterildiği yerlerde olay yaratan sarsıcı bir film. ~http://www.beyazperde.com~
(bkz: apocalypse now)
filistin sorununun ne denli ciddi ve köklü olduğunu anlatan, etkileyici bir film.
--spoiler--
said ve halid adlı iki intihar bombacısının, operasyona giderkenki ruh hallerinin anlatıldığı bu filmde, şahsen ben intihar bombacılarının aslında kendilerini öldürmeleri için düşündüğümden çok daha farklı nedenleri olduğunu öğrenmiş bulundum. en azından filmde anlatıldığı kadarıyla, tamamen fanatik duygularla öldürmüyor insanlar kendilerini, sorun daha kişisel ve daha derin. filmde hayata daha bağlı gördüğüm halid karakterinin, başlardaki partizanca tutumunun filmin sonunda yerini akıl ve mantığa bırakması bir yerde benim tezimi güçlendiriyor. intihar bombacılarının kendilerini feda etmelerinin nedeni, davaya olan inançtan daha çok başka bir şey yapamayacak konumda olmaları. yani, adamların eli kolu bağlı, bu psikoloji onları mahvediyor, mahallelerine kadar girmiş işgalci askerlerini her gün görüyorlar ama ellerinden bir şey gelmiyor. karşılarında güçlü bir israil ordusu var onların da tek silahı kendilerini patlatmak. ve fakat said in kendisini feda etmesinin çok daha kişisel yanları da var. said in babası israil ile işbirliğine girip, idam edilmiş bir hain, üzerinde babasının ağırlığını taşıyor said, kendisini ve babasının haysiyetini kurtarması lazım. aynı zamanda içinde sıkışıp kaldığı şehir, dört bir yanı duvarlarla ve israil askerleriyle çevrili adeta bir cehennem. böyleyken said in kafası çok karışık, birşey yapamamanın verdiği acizlik, babasının izleri ve sıkışıp kalmışlık hissiyatı, film çok rahatlıkla eleştirebileceğimiz intihar bombacılarının birer makinadan ziyade birer insan olduklarını anlatmaya çalışmış. bendeki karşılığı bu oldu filmin, yıllardır intihar bombacılarının kimyasal maddeler kullanılarak adeta birer robota dönüştürüldüklerine inanıyordum ama bu film bana intihar bombacılarının türlü psikolojik nedenlerden ötürü de bu yolu tercih edebileceklerini gösterdi. bence çok başarılı ve etkileyici bir film olmuş, kutluyorum hany abu-assad ı ve filme emeği geçmiş herkesi.
--spoiler--
2005, almanya, filistin, fransa, hollanda ve israil ortak yapımı bir film. yönetmeni (bkz: hany abu-assad) intihar komandası seçilen iki adamın hikayesini anlatır. melenkoliye girmeden, farklı yollara sapmadan gerçeği olduğu gibi anlatır.
Gercektende muhtesem bir filmdir.Beni son zamanlarda etkileyen nadir filmlerdendir bu arada. Filmdeki diyaloglar ve karsilikli catismalar beni cok dusundurdu.Herkesin kritik konularda farkli yonlerden bakip farkli sonuclar cikarabilmesi ve herkesin cikardigi sonucta haklilik payinin bulunabilmesi iyi bir sekilde anlatilmis filmde. Ben intihar bombacilarinin beyninin yikandigini ve dusunmelerine pek firsat verilmedigini sanardim ama degilmis megerse.