bugün

edebiyatçı kişiliğiyle tanınan barış aktivisti ve sosyalist kadın yazardır. en son kitabı kayıp söz ekim 2007 tarihinde can yayınlarından çıkmıştır.

1940'da istanbul'da doğdu. notre dame de sion fransız kız lisesi'nin son sınıfında yazdığı allah çocukları unuttu adlı gençlik romanı nedeniyle nerdeyse okuldan atılıyordu.1964'te istanbul üniversiesi sosyoloji bölümünü bitirdi. aynı yıl bu bölüme asistan olarak girdi. türkiye'de işçi sınıfının doğuşu konulu doktora tezinin üniversite profesörler kurulu tarafından iki kez reddedilmesi üzerine, öğrenciler olayı protesto için üniversiteyi işgal ettiler. bu olay ilk üniversite işgal eylemi oldu. daha sonra ankara hacettepe üniversitesi'ne sosyoloji asistanı olarak girdi. 1971'deki 12 mart askeri müdahalesi sırasında, türkiye işçi partisi ve türkiye öğretmenler sendikası üyesi olarak, sosyalist kimliği nedeniyle tutuklandı ve üniversiteden ayrıldı. 1972- 1974 arasında yeni ortam, 1976- 1989arasında politika gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. sosyalist yazar, araştırmacı ve eylem kadını olarak tanındı. 12 eylül 1980 askeri müdahalesi sırasında yurtdışına çıktı. 1992'ye kadar 12 yıl federal almanya'da sürgünde kaldı. burada, sosyalist sitemin çöküş sürecini yakından yaşadı. 1991'de yazdığı elveda alyoşa adlı öykü kitabıyla sait faik hikaye armağanı'nı, 1993 yılında da kedi mektupları adlı romanıyla yunus nadi roman ödülü'nü aldı. türkiye'ye dönüşünde tarih vakfı ve kültür bakanlığı'nın ortak yayını olan istanbul ansiklopedisi'nde redaktör ve türkiye sendikacılık ansiklopedisi'nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. hiçbiryer'e dönüş adlı romanı 1998'de, sıcak külleri kaldı 2000'de yayınlandı. bu romanıyla 2001 yılı orhan kemal roman armağanı'nı; son romanı erguvan kapısı ile de 2004 cevdet kudret edebiyat ödülü'nü aldı.

kaynak: can yayınları
kitaplarındaki güzel anlatımıyla her bir cümlesini tekrar tekrar okumak istediğiniz,
bu ülkenin insanların sesini söze dökmeye çalışan,romanları kadar kendisi de güzel olan sosyalist edebiyatçımız.
suya sabuna dokunmayan,dozunda muhalif dozunda dönek,popularite heveslisi yazarlara örnek gösterilecek isim.
sıcak külleri kaldı ve erguvan kapısı adlı yapıtlarıyla gönüllerde ayrı bir yere sahip olan yazar. özellikle erguvan kapısının etkisinden uzun süre çıkamadım çok sağlam bi romandır. yakınçağ tarihimizi -tabiki bize anlatılmayan şekliyle-yaşamak isteyenler okuyabilirler, tavsiye edilir.
1940 doğumlu sosyolog yazardır. türkiye devrim hareketinin içinde, tip ve tös'te yer almıştır.
'Türkiye'de işçi Sınıfının Doğuşu' adlı doktora tezinin istanbul üniversitesi rektörlüğü tarafından kabul edilmemesi üzerine 12 haziran 1968'de üniversite işgali gerçekleştirilmiştir. bu işgalden deniz gezmiş kahraman olarak çıkmıştır ama oya baydar pek hatırlanmaz.
Ahmet Altan tarafından "liberallerin arasına düşen Türkay Şoray filmlerini andıran pavyondaki namuslu kadın" benzetmesine muhatap kalınca Taraf gazetesi'nden istifa eden gazeteci, yazar.

istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde 4 yıldır asistanlık yaparken "Türkiye'de işçi Sınıfı'nın Doğuşu ve yapısı" konulu doktora tezi yazdı. Tezi, hocaları Prof. Nurettin Şazı Kösemihal ve Prof. Macit Gökberk tarafından onaylansa da profesörler kurulu tezi iki kere reddetti. Bunun üzerine Oya Baydar, o zamanki adıyla Oya Sencer istifa etti. tarih 26 Aralık 1968 idi. Olayı öğrenen istanbul üniversitesi öğrencileri Oya Sencer'e destek verip Profesörler Kurulu'nu protesto etmek için derslere girmeyip topluca merkez binaya / rektörlüğe gittiler. "Onlar zannediyor ki her istifaya zorlanan öğretim üyesi mücadeleden vazgeçecek" diye gözyaşı döken Oya Sencer'in sözleri üzerine Başını Deniz Gezmiş'in çektiği öğrenciler , rektörlüğü işgal ettiler. Okul süresiz tatil oldu, Bozkurt Nuhoğlu, Masis Kürkçigil ve Celal Doğan gibi yedi öğrenci tutuklanırken Deniz Gezmiş polis tarafından aranmaya başladı.
Oya Baydar'ın kısa politik tarihi:

Önce 1968'lerde Oya Sencer adıyla istanbul Üniversitesi sosyoloji bölümü asistanlığı, Türkiye'de işçi sınıfının Doğuşu ve Yapısı başlıklı tezinin üniversite yönetimince kabul edilmeyişi ve üniversiteden ayrılışı; Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde sosyoloji asistanlığı, çıkardığı kitaplar (Türk Toplumunun Sosyal Yapısı; Sosyal Düşüncenin Gelişmesi).

12 Mart 1971 sürecinde tutuklanması, üniversiteden atılması geldi.

1972 yılında önce YENi ORTAM dergisinde ve sonra YENi ORTAM gazetesinde yazmaya başlaması; burada işçi sınıfının parti ihtiyacını dile getirmesi, sosyalistlerin örgütlenmesine vurgu yapması akıllarda kaldı. Aydın Engin'le birliktelikleri o zamanlardan kalma...

1974 yılında Türkiye Sosyalist işçi Partisi'nin yönetiminde görev aldı, haftalık KiTLE, aylık iLKE dergilerinde yazdı; buralarda yazdıkları, kimi araştırmalar hariç en öğündüğü yazılardan değildir, bir kuşak onlarla yetişmiş de olsa...

1976 sonrasında TKP hareketine katıldı, günlük POLiTiKA gazetesinde yazdı. Burada yazdıkları da, en öğündüğü yazılardan değildir, biraz görev gibidir, izleyenlerinin çoğunluğu bunu pek algılamayıp onlarla yetişmiş de olsa...

1980 sonrasında yurt dışında politik göçmenlik yaptı. Aydın Engin ile birlikte Almanya günleri gelmişti.

141-142'nin kalkmasıyla 1992 sonrasında yeniden Türkiye'ye döndü. Tarih Vakfı'nın 8 ciltlik iSTANBUL ANSiKLOPEDiSi'ne katkıda bulundu, 3 ciltlik SENDiKALAR ANSiKLOPEDiSi yönetti.

2009'da TARAF gazetesinde kısa sürmüş bir yazarlık dönemi de vardır. Keşke yazmayı sürdürseydi diye düşünenlerin sayısı eminim ki daha fazladır.
Tanıştığım, sohbet ettiğim için mutlu olduğum aydın insan.*
yazısıyla pkk lı yazarları mest eden yazardır.
Haberturk de balcicek ilterin konugu yeni kitabini anlatiyor.
telefonda konuşmaktan nefret ediyor.
daha çok siyasi kimliği ile tanınan yazarın edebi yönü de çok kuvvetlidir. romanlarında fransız psikanalizcilerinin etkileri hissedilebilen sosyolog yazardır.

kendi siyasi geçmişi ve 68 ruhunun anlatıldığı sıcak külleri kaldı ve erguvan kapısı isimli türkiye yakın tarihi edebiyat ödüllü romanları okunmaya değer iki başyapıtıdır fikrimce.
her şeyden önce, kitaplarını okuduğunuzda özgürlüğü hissedersiniz, özgür bir kadın silüeti çizer gözünüzde. anıları ve denemeleri okunmayı şiddetle hak eder. ancak türk edebiyatında underrated kaldığını düşünmekle birlikte okuyanının çok şanslı olduğu kanısındayım. hem bir evrensel barışa gönlünü vermiş, hem de dünyayı kendi perspektifinden -ki ne güzel analiz eder- yazmış, çizmiştir.
bir komplo teorisi: derin devletin erdogan a kumpası mı konulu bir makale yazmış. 25.04.2018

ben bir profösör olsaydım katılmadığın tarafları olsa bile teorisini kabul edip kendisini dr. yapardım.

http://t24.com.tr/yazarla...erdogana-kumpasi-mi,19562
Kürtçü ve yetmez ama evetçi cihangir sosyalistlerinden.
Fransız lisesi'nde yetişmiş cihangir sosisyalistlerindendir. Her cihangir solcusu gibi pkk'yı öven yazılar yazmıştır. Yetmez ama evetçidir.. Ülkedeki ağır kürtçülerden biridir. Ne yazık ki türk'tür.. O taşıdığı kandan da utanmaz böyleleri hiç.. En ala kürtçülerin türklerden çıktığının bir kanıtıdır..
geçen yıl vefat eden yazar aydın engin'in eşi. yalnız karı koca ile yapılan röportajlar ve fotoğraf çekimlerinden de anlaşılacağı üzere kedilere acayip düşkünler. besledikleri kediler dışında kedilerle ilgili aksesuar, biblo, fotoğraf pek çok şeylere sahipler.