bugün
- atatürk'ün diktatör ve eşcinsel olarak anılması14
- koltukta uyumak9
- akp belediyelerinin hiç yolsuzluk yapmaması28
- anın görüntüsü9
- otizmliye cennet garanti mi15
- 80 yaşında olmak11
- uludağ sözlük zirvesi27
- aykolik'in gönüllerin yetkilisi olması9
- ülkemde başı açık kadın istemiyorum15
- muhalifler neye muhalifler21
- müge anlı mı esra erol mu9
- sözlük yazarlarının akşam yemekleri26
- piyasadaki en adam gibi sigaranın rothmans olması13
- tas kafa saç modeli9
- faiz yemenin wow haram olması12
- ekrem imamoğlu21
- kemalizm9
- sözlüğün 18 yaş altına hitap etmesi9
- garanti bankası8
- masklavinin bu aralar çok gergin olması32
- vampirov'a sorular17
- küresel nerde yahu9
- eski bir anı hatırlamak16
- kemalist erkekler gizli eşcinsel midir15
- 9 yaşındaki felçli çocuğa yoğun bakımda tecavüz24
- cin görünce yapılması gerekenler18
- ölüm10
- bunlar çürük bunlar sürtük diyen cumhurbaşkanı21
- mühendis erkekler16
- true nun çaylak olması9
- 2 yaşındaki bebek öldüresiye dövüldü20
- gelmiş geçmiş en güzel türk kadın oyuncu12
- tayyip erdoğanın türkiyeyi fetöden kurtarması23
- 1 mayıs işçi bayramı25
- bir erkeğe alınacak en güzel hediye15
- reis dünya lideridir10
- cumhurbaşkanlığı yolunda kaç chp'li telef olacak18
- bir ilişkinin kısa sürme sebebi10
- putin doğalgazı kesince karanlıkta kalan avrupa9
- yazarların ruh hali9
- menzil şeyhinin çakarlı aracı20
- 1 115 000 tl lik restoran hesabı8
- aykolik'in eski sevgilisinden şok açıklamalar9
- 22 cm penise sakso çekmek9
- akepeye oy verenlerin tipleri29
- yobazlar ve gericilerdeki pakistan hayranlığı26
- pazardan ne alsam9
- hayvanseverlik adı altında insan düşmanlığı yapmak13
- mahmud abbas8
- iyi giyinen kadınlar15
Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi, maddesi olan her türlü cansız varlık, şey, obje.
dilbilgisi:
Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç.
Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç.
öge, unsur,eleman.
*ne ise ne?* kelimelerinden elde edilmiş bir kısaltma sözcük... somut varlıklar için kullanılır genelde.
bir de cümlenin öğeleri'nde kullanılanı vardır ki, ikiye ayrılır;
1- belirtili nesne: ek almış nesnedir. fakat bu ek rastgele bir ek değil; belirtme hali, yani ismin -i hali olması gerekir. yükleme *neyi-kimi* soruları sorularak bulunur.
örn: geçen yıl bu evi satın aldık. (neyi? ===) bu evi)
2- belirtisiz nesne: ek almamış, yalın halde bulunan nesne çeşididir. *ne?* sorusunun sorulması yoluyla bulunur. özne ile karıştırılmaması gerekir.*
örn: geçen yıl ev aldık. (bu cümlede bi sorun yok, ne aldık? ===) ev)
gelelim cincikli bölüme... bazı cümlelerde özne de *ne* sorusunun sorulmasıyla bulunabilmekte, bu cümlelerde nesne ve öznenin hangisi olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. mesela;
---hortum ev yıktı...
bu cümlede yükleme *ne* sorusunu sorduğumuz vakit, hem *hortum* kelimesi hem de *ev* kelimesi sorunun üzerine atlayıp *been been!!* diye nida etmektedir. bu tür cümlelerde özneyi bulmak için *ne* sorusu değil de *yıkan ne?* sorusu sorulsa hiçbir sorun kalmayacaktır. nasıl mı? şöyle;
---hortum ev yıktı...(yıkan ne?===) hortum... peekiii, hortum ne yıktı?===) ya yaa..ev!!)
bir de cümlenin öğeleri'nde kullanılanı vardır ki, ikiye ayrılır;
1- belirtili nesne: ek almış nesnedir. fakat bu ek rastgele bir ek değil; belirtme hali, yani ismin -i hali olması gerekir. yükleme *neyi-kimi* soruları sorularak bulunur.
örn: geçen yıl bu evi satın aldık. (neyi? ===) bu evi)
2- belirtisiz nesne: ek almamış, yalın halde bulunan nesne çeşididir. *ne?* sorusunun sorulması yoluyla bulunur. özne ile karıştırılmaması gerekir.*
örn: geçen yıl ev aldık. (bu cümlede bi sorun yok, ne aldık? ===) ev)
gelelim cincikli bölüme... bazı cümlelerde özne de *ne* sorusunun sorulmasıyla bulunabilmekte, bu cümlelerde nesne ve öznenin hangisi olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. mesela;
---hortum ev yıktı...
bu cümlede yükleme *ne* sorusunu sorduğumuz vakit, hem *hortum* kelimesi hem de *ev* kelimesi sorunun üzerine atlayıp *been been!!* diye nida etmektedir. bu tür cümlelerde özneyi bulmak için *ne* sorusu değil de *yıkan ne?* sorusu sorulsa hiçbir sorun kalmayacaktır. nasıl mı? şöyle;
---hortum ev yıktı...(yıkan ne?===) hortum... peekiii, hortum ne yıktı?===) ya yaa..ev!!)
kullanılmadığı zamanlarda türk dilini en çok çekiştirilmesine neden olan öğe..*
bilen ile bilinen arasındaki herşeydir.
felsefede bilinen adıyla obje.
Dilbilgisinde eylemden etkilenen varlık ya da kavramı ifade eder. Eylemden etkilenen varlık olduğu için yüklemi isim olan cümlelerde genel kural olarak bulunmaz. Ancak farklı kullanımlarda ilginç bir biçimde isim cümlelerinde yüklemin nesne aldığı görülür. Örneğin:
"romanlarımdaki hayal gücünü babamdan dinlediğim masallara borçluyum." cümlesinde "borçluyum" yüklemdir ve isim soylu bir sözcüktür. Buna rağmen "neyi?" sorusunu sorduğumuzda "romanlarımdaki hayal gücünü" yanıtını alıyoruz yani nesneyi buluyoruz. Bu da dilbilgisinin ilginç yönlerinden biridir.
Nesnenin bir diğer ilgi çekici özelliği de eylem edilgen yapıldığında sözde özneye dönüşmesidir. Örneğin:
"Bulaşıkları yıkadık." cümlesinin eylemini edilgen yapalım. "Bulaşıklar yıkandı." Bulaşıklar sözcüğü sözde özne olur. Dolayısıyla kuralı şöyle özetleyebiliriz: Geçişli eylemler * edilgen yapıldığında nesne sözde özneye dönüşür.
"romanlarımdaki hayal gücünü babamdan dinlediğim masallara borçluyum." cümlesinde "borçluyum" yüklemdir ve isim soylu bir sözcüktür. Buna rağmen "neyi?" sorusunu sorduğumuzda "romanlarımdaki hayal gücünü" yanıtını alıyoruz yani nesneyi buluyoruz. Bu da dilbilgisinin ilginç yönlerinden biridir.
Nesnenin bir diğer ilgi çekici özelliği de eylem edilgen yapıldığında sözde özneye dönüşmesidir. Örneğin:
"Bulaşıkları yıkadık." cümlesinin eylemini edilgen yapalım. "Bulaşıklar yıkandı." Bulaşıklar sözcüğü sözde özne olur. Dolayısıyla kuralı şöyle özetleyebiliriz: Geçişli eylemler * edilgen yapıldığında nesne sözde özneye dönüşür.
öznenin eylemine konu olan varlık formu.
linguistik açıdan mümkün olan obje.
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler başlığında iyi entry kasan yazarımızdır.
renkleri yoktur. hülasa; Nesneler ışık dalgalarını yansıtır ve bu dalgaların farklı dalga boyları görsel sistemimizde renk görme deneyimi olarak değiştirilir.
Kökeni incelendiğinde insanı sevindirici bir şaşkınlığa boğan türkçe kelime. Düşünce-varlık ve dil ilişkisinde türkçenin - tüm karşı çıkışlara rağmen- yetkinliği gösteren başka bir husus bu.
Nesne kelimesi ne-erse-ne--> ne-ise-ne --> neyse-ne --> ne's-ne şeklinde evrilmiştir. Dikkat edin, "neyse ne" yani "neyse o olan."
insana haz vermiyor mu? Bir düşünce deneyiminden türemiş bir kelime bu. Nesnenin "neyse ne" olarak anlamı, eski bir dil-düşünce ilişkisinin en açık kanıtlarındandır.
Bugün, nesneyi "şu veya bu türden nitelik ve niceliğe sahip şey" olarak tanımlarken, nesnenin neliğinden mi bahsediyoruz, yoksa nasıllığından mı? Evet, nasıllığından.
Nesne, ne ise o olan olarak kendisini olduğu gibi veren, alıma müsait olan ve nitelik-niceliklerin onun etrafında toplanıyor olduğu şeydir.
Bir dil, düşünme deneyimini ancak bu şekilde gösterebilir. Bize bunu doğru yorumlamak düşer.
Nesne kelimesi ne-erse-ne--> ne-ise-ne --> neyse-ne --> ne's-ne şeklinde evrilmiştir. Dikkat edin, "neyse ne" yani "neyse o olan."
insana haz vermiyor mu? Bir düşünce deneyiminden türemiş bir kelime bu. Nesnenin "neyse ne" olarak anlamı, eski bir dil-düşünce ilişkisinin en açık kanıtlarındandır.
Bugün, nesneyi "şu veya bu türden nitelik ve niceliğe sahip şey" olarak tanımlarken, nesnenin neliğinden mi bahsediyoruz, yoksa nasıllığından mı? Evet, nasıllığından.
Nesne, ne ise o olan olarak kendisini olduğu gibi veren, alıma müsait olan ve nitelik-niceliklerin onun etrafında toplanıyor olduğu şeydir.
Bir dil, düşünme deneyimini ancak bu şekilde gösterebilir. Bize bunu doğru yorumlamak düşer.
Açılımı "ne ise ne" olan ve Türkçenin düşünce dil deneyimine ilişkin çok tuhaf veriler veren kelime.
(bkz: fenomenoloji)
(bkz: fenomenoloji)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar