nesne 

kapat
  1. Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi, maddesi olan her türlü cansız varlık, şey, obje.
    #96667 (can, 02.03.2006 20:53)
  2. dilbilgisi:
    Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç.
    #96668 (can, 02.03.2006 20:53)
  3. öge, unsur,eleman.
    #205732 (vezir tonyukuk, 28.04.2006 20:29)
  4. *ne ise ne?* kelimelerinden elde edilmiş bir kısaltma sözcük... somut varlıklar için kullanılır genelde.

bir de cumlenin ogeleri'nde kullanılanı vardır ki, ikiye ayrılır;
    1- belirtili nesne: ek almış nesnedir. fakat bu ek rastgele bir ek değil; belirtme hali, yani ismin -i hali olması gerekir. yükleme *neyi-kimi* soruları sorularak bulunur.
    örn: geçen yıl bu evi satın aldık. (neyi? ===) bu evi)

2- belirtisiz nesne: ek almamış, yalın halde bulunan nesne çeşididir. *ne?* sorusunun sorulması yoluyla bulunur. özne ile karıştırılmaması gerekir.*

örn: geçen yıl ev aldık. (bu cümlede bi sorun yok, ne aldık? ===) ev)

gelelim cincikli bölüme... bazı cümlelerde özne de *ne* sorusunun sorulmasıyla bulunabilmekte, bu cümlelerde nesne ve öznenin hangisi olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. mesela;
    ---hortum ev yıktı...
    bu cümlede yükleme *ne* sorusunu sorduğumuz vakit, hem *hortum* kelimesi hem de *ev* kelimesi sorunun üzerine atlayıp *been been!!* diye nida etmektedir. bu tür cümlelerde özneyi bulmak için *ne* sorusu değil de *yıkan ne?* sorusu sorulsa hiçbir sorun kalmayacaktır. nasıl mı? şöyle;
    ---hortum ev yıktı...(yıkan ne?===) hortum... peekiii, hortum ne yıktı?===) ya yaa..ev!!)
    #405894 (lyla, 08.07.2006 09:58 ~ 24.06.2007 05:00)
  5. kullanılmadığı zamanlarda türk dilini en çok çekiştirilmesine neden olan öğe..*
    #910301 (eşşağan ala gazuğu, 26.11.2006 01:41)
  6. (bkz: arzu nesnesi)
    (bkz: nesne ilişkileri kuramı)
    (bkz: nestle)*
    #2344802 (meister writer, 20.09.2007 00:23 ~ 00:25)
  7. bilen ile bilinen arasındaki herşeydir.
    #2349842 (doubleyou, 20.09.2007 22:18)
  8. felsefede bilinen adıyla obje.
    #3592684 (aura, 28.06.2008 16:13)
  9. Dilbilgisinde eylemden etkilenen varlık ya da kavramı ifade eder. Eylemden etkilenen varlık olduğu için yüklemi isim olan cümlelerde genel kural olarak bulunmaz. Ancak farklı kullanımlarda ilginç bir biçimde isim cümlelerinde yüklemin nesne aldığı görülür. Örneğin:

"romanlarımdaki hayal gücünü babamdan dinlediğim masallara borçluyum." cümlesinde "borçluyum" yüklemdir ve isim soylu bir sözcüktür. Buna rağmen "neyi?" sorusunu sorduğumuzda "romanlarımdaki hayal gücünü" yanıtını alıyoruz yani nesneyi buluyoruz. Bu da dilbilgisinin ilginç yönlerinden biridir.

Nesnenin bir diğer ilgi çekici özelliği de eylem edilgen yapıldığında sözde özneye dönüşmesidir. Örneğin:

"Bulaşıkları yıkadık." cümlesinin eylemini edilgen yapalım. "Bulaşıklar yıkandı." Bulaşıklar sözcüğü sözde özne olur. Dolayısıyla kuralı şöyle özetleyebiliriz: Geçişli eylemler * edilgen yapıldığında nesne sözde özneye dönüşür.
    #3592729 (heathcliff, 28.06.2008 16:28)

© 2008 - uludağ sözlük

nesne başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. nesne ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu nesne nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» burundaki piercinge halka demek » asik olmaktan nefret etmek » fenerbahce nin kadikoy de uefa kupasini kazanmasi » kurt politikaci » gunesi gordum » 30 agustos adrenalin release party » ertem sener » fc kryvbas kryvyi rih » microsoft sql server » turklere ozgu davranislar a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games