Doğalcılık.Gerçeğin doğaya uygun biçimde yansıtılmasını amaçlayan sanat akımı.
kesin bilgilerin gözlem ve deneyle hayata aktarılabileceğini ya da tam zıttı olarak bu gerçeklerin doğadan alınabileceklerini destekleyen 19. yy bilimsel akımı ve bu akımın edebiyata yansımış halidir.

teknik ve detaylı bilgi için; http://tr.wikipedia.org/wiki/Naturalizm
naturalizm, aslında diğer yaklaşımlardan farklı olarak, bir felsefedir. determinizm ile yakından ilişkilidir. determinist düşünceye göre olayların nedenleri insanın kendi iradesiyle sınırlı değil, hatta hemen hemen insan iradesi pek de söz konusu değil çünkü insan ve insan hayatı başka güçler tarafından belirlenmekte;ekonomi, genetik faktörler, coğrafi koşullar vb..
naturalizm de yazarlar realizme kıyasla daha da objektiflerdir. karakterin içinden geçen sesleri, karakterin düşüncelerini yansıtmaktan kaçınırlar.
görülen, yapılan anlatı konusudur.
analiz yoktur.
güçlü güçsüzü yener mantığı naturalist eserlerde *her zaman hakimdir.
örneğin naturalizm ^^insan ne yerse o'dur^^ derken;idealistler ise ^^insan ne düşünüyorsa o'dur.^^derler. yani naturalizm de ideoloji empoze etmez denilebilir. içgüdü,kalıtımsal özellikler naturalizmin piyonlarıdır.
böylece edebiyatta gerçekçilik geleneğini ileri götüren doğalcılar gerçekleri ahlaksal yargılardan uzak yansıtırlar.
gerçekçiliği biyolojiye, fizyolojiye dayalı edebiyat okulu. tabiatçılık.
çevrenin ve soyaçekimin etkilerini isler.bilimsel deneye dayanan akimdir.
nazim hikmet,sait faik,memduh sevket,hüseyin rahmi bu akimdan etkilenen yazarlardir.
kelime manası itibariyle, olabildiğince aslına uygunolarak tazvir etmek demek olan natüralizm edebiyatta realizmin devami olarak görülür.felsefe tarihinde materyalizmin eş anlamlısı olarak kullanılır. güzel sanatlarda ise tabiatın sadıkane taklidi anlamını taşır.
modern dünyanın kazandırdığı bir kavram. naturalizme göre insan, 5 duyusu olan doğal bir varlıktır. bu kavram, insanın doğal durumundan, yani sıfırdan bir toplum yaratılabilir düşüncesinde. din ve kültür insanı kirletmiştir. dinin insan üzerindeki kirini, yani dolayısıyla kilisenin etkisini ortadan kaldırırsak, güdülerinden ibaret olan doğal insanla, yeniden bir toplum kurabiliriz diyor. ortaçağı redderer.

mottosu; güdülerine geri dön!
"Yeşilay"cı edebiyat akımı. ismini eserlerin içindeki tasfirlerden alır, kanı anlatıp kan kokusunu hissettirir, birine bıçak saplansa kitabı fırlatırsınız, tecavüz sahnelerinden sonra cinsel hayattan soğursunuz.
herşeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
akımı başlatan ve akımın en ünlü yazarı için;

(bkz: emile zola)
soyaçekimi savunan edebiyat akımıdır.
edebiyat ve sanat için natüralizm, derin ve bazen aşırıya kaçan doğa tasvirleriyle, doğanın görünen şekliyle yansıtılmasıdır.
Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal Dünya'yı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.
https://scontent-ams3-1.x...94de9e6c1&oe=5705D862
"şeylerin" (things) görünüşlerinin yüzeydeki yani görünen temsillerinin detaylı bir şekilde ortaya konmasını içeren bir felsefe anlayışı.
Fiziksel Olgulardan Oluşan Doğayı anlam kuramı olarak kabul eden, Bir Metafizik Ontolojiyi Reddeden Ve Her Şeyin Doğa içinde Bilimsel Bir Açıklaması Olduğu Görüşünü Savunan öğreti...

hülasa; Dışsalcılık, Davranışçılık, Öznelcilik ve Tikelcilik Gibi anlam Kuramları bundan Türetilmiştir.

https://alonot.com/anlam-...ari-felsefe-ders-notlari/
Realizm akımının biraz daha koyu versiyonu. Doğanın gerçek olduğuna inanırlar ve bu inancın üstüne başka temel varsayımları eklerler.

Örnek inanç 1: Doğada olan olayların hiç bir doğa dışı sebebi yoktur, açıklamalar bu ön kabule göre yapılır.

Bu akım edebiyat dahil bilim felsefesinde son 150 yıldır etkili olmuştur. Teknoloji üretmeye yaramaz, sadece işin ''bilimsel'' kısmını etkiler. Yani bir çiçek nasıl oluşur sorusunu sorunca size oluşumun sıralamasını gösterecekler ve bu sıralamada önceki olayı sonraki olayın sebebi olarak sunacaklar ve siz bunun temel bir inanç olduğunu bilmediğiniz ve sorgulamadığınız için bu inancı hakikat sanacaksınız ve evren algınız değişecek. inanç olması sorun değil, bunun inanç olduğunu söylememeleri sorun.

Natüralizm akımının elinde neden-sonuç ilişkisinin mutlaklığı (determinizm) vardır. Bu inanç her şeyin doğal sebepleri olduğu ve bu doğal sebeplerinin doğa içinde olarak önceki ve sonraki sebeplere veya kolerasyonları yasalaştırıp sebepleri doğa yasalarının yaptırdığını söyler.

Anlayacağınız dilde: Ali topu at cümlesini 2 boyutlu bir düzlem içinde inceleyelim. iki boyutlu düzlem içinde bir kural konuluyor ve 2 boyutun dışında bir şeyin olmadığı, olsa bile 2. boyuta müdahale edemeyeceği baştan kabul ediliyor (inanılıyor). Bu inceleme sonucunda cümlede bir düzen keşfedliliyor ve türkçe kuralları çözülüyor. Yazılan cümle bir kurala göre yazılmış fakat bu yazılmış sözcüğü gereği başka bir düzlem içermemesi gerektiği için bu fiili yasaya veriyorlar.

Yani; Ali topu at cümlesini bir yazarın yazmasına gerek yok, türkçe kuralları kendi kendine yazabilir. Ali kelimesini yazan şey a harfinden sonra gelen l harfi, i harfini yazan önceden gelen l harfidir. Gibi bir örnekle daha açıklayıcı şekilde açıklanabilir.

Naturalizm temelde böyle inançları barındırmaktadır.