bugün

yan yana sıralanmış farklı nota deliklerine üflendiğinde ses çıkartan küçük ağız çalgısı.
notaların zor bulunduğu hatta bunların sizin nefes gücünüzle belirlendiği üflemeli müzik aleti
gitar ile şahane giden müzik çalgısı. çocukların özenti neticesinde kimin icad ettiğini bilmediğim tarağa eklenen naylon torba parçası ile kafa ütülediklerinde çalmaya çalıştıkları enstrüman da denebilir.
kromatik ve diatonik olmak üzere iki çeşittir. bir deliğe üflediğinde bir nota içine çektiğinde başka bir nota duyulur.diatoniklerde en bilinen marka hohner ve lee oskarlardır

19 mayısta* gidip kendime bir tane hohner silverstar aldım.
amerikan filmlerinde sıkça görülen,her ne hikmetse hapishanelerde,mahkumların üzerinde ihtisas yaptıgı müzik aleti.
türkiye'deki hapishanelerde dertlenip saz çalan adamlar neyse amerikan hapishanelerinde mızıkacı zırtolar da o galiba.

bir başka varyasyon da vahşi batı da çöl de kalmış kovboy enstrumanı olarak kullanılmasıdır.kurşunları savan,çakalları kovan,kızılderililileri caydırıcı gücü olan garip nesnedir sanki.kovboy kendi başına kalınca vurur mızıkanın dibine... *
çok güzel sese sahip bir üflemeli çalgı çeşididir. boyutları farklılaşır. elimde 10 nota delikli küçük bir mızıka vardır örneğin, ama daha fazlaları piyasada mevcuttur.
bob dylan şarkılarının birçoğunda kullanır, sesi ve gitar ritmleriyle pek bir uyum içinde gelir kulağa..
(bkz: sarah)
hakkını vererek çalmanın zor olduğu, basit bir deyişle havanın deliklerden üflenmesi ve çekilmesi suretiyle çalınan, blues müziğinin vazgeçilmez bir parçası olan, doğaçlama çalındığında insanı olduğu yerden başka dünyalara götürebilen müzik aleti...

(bkz: blues)
(bkz: sonny terry)
(bkz: sonny boy williamson)
(bkz: anima)
istanbul'da bulabileceğiniz yerler...
(bkz: senkop müzik)*
(bkz: pera müzik)*
alanis morissettein her albümünde mutlaka çaldığı müzik aletidir.güzel de çalar.
insanın bütün can sıkıntısını bir anda alabilen, hüzünlü anlardaki en iyi arkadaş...
doğaçlama müzik yapabileceğiniz ve ne çalarsanız çalın güzel sesler duyabileceğiniz hatta iyi bile çaldığınızı düşündüren müzik aleti.
blues'u hisseden insanın bi şekilde çalabileceğini düşündüğüm harikulade müzik aleti. hohner blues harp isimlisi çok şekerdir. insan bakmaya, çalmaya doyamaz. bir de yanında fender strat varsa tadından yenmez..
çalması çok zor olan enstrüman.
kızılayda her köşe başındaki dilenci çocukların son numarası. hepsinin elinde bir mızıka öttürüp duruyorlar.*
bir ay önce gidip kendime aldığım ve jazz şarkılarına eşlik etmeye çalıştığım, Jazz ile muhteşem ikili oluşturduklarını düşündüğüm müzik aleti. Çalması zordur. Çalmayı öğrenirken komşularınızın sizi tenhada sıkıştırıp öldürme ihtimali vardır.
çalmaya yeni başlayanlar veya başlayacaklar(özellikle blues) için öncelikle deliklerinin biraz daha büyük olmasından dolayı ''lee oskar''** olanı tavsiye edilebilecek müzik aleti. ton olarak da başlangıç için c major(do) daha uygun olur.* *
anima ve yavuz çetin albümlerinde de rastlayabileceğimiz hüzünlü ve büyülü musuki aileti.
armonika olarak da bilinen, ingilizcesi harmonica olan, aslında bildiğimiz mızıka olan çalgı. çalmayı bilmeyen insanlar da çalabilir, yeter ki anlamlı sesler çıkarsınlar. üflemek yeterli değildir, havayı içinize de çekmeniz gerekir.
gitarla aynı anda çalınınca çalıcıyı oldukça gaza getirebilen, kafasını sallayıp mızıkadan uzaklaşmasına ve her şeyin bok olmasına neden olan pis, kaka enstruman..
(bkz: seni sevmediğim yalan)
tom morello'nun one man revolution adlı albümünde kullanılan çalgılardan biri.
pahalı olmayan müzik aleti.

çalarken hatta çalmaya çalışırken çıkardığınız saçma sapan sesler bile kulağınıza bazen güzel gelir.
sivas'ta diri diri yanan can'lardan asaf koçak'ın, orada kendinden küçük canları biraz olsun neşelendirebilmek için çaldığı, yakılmadan önce madımak'tan çıkan son ezgilerin kaynağı, melankolik enstrüman.
uzun süreli kullanımdan sonra deliklerinin tükürük (insan salyası) ile dolup taştıği görülebilir. bu yüzden mızıkayı her kullanımda temiz tutmak gerekir hatta kullanım sırasında ara ara temizlemekte iyidir, güzeldir.. ayrıca ucuz olsun diye piyasada bulunun 4, 5 dolarlık çin yapımı mızıkalardan almamak gerekir ki çabuk tıkanıp, insanın içindeki çalma hevesini kaçırabileceği gibi müzikten soğumaya bile neden olabilir!...
saatlerce anlamsızca çalınan ve bir süre sonra bilinçsizce bir melodi oluşturmayı sağlayan alet. Yani bir de nota bilsem senfoni yazarım heralde. Son olarak otomatiğe bağladıktan sonra varlığını unutturandır.
profesyonel olarak çalınması gerçekten zor olan çalgı. En belirgin avantajı ufak tefek olması.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar