bugün

antik çağda en fazla rağbet gören ve günümüze kadar en çok eser bırakabilmiş bir sanattır.küçük taşların bir tablada birleştirilerek ve araları doldurularak yapılan tablolardır.hatay cıvarında bolca eser bulunmuştur ve meraklısı için dünyanın 2. en geniş mozaik arşivinin bulunduğu antakya arkeoloji müzesi açılmıştır.
renkli ve küçük taşları zemine yapıştırarak, bir şekil oluşturma sanatı.
(bkz: ne mozayiği lan)
(bkz: mermer mermer)
(bkz: nato kafa nato mermer)
kadıköy rexx sinemasının çapraz sokağındaki tiryakisi olunası kafe. tattığınız her lezzet bir sonraki gidiş sürenizin kısalmasına sebeb oluyor.
(bkz: mozaik pasta)
en eski ve en dayanıklı sanatsal ifadelerden biridir. Depremlerle yerle bir olan yapılardan bugüne dek gelmeyi başarmış oldukça zarif çalışılmış eserler içerir. Mimari dekorasyon bağlamında mozaik ilk defa Sümerler tarafından M.Ö. 3.binden itibaren uygulanmıştır. Bugünkü Irak sınırları içersinde yer alan antik Uruk kentinin bina duvarlarında külah şeklinde kurutulmuş çamurların duvarlara gömülmesiyle oluşmuştur. Diğer antik mozaik örnekleri ise Mısır'dadır. Doğuda ve Akdeniz kıyılarında bulunan en eski mozaikler çakıl taşının yerde ve kaldırım amaçlı kullanıldığını göstermektedir. Bazı yazarlara göre, çakıl mozaiği önce Mezopotamya, Frigya ve Persler'de (eski iran'da) kullanılmış doğu kaynaklı bir tekniktir. Bu teoriye karşı olan yazarlar ise, çakıl mozaiğinin ilk defa Girit'te uygulandığını ve mozaiğin Helenistik bir süsleme biçimi olduğunu öne sürmektedir. Yer kaplamada estetikten çok fonksiyonel amaçlı kullanılan çakıl mozaik, ilerleyen tarihlerde kamu binalarında, tapınaklarda ve galerilerde dekoratif etki için ve genellikle geometrik desenlerle kullanılmıştır. M.Ö. 5. yüzyılda çakıl mozaik tekniği son derece gelişmiştir ancak takip eden yüzyılda teknik kullanım açısından en yüksek noktaya ulaşmış bir sanat dalı olma özelliği yakalamıştır.

M.Ö. 4. yüzyıldan itibaren mozaik doğal çakıl taşına olan bağımlılığından kurtulmuş kesme ve kırma tekniklerinin gelişmesi ile mozaik renk, desen ve malzeme açısından çeşitlenmiştir. Bu dönemde mozaiğin yuvarlak ve derin kaplar üzerinde de uygulanması mümkün olmuştur. Kesik taşlarla yapılan önemli mozaik örnekleri Assos ve Olimpia'dadır.

ikinci yüzyıldan itibaren mozaik, italya'da bir moda şeklinde karşımıza çıkar. Popüler desen; yunus, denizde yaşam ve su ile ilgili mitolojik öyküler ve bunların yanı sıra spor, avcılık gibi konular da evleri, hamamları, dükkanları süslüyor. Bu dönemde yer mozaiği adeta halı, kilim gibi kullanılıyor. Siyah-beyaz renkler, kırık çakıl taşları ile elde ediliyor. Dekorasyonda mozaik kullanımı Roma imparatorluğu ile tüm Akdeniz'e, Kuzey Afrika'ya ve Avrupa'ya yayılmıştır. Roma imparatorluğu'nun en usta mozaikçileri geleneksel Roma stilini yerel renk ve desenlerle birleştirmeyi başarmış, sembol ve desenler çok zenginleşmiştir. Çok tanrılı dönemden Hıristiyanlığa geçişle birlikte antik döneme ait pek çok desen ve sembol yeni anlamlar yüklenerek kiliselerde kullanılmaya başlanmıştır. Mozaik bu dönemde de yerini ve vazgeçilmezliğini korumuş, yer mozaikleri duvar mozaiklerine dönüşmeye başlamıştır.

Bizans imparatorluğu mozaiğe çok büyük önem vermiştir, en zengin ve gösterişli mozaikler Bizans dönemi'ne aittir. Duvar mozaiğinin yaygın kullanımı, renkli camın, altının, gümüşün mozaik içerisinde yer alması bu dönemin tipik özellikleridir. Doğu Bizans imparatorluğuna Başkent olan istanbul'da mozaik okulları açılmış, mozaikçiler vergiden muaf tutulmuştur. Ayasofya bu dönemin en önemli mozaiklerini içersinde bulunduran tarihi bir anıttır. Batı Bizans'ın son dönemlerinde başkent olan italya'daki Ravenna kenti, eşsiz mozaik eserleri ile ünlü çok özel bir kenttir. Mozaik antik yöntemlerle ve Venedik'te üretilen özel camlarla hala eskiye sadık kalınarak uygulanmaktadır.

15. yüzyıldan 19. yüzyıl başlarına dek mozaik sanatı tahtından inmiş, keski ve çekicin yerini palet ve fırça almıştır. 19. yüzyılda ingiltere ve Meksika'da yeniden mozaik uygulamaları başlamıştır.

20. yüzyılda mozaik modern sanatlarda mimari ile birlikte yeniden gündeme gelmiştir. Uzun bir süre ikincil bir sanat dalı olarak görülen mozaik,artık hakettiği yeri almaya başlamıştır. Ülkemizde bedri rahmi eyüboğlu ve Jale Yılmabaşar bu alanda çeşitli ürünler vermişlerdir.

iç ve dış mimaride, objeler üzerinde, parklarda, meydanlarda ve bahçelerde kalıcı ve dekoratif bir uygulama olarak göze çarpan mozaik çok eski bir tarihin, derin bir kültürün ve çok farklı yorumların, okulların sonucu günümüze ulaşmış özel bir sanat dalıdır.

ayrıntılı bilgi için, (bkz: http://www.mozaikci.com)
(bkz: mozaikli guney villa)
kucuk ebatta taslar ile yapilan ve cok degisik desenlerin ortaya cikarilabildigi eski zamanlardan gunumuze dek populerligini kaybetmeyen doseme malzemesi.
türlü renklerde küçük küp biçiminde mermer,taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi.
edip ayel'in 1944 yılında yazdığı 74 adet şiirden oluşan eseri.
abant izzet baysal üniversitesinde 3. sınıf öğrencilerine sanat öğretimi uygulamaları dersine final işi olarak verilen allahın cezası, straforları boya, kes, yapıştır. kıymık kıymık binlerce kareden oluşan atsan atılmaz satsan satılmaz bir iştir.

(bkz: burdan hocalarıma selam ederim)
pastası da vardır. *
banyo vb ızlak zeminler için kullanılan fayansları kerpeten ile kırıp duruma göre tahta,sunta veya duvara bilimum tutkallarla yapıştırma işidir.

öncelikle malzemeler hazılanır. bunlar arasında en önemlileri mozağin yapılacağı yüzey ve mozaik yapılacak taşlardır. elde bulunan renklere ve uygulanacak yüzeye uygun bir simge seçilir bu uygulanması kolay bir şey olursa elbette fazla zorlamaz.
daha sonra bu resim yüzeye çizilir. * *
daha sonraki işlemse fayansları kerpeten yardımıyla küçük küçük * parçalara ayrılır. daha sonra bu küçük fayans parçacıkları yapıştırıcı yardımıyla arada boşluk bırakmamaya çalışılarak yapıştırılır. bu şekilde resim tamamlanıp yapıştırıcılar kuruduktan sonra üzerine fayans dolgusu olan derz dolgu hazırlanıp dökülür aradaki boşluklar doldurulmaya çalışılır daha sonra nemli bir bezle fayansalar silinerek üzerinde kalan derz dolgu temzilenir ve ortaya güzel bir el emeği göz nuru sanat eseri ortaya çıkmış olur.

fayans genellikle amatör işlerde kullanılır. daha profesyonel atölye çalışmalarında ithal renkli camlar, mermer, çakıl taşları da kullanılabiliyor.

amatör çalışmalardan bazıları

http://www.sanatmevsimi.com/images/erkinkoray.JPG

http://www.sanatmevsimi.com/images/mozaik3.jpg
şanlıurfa merkez ilinin 2. avm sidir.
Muazzez Ersoy' un son albümünün adı.
minik minik binlerce boyalı taşın anlamlı bir figür oluşturacak şekilde bir araya getirilişi. sanatçısının müthiş sabra ihtiyacı vardır, bugün bunu gördüm. peygamber sabrından bir iki level aşağısına denk geliyor olabilir mozaikçi sabrı.
tam olarak ne zaman başladığı hakkında birçok tahmin var ama net olan en az 4000 yıl öncesine kadar dayanıyor.
yalnızca zeminde yada duvardaki karoların üzerinde güzel duran şey. toplumda var olunca adına esasen kaos denir.
artık, albümlerinin cd olarak basılması gereken grup. tabi basılsın derken saçmalanıp rezil edilmemeli şarkılar. nitelikli bir kayıtla double albüm falan da olur. olması zorunluluktur yılların geçmek bilmeyen güzelliğine binaen.
mozaik şarkıları zamana meydan okurcasına çalınmalı, söylenmeli. bilinmeli.
grubun isminden de anlaşılacağı üzere tür kaygısından bağımsız çalışmalara imza atılmıştır.
bursa arap şükrüde bu yaz açılan güzel mekan
diskografisi için;
Ardından (1985)
Çook Alâmetler Belirdi (1988)
Plastik Aşk (1990)...
bu stüdyo albümlerinin dışında bir de 1983 tarihli bir konser kayıtları olacak.
çıksın kasetler meydana.
bursa'da şu meşhur mık'ın arkasında bulunan, bir arkadaş vesilesiyle bugün keşfettiğim ve hastası olduğum güzel mekan. şansıma bugün canlı müzik de varmış. şansıma diyorum çünkü çalan grup hakkaten çok sağlamdı, eğlendirmeyi çok biliyolardı. mekanın nilüfere uzak oluşu, çok sık gitmememi ve gittiğim zamanda da daha çok eğlenmemi sağlayacağından adım gibi eminim.

not: bu arada grubun adını bilen biri benim paylaşırsa memnun olurum zira elemanlar hem çok sempatikti hem de çok iyi çalıyolardı.
bursa'da bulunanın el değiştirmesiyle daha güzel bir bar halini alacağı tartışılmazdır. önümüzdeki programı şöyle imiş;

16.11.2011 çarşamba karadeniz gecesi ( sahnede grup livane )
18.11.2011 cuma - tansiyon
19.11.2011 cumartesi - prana
22.11.2011 salı - karaoke party
23.11.2011 çarşamba karadeniz gecesi( sahnede grup livane )
24.11.2011 perşembe - nomed
25.11.2011 cuma - hyperocktive

ayrıca haftanın her günü 14:00-19:00 arası içkilerin ucuzlaması da cabası. fiyat listesi de şöyle imiş;

50cl - 5tl
30cl - 4tl
votka 7tl
votka enerji 10tl
biraver 28 tl
4 albümünü ve ekstra kayıt dışı çalışmalarını cd formatında 1983-1995 / külliyat olarak piyasaya sürmüş sağlam grup.
mevzunun kasetlerden cdye evrilmesi bir zorunluluktu artık. umarım, plak formatında da basılır külliyat albümü.
külliyat albümünün ciddi bir emek işi olması grubun kalitesiyle doğru orantılı seyretmiştir. hakikaten çok başarılı ve arşivlik bir çalışma.
Pastası favorimdir.