bugün

kanımca yalnızca mhp yi destekleyen insanlarda görülmeyen, bir ülkede yaşayan bütün insanlarda olması gereken düşünce. bir ülkede yaşayan her insan sağcısı solcusu milliyetçidir milliyetçi olmalıdır. bu durumda milliyetçilik bir ideoloji değil bir gerekliliktir.
"Tarihte helva yapıp yiyenler vardır ya... Kuru kuruya milliyetçilik... Bu milletin huzurunu, mutluluğunu, benim vatandaşımın yaşam standardını yükseltecek bir anlayışı ortaya koyamayan bir milliyetçiliği ben tanımıyorum. Yok öyle bir milliyetçilik. Hak ve hukuku tanımayacaksın, savunmasız insanları rahatlıkla öldüreceksin ve adını milliyetçilik koyacaksın. Yok böyle bir şey. Allah'ın verdiği canı Allah'tan başkası alamaz ama teşebbüs ettiğiniz zaman sıfatınız bellidir. Katilsiniz, canisiniz, zalimsiniz... Geçmişten beri ellerinde terzi mezurası var ya, ellerinde onlarla kafatası milliyetçiliği yapanları gördük. Bizim önümüze kitapları getirenler oldu. Bununla geleceğe yürüyenler oldu. Bununla ülkeyi kalkındıracağını zannedenler oldu. Bir yere mi vardı?

Dünyada kim bununla bir yere vardı, varamaz. Acaba bu ülkedeki insanın yaşam standardını yükseltmek için ne yaptın? Acaba kaç tane taş üstüne taş koydun? Hangi projeyi hayata geçirdin veya başladığın hangi projeyi tamamladın? Bunu ortaya koy. Eğitimde, sağlıkta adalette ne yaptın? Sosyal dayanışmada, enerjide, tarımda ne yaptın? Bunu ortaya koy. Dış politikada, bu ülkenin onurunu yükseltecek ne yaptın? Bunu ortaya koy, alkışlayayım seni."

(bkz: rte)

kendisini sevmem, desteklemem. fakat ilk kez, yerinde, doğru bir açıklama yapmış. izleyin şimdi, bakın milliyetçilik zan altına girdikçe, şehitlerin üzerinden siyaset nasıl artacak, nasıl boca edilecek.
(bkz: milliyetçilik neden bazılarının tekelinde)*
kendi milletini en üstün tutma eylemi diger milletlerden.
"mahallemin çocuğuyum" ya da "dünya vatandaşıyım" demek arasındaki farkı dile getiren jilet kadar keskin kelime ve hatta kavram. telaffuz ederken çok dikkatli olmak gerekir, yoksa bu kelime ağzınızdan çıkarken sadece dudaklarınızı kesmekle kalmaz başka insan evlatlarına da zarar verebilirsiniz.
iki tarafı keskin bıçak. Azı sosyalizm olur bir tarafına batar çoğu faşizm olur başkalarına zarar. Ortasında sevmek gerekir.

Ayrıca diğer bir tanım ise atamızın söylediği gibi dili dini ırkı ne olursa olsun türk vatandaşını sevmektir.

(bkz: ne mutlu türküm diyene)
kesinlike uzun saçlı top sakallı birini dövmek değildir.
(bkz: ülkü ocakları)
azı karar çoğu zarar olan görüş.
abartılırsa; (bkz: fasizm) olur. ayarlanırsa neler olmaz.
http://www.milliyet.com/2007/02/13/yazar/dundar.html
(bkz: dil kultur renk degil emek yucedir)
milliyetçilik(fazlası)= ırkçılık
kişinin kanunda olmalıdır,yoksa pek bi anlamı yoktur.
milliyetçilik genel anlamda bir çıkmazdır. insanların ve halkların kardeşliğine inanmayan ve kendi uluslarının diğer uluslardan daha üstün olduğunu savunan herkes milliyetçidir.

ülkemizin de en büyük sorunlarından birisidir. ülkede işlenen birçok aydın cinayeti, bu çıkmaz düşünceler yüzünden gerçekleştirilmiştir. ne varki hemen hemen hepsinin de faili bulunamamıştır. türkiye devletinin de milliyetçi bir yapıda olduğunu anımsarsak neden cinayetlerin faili mechul kaldığını da akıl edebiliriz.

sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir çıkmazdır milliyetçilik. dünyada ki tüm soykırımlar milliyetçilik kısvesi altında işlenmiştir.

milliyetçilik bir zehirdir. zehiri herkes vücudundan atmalıdır onun yerine;
demokrasi nin hüküm sürdüğü bir türkiye yi arzu etmeliyiz, mücadelesini vermeliyiz.

(bkz: çıkmaz sokak)
x milletinin y milletine, y milletinin kendini x milletinden sayması "hakkını" vermesiyle aklanamayacak düşünce biçimidir. milliyetçiliğin dinamiklerini yugoslavya örneğinden yola çıkarak ele almak, ondan sonra bölünmeyiz böldürmeyiz edebiyatı yapmak lazımdır.
feodalizmin tasfiyesi ve ulusal pazar ile birlikte 18-19. yüzyıllarda ortaya çıkmış bir kavramdır.

günümüzde ise, 'küreselleşme' saldırısı ile birlikte, varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği tartışmalı hale gelmiştir.

her ne kadar 'küreselleşme' filan diye yaygara yapılsa da, bütün devletler halen 'ulusal çıkar'ı temel alarak politika yürütmektedir.

'küreselleşiyoruz' diyerek gelişmiş devletler kendi ulusal devletlerini çözüyor değillerdir, ancak bu yönde birçok ülkeye telkinde bulundukları açıktır.

günümüz itibariyle, ulusal devletini koruyan, çıkarlarına sahip çıkan, diğer ülkelerle ilişkilerini 'mütekabiliyet' esasına göre yürüten bir milliyetçilik yanlış bir davranış değildir. hiç kuşkusuz bu milliyetçilik, öncelikle 'yurtta sulh, cihanda sulh' diyen, kafatasçılık yapmayan, başka bir ulusu aşağılama üzerinden değil, kendi ulusunu sevme üzerinden giden bir milliyetçiliktir.
insanların fıtratında yani yaratılışında bulunan, ancak dışa vurulduğunda ırkçılığa dönüşebilen şey. yani en azından bence öyle. her insan ait olduğu millete sahip çıkar, ama onu anlamsızca yüceltmeye çalışırsa o zaman farkında olmadan ırkçı olur. şimdi ırkçılara milliyetçi deniliyor..
bazı kavramlar için insanlar ölüyor öldürüyor. vatanseverlik ve milliyetçilik arasındaki fark iyice anlaşılmalı. çünkü milliyetçilik geç millet olmuş toplumların hastalığıdır. biz hasta değiliz çünkü tarihin en eski milletiyiz.

(bkz: vatanseverlik)
ulusunun diğer uluslardan teknoloji, ekonomi ve eğitim olarak neden geri olduğunu düşünmek ve bunu değiştirmek için kafa yormak.
toplumun 'kendini milliyetçi hissetme' oranı yüzde 21.2 oranında artmıştır; yüzeysel; mental mastürbatif 'hiçicraatlara' yol açma riski yüksektir bunun... zaten tembel olan toplumu 'nefretli-saldırgan tembel' yapma riski vardır; herşeyi kendimiz için 'yaşayıp' yaptığımız malumumuz olsa gerek...
Ne sosyalist deneyimin, ne de kapitalist deneyimin ortadan kaldıramadığı bir durumdur.

'ulus devlet'lerin ortadan kalkacağını iddia eden küreselleşme ideolojisi ise, tam aksine mikro-milliyetçilik akımlarına gaz vermektedir.

uzun lafın kısası; herkesi tatmin edecek 'tek bir dünya devleti' kurulmadığı sürece milliyetçilik olacaktır.
http://www.internethaber..../news_detail.php?id=73544
odtü tarih topluluğu tarafından düzenlenecek olan öğrenci kongresinin konusudur. aşağıda duyuruyu copy-paste yaptım ilgilenenlar bi baksın. ben şahsen bizzat ve kendim olarak bildiri sunmayı düşünüyorum.

‘ders: tarih, konu: milliyetçilik(ler)’ öğrenci kongresi, 16 – 17 – 18 mayıs 2007 tarihlerinde odtü mimarlık amfisi’nde gerçekleşecektir. tarihle ilgilenen genç arkadaşların bilgilerini ve fikirlerini paylaşabilecekleri, tartışma olanağı bulabilecekleri bir ortam yaratma amacında olan etkinliğimize tema olarak seçtiğimiz “milliyetçilik”i tarihsel geçmişi, genel/yerel özellikleri ile mercek altına alıyoruz.
odtü tarih topluluğu’nun düzenlediği kongreye şehir dışından bildirili ya da bildirisiz katılacak tüm arkadaşlarımızın konaklama ve öğle yemeği masrafları tarafımızdan karşılanacaktır. bu durum, ankara içinden katılacak arkadaşlarımız için öğle yemeğinde geçerli olup, konaklama için geçerli değildir. bildiri özetlerinin gönderme son tarihi 6 nisan 2007; tam metinlerin gönderme son tarihi ise, 27 nisan 2007 olarak belirlenmiştir. kongreye tüm bölümlerden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir. sunum özetleri 200 – 250 kelime arasında olmalı ve anahtar sözcükler belirlenmelidir. sunum özetleri ve iletişim için aşağıdaki elektronik posta adresi ve telefonlar kullanılabilir. yukarıda belirtilen konu dışındaki bildiriler de dikkate alınacaktır.

iletişim:
e – posta: tarihtoplulugu2007@yahoo.com
1-Günümüzde geleceğin filizleriyle tohumlanmış demokratik milliyetçilik, eşitlikçidir, adaletçidir, laiktir, kendine gösterilmesini istediği saygıyı öteki kimliklere de gösterir, savaşa ve sömürüye karşıdır.

2-Günümüzde geçmişin kanlı mirasıyla lekelenmiş faşist milliyetçilik, kendini öteki kimliklerden üstün görür, ayrılıkçıdır, ümmetçidir, saldırgandır, sömürüden yanadır.

Kaynak : http://www.kongar.org/ayd..._Fasist_Milliyetcilik.php
gereksiz ve mantiksiz bir yapidir. sosyal devletin zedesidir.
günümüz avrupa'sında yükselen siyasi görüş. avustura örneğinin ardından fransa ve iskoçya'da da sosyalist/işçi partilerinin gerilemesi geleceğe daha sağ-liberal bakılması gerektiğini gösteriyor.

tabi, geleceğinde ab'yi görmek isteyenler için.