bugün

çoğunlukla üç teli( yegah, rast, neva) bulunan; ancak 4 telli şekli de olan, karadeniz kemeçesiyle sıkça karıştırılan, klasik türk müziğinde kullanılan 40-41 cm boyunda, 14-15 cm genişliğinde küçük bir çalgıdır.
ney ile viyola arası bir sese sahip olan , isterse lirik olan isterse kahreden , insan sesine en yakın enstruman . çaldığımı söylediğimde karadeniz kemençesi ile karıştırılır* ; farklı olarak tellerine tırnakla yandan basarak çalınır *** . perdesizdir. renk sazıdır. ufak ses farklılıklarını * çok dar bir alanda vermek zorunda olduğunuz için çok iyi bir kulağa sahip olmayan birinin hüsran sonucu bırakması gerekecektir. üç tellisi dört tellisinden* daha makbuldür. derya türkan , cengiz onural yeni nesil en iyi icracılardandırlar

(bkz: olmasa mektubun)
(bkz: dağlar dağlar)
(bkz: vazgeç gönül)
güzel bir örneği için (bkz: http://www.ersineser.us/)
neyin yanında dikkat edilirse farkedilecektir. ortalarda biryerlerdedir.
çaldıkça yüzeyinde tırnak izlerinden oluklar* meydana gelen enstrumandır.
muhteşem bir ses... ördü kader ağlarını parçasına girişte solo kullanılmıştır ve muhteşem olmuştur.
son derece guzel bir sese sahip enstruman..yaylı tambur a benzettiğim bir sese sahiptir..perdesiz olması sebebiyle enstrumanistinde sağlam muzik bilgisi ve duyum becerisinin * olması gereklidir..
(bkz: çengelköy olur masal)
sesini duyan komşuların ısrarla keman sandığı enstruman.
yok boyle bir ses. derdim yokken aglamama sebep olandir.

http://www.emreerdal.com/index.htm
Dinleyenler çok sever. Ancak çalan kişi için olay hiç de göründüğü gibi kolay değildir. Çalmayı doğru dürüst öğrenene kadar zaten ömrünüzün yarısı geçmiştir. Diğer yarısında da klasik kemençenin karadeniz kemençesinden farklı olduğunu, karadenizli olmadığınızı anlatmakla geçirirsiniz.
(bkz: ihsan özgen)
(bkz: derya turkan)
(bkz: hasan esen)
(bkz: furkan bilgi)
karadenizli kardeşlerim kızmasınlar ama karadeniz kemencesi nin kulak tırmalayan sesinin aksine insana huzur veren bir sese sahiptir.

http://www.youtube.com/watch?v=dSjI9jMmqE4
yakın bir arkadaşımın çalmayı öğrenmeye başladığı güzel sesli zor enstürman. zorluğunun sebebi ise hem perdesiz olması hem de parmakla tele basılarak değil tırnakla itilerek ses çıkarılması. yani şöyle açıklayayım gitar, bağlama çalanlar bilir. predeler vardır. teller klavyeye yakındır. perdelerin arasına basıp tele vurursun ses çıkar. bunda ise teller ile klavye arası oldukça geniş, perde de yok. tellerin arasına parmağını dayayıp tırnağınla iterek ses çıkarmaya çalışıyorsun. bu yüzden ses çıkarması bile zor bir enstürman. sesini dinlemek için suzan suzi adlı türkünün incesaz yorumunu öneririm. başlangıcında çok hoş bir kemençe taksimi var.
tamburi cemil bey'in çalım tekniğiyle şekil bulan, insan sesine en yakın enstümanlardan biri olan bir türk sazı.
yeni türkü grubunun bir dönem orkestrasında kullandığı; olmasa mektubun adlı şarkının ara solosunun çalındığı bir ezgiyle kendini duyurmuştur.
sesi kobız a çok benzeyendir. ben pekanlamam ama sanırım çalınış şekli de çok benziyor.

http://www.youtube.com/watch?v=g-FTsj270Hs
sesi kobıza benzese de çalınış şekli tamamen farklıdır. klasik kemençe, tırnak temasıyla çalınan tek çalgıdır ve bu özelliğiyle diğer bütün çalgılardan ayrılır.
Sesi insani kahreden bir enstruman. Derya turkan gunumuzde onemli bir temsilcisidir. Karadeniz kemencesi ile karistirilmamalidir. O siradandir. Ama klasik kemence cok derin anlamlar yukludur.

Derya turkan yorumu:

https://youtu.be/cdMrvh8gr-Y

Erkan ogur ve derya turkan beraber:

https://m.youtube.com/watch?v=VPbOJJ-l6Fg