bugün

fotoğraf çektirmeyenin "gerçek istanbullu" sayılmadığı bir heykeldir. öyle ki 10 milyonu aşkın insanın fotoğrafı vardır bunun önünde.
an itibariyle:
görsel
görsel

sarı ama en kırmızısından.
http://llcdn8.twitvid.com/twitvidvideosv2/B/R/T/BRTG5.mp4?e=1345316880&r=twitvid.com,telly.com&h=bfcdd80035d243adf4ecd2673ac3a37e
alttaki oniki okka dalga sari lacivert olduktan sonra ustune degil boya, kezzap doksen de cikmaz kilitlendigi hedefinden. *
şaftı kaymıştır efendim. şuan iyi ki bu gece uyumamışım sabahlamışım da şu fotoları ilk gorenlerdenim diye çok seviniyorum.
taraftarlıkla yakından uzaktan alakası olmayan eylemdir. Resmen Terörizimdir.
akşam 8'de kadıköy'de intikam alacak boğadır.
bir aslan değildir ama sarı kırmızıyı boyandıktan sonra sıkıntı da değildir.
o kadar cesur ve delikanlı ise bunu yapanlar gündüz yapsa ya gecenin bir vakti boyayı üzerine atıp kaçmışlar bari boyayı biraz yaysaydınız. bırakıp kaçtığınız acayip belli oluyor. neyse aksam a az kaldı o boğanın daha güzel yerleri var sizin için. . ultravestiler sizi.
gece saat 02:30-03:00 aralığında boyanmış heykeldir.

şu an %90 oranında tinerle silme çabaları içinde var olan fenerlilerin boğayı elledikleri anlar komik sahneler yaratıyordur. yani böle düşündüm de oldukça komik bence bir kaç erkek ellerinde tinerli bezler boğayı seve seve temizliyorlar. kolay gelsin kendilerine.
sarı kırmızı renklerin çok yakıştığı boğa'dır , tarihi ayara o da şahit olmuştur.
bir galatasaray taraftarı olarak heykeli o hale getirenlerin; (varsa eğer) akıllarının, beyinlerinin, zihniyetlerinin... gidip birbirinizi mi doğruyosunuz, birbirinizin kafasını gözünü mü patlatıyosunuz, kendini taraftar lideri zannedenlerin götünü mü yalıyosunuz bilemem ama insanların yaşam alanlarından, değerlerinden, spor sevgilerinden uzak durun.

ek olarak: heykelin üzerine dökülen boya yağlı boya olduğundan temizlenme aşamasında zarar görecekmiş. allah sizin belanızı versin.
boyadınızda ne oldu lan dedirtecek durumdur.

bazıları tarihi ayar diye nitelendiriyor bunu ama bu tarihi rezillik ki yıllar sonra insanlar,bir kaç kendini bilmez taraftar bozuntusu boğa heykelini boyayıp kendini tatmin etti diye hatırlayacak o kişileri.
bunun üstüne, zannedersem kuzey ülkelerden biri menşeili; mini şortlu, okyanus (oha) bakışlı taş bir hatun çıkmıştı da, buzdan motosiklet heykeli üzerindeki nicki minaj gibi kendini ileri geri ittirmişti "vauuuvvv vauuvvv... o yeeeeaahh baby" diye.

sonra kızın muadili olan, arkasına geçen diğer hanımlar... kalçalara yapıştırılan şaplaklar... tam bir nümayiş azizim.

işte biz... o gün o heykelin etrafındaki cemaat... bir daha asla eskisi gibi olamadık.
kadıköyde yer tarifi için en güzel noktadır. ver sırtını boğaya oradan aşağıya in rıhtım, yukarı sağa doğru çık moda , sol taraf bahariye , yukarı git fenerbahçe stadı. yani her yöne doğru gidilir burdan.
zamanın birinde galatasaraylılar tarafından sarı kırmızıya boyanan heykel.
taşaklı bir boğadır.
pusuladır.
kadıköy'e gelenlerin buraya geldiklerini ispat etmeleri için yanında fotoğraf çektirdikleri heykeldir.

taşşaklara dikkat ama.
buluşma noktasıdır. o kalabalıkta üstüne çıkıp sağa sola bakmak da adettendir.
Bulusma yeridir. Lakin enteller haldun tanerin önünde buluşur.
kentli kültüründen nasibini almamış göt kafalı futbol fanatiklerinin ve sprey boyayı eline alıp sağa-sola 'A' harfi çizmenin anarşistlik olduğunu zanneden dingillerin sık sık gazabına uğrayan, sultan abdülaziz döneminde yaptırılmış bir dizi nadide hayvan heykelinden biridir.

detayları için harcanan emek ve yapımındaki sanatçılık becerisi anlamında ise new york'daki o dünyaca meşhur boğa heykelinin esamesini bile okutmaz!

basit bir detay karşılaştırması için şöyle buyrun;

görsel
görsel

kaldı ki kimileri kalkıp bu heykeli bir amerikan özentisi olarak bile kabul etmiştir; new york'taki boğa heykelinin kopyası havasında. halbusem, sultan abdülaziz 1860'larda yaptırmış bu heykeli. o dönemlerde, amerikan iç savaşı bile daha yeni-yeni başlamış, new york boğasının heykeli için gerekli maden henüz çıkarılmamış, cevher halinde yer altında yatıyor.

sultan abdülaziz pek severmiş hayvanları. demiş ki, "bana en iyi heykeltraşlar kimler ise çağırın gelsin!" bunun üzerine fransa'dan zamanının en iyi heykeltraşlarından bir grup gelmiş ve kurulan atölyede birbirinden değerli 12 bronz ve 10 mermer heykelle 8 bronz vazo ve 2 mermer frizden oluşan muhteşem bir koleksiyon üretilmiş.

önemli bir detaydır ve özellikle belirtmek gerekir; o dönemin avrupası'ndaki sanat atölyelerinde, üretilen eserlerin yapımcısı olarak atölyenin baş heykeltraşı dışında kimsenin adı bulunmazmış. bu heykellerin hepsinde ise görev alan tüm sanatçıların ismi yazılıdır. bu, baş heykeltraşın bir inisiyatifi gibi gözükmemektedir, benim gözüme ve bu durumda, sadece bir kişinin inisiyatifi söz konusu olabilir. kim oladır ki o muhterem insan ve onun sayesindedir ki bizler bu değerli koleksiyonun tüm yaratıcılarını bilmekteyiz bugün.

buyrun! size tam listesi;

baş heykeltraş : Pierre Louis Rouillard.
yardımcı heykeltraşlar : Isidore Bonheur, Louis Joseph Doumas, Hippolyte Heizler, Louis Joseph Leboeuf ve son olarak Paul Edouard Delabriere.

sabancı köşkü'nün (ki atlı köşk olarak da bilinir) bahçesini süsleyen ve zamanında yapılan müzayedede vehbi koç ile hacı ömer sabancı'yı ilk kez karşı-karşıya getiren o şaha kalkmış at heykeli. ikizi beylerbeyi sarayı'nda ahırköşk'ün önünde yer alır.

kadıköy'deki döğüşen boğanın böğüren kardeşi, hani, beylerbeyi sarayı büyük havuzunun yanında bulunan.

sonra, dolmabahçe sarayındaki aslan heykelleri, şehzadebaşı istanbul büyükşehir belediye binası önündeki aslan heykeli, dolmabahçe sarayı hasbahçesindeki timsah üzerinde aslan ve yılan üzerinde aslan heykelleri, emirgan korusu sarı köşk bahçesindeki su içen geyik ve yavrusu heykelleri. tamamı bu koleksiyonun eserlerinden yalnızca birkaçıdır.

birer kentli olarak, o boğa heykeline iyi davranmak, çizmemek, boyamamak orasına-burasına zarar vermemek gerektiğinin bilincinde olmamız gerektir. zira, tarihi bir mirastır o, bize bırakılan ve sadece bize ait değil, bizden sonraki nesillere de en iyi şekilde miras olarak bırakmamız gerekendir.

bu vesile ile dünyanın çeşitli kentlerindeki ünlü boğa heykellerini de biraz tanıyalım ne dersiniz;

- aşağıdaki ilk örnek shanghai'den ve benim pek beğendiğim bir eserdir;

görsel

- bir başka örnekte makedonya'dan üsküp'ün boğası;

görsel

- ve boğadan bahsetmişken ispanyasız olmaz elbet. işte! madrid boğası;

görsel

edit : yazım kuralları.
Kadıköy'ün simgelerinden biridir.
Her yeri tarif ederken kullanılabilir.
istanbulda askerlik yapanların boğanın testisiyle penisi arasında kafasının bulunduğu bir fotoğrafı olmak zorundadır.
görsel
bu boğa nın çektiği eziyeti kimse çekmemiştir. Yakında canlanıp kaçmasından korkuyorum.