bugün

Doğuştan özgüven barındıracak bir yapıya sajip olmamaları. Ne demek istiyorum, özgüvenli kişi olma durumu çok fazla nedenin bir araya geldiği bir sonuç durumudur. Bunda yaşanan çevreden tutun da ataların deneyim ve zeka seviyesine kadar çok değişken etkenler söz konusudu. Bazen bazı bireylerde öyle sıçramalar olur, kişi kalıbının dışına o oranda taşar ki bu anda onu tanıyanlar şaşa kalır ama bazen de öyle özgüveni yüksek olması beklenen öyle silik tipler olur ki onu farklı olacakmış gibi değerlendiren kişiler ne olduğuna anlam veremez bu bitik karakterin niçin o hale geldiğini çözümleyemez.
Kısaca bu işler bir parça eğitim ve gelişimle ilerleme eğiliminde olsada genel olarak tam bir tanımı bulunamaz. Saygılar.
derinlere inilirse aile, okulda yaşanılan travmalar, büyürken yaşanılan travmalar. çocukluk iyi geçti ise ve lise cağlarında ergenlik dönemleri kapsamında olduysa bu olay bir kaç sebebi olabilir.

mesela sevdiği kız reddetmiş olabilir.
arkadaşı ondan çok daha özgüvenli olabilir, kendini eziklik buhranına kaptırmış olabilir. ah be çocuğum, hayat yeni başlıyor...

özgüvenini toparlayacak bazı uğraşlara ihtiyacı olmalıdır. bu eksiklik ile yaşamak zordur.

(bkz: kendimden biliyorum)
Ailelerin aşırı korumacı tutumu en başta geliyor.
kendini başkası ile kıyaslamaktır.
daha önce edinilmiş başarısız neticeler.
tek bi sebebi vardir bunun para. paranin bile satin alamayacagi birseymidir bu ozguven. evet aslinda parayla bile satin alamayiz. ozguven yoksa yoktur, siksen kazanamazsin bunu. misal cirkin ve ezik biri oldugunu dusunuyosun, istedigin kadar zengin ol yinede bu psikolojiden cikamazsin. parayi kullanarak bundan kacabilirsin ama kurtulamazsin. kacmak, en azindan bi sekilde rahatlamaktir derseniz, o da dogrudur.
korkmak bir sebep oluşturabilir. ya da eksiklik hissi. bunun temelinde de aslında bir korku gözlemlenebilir. hata yapma kokusu temel olarak altta yatan korkudur sosyal fobide mesela. sosyal fobilerin çoğunluğu özgüven eksikliğinden kaynaklı gibi dursa da aslında. çoğu fobisi olan şahısın fobisinin altında korku yatar. bu bir özgüven eksikliği gibi gözükse de tam olarak bu sebepten kaynaklanmaz ve bir çeşit tssb travma sonrası stres bozukluğu olabilir. özgüven eksikliği tssb sırasında da çıkabilir.
kendine inanmamaktan kaynaklanmaktadır.
korku en büyük sebebi budur .
Kendini dîger insanlarla kiyaslayîp icinde tasidigin cevherin farkina varamamak.
Biz kendimizi takdir edip sevmezsek diger insanlar neden sevsin.
Kendine inanci eksik olan insanin ozguvenide eksiktir
cesurca yasamak lazim.
muhtemelen çocukken yaşadığı bir olaydan kaynaklanır.
kişilik bozukluğu, mitomani, paranoya vb. psikolojik nedenlerdir çoğunlukla, neticede obsesyondur ana sebep.
Başarısız olmaktır, çirkin olmaktır.
paradır para. Para demek kendine güvenmek demektir.
Burnun cirkin olmasıdır.
ailenin çocukluktan beri takındığı tavırdır. ne parasızlık ne de tiptir.
özgüven modern dünyanın dayattığı koca bir balondur. özgüven konu konudur, mesela ben çok güzel penaltı atarım, topun başına geçtğimde kendimden zerre şüphe etmem. ama gel el becerisi gerektiren bir şey yap deseler, yanaşmam bile, yapamam biliyorum. ama bunların kastettiği özgüven ne, sosyal özgüven? çünkü bu vahşi dünya neye ihtiyaç duyuyor, arsız insana, nasıl pazarlanıyor bu arsızlık, girişimci ruh olarak. siktir lan.
babasız büyümek. gerçekten yetim olmak adamın amına koyuyor hayata karşı.
KiLODUR. benim sebebim budur.
yeteneksiz ve SOSYAL Açıdan bilgisiz olmak.
Kisinin sorunlari ile yuzlestigi andan itibaren gececektir.
dıs görünüşteki yetersizlik, parasızlık, önyargılar ve korkular diye giden durum. yenmenin tek yolu kendini kabul edip ona göre yasamaktır. böyle insanlar genelde kendilerini toplumdan soyutlama yoluyla kacmaya calıssalar da aslında tam tersini yaparak mutlu olabilirler.
Yeterli özgüvenin olmamasının sebepleridir. Iyi bir ailenin olmaması.
(bkz: donanım delikanlılığında kariyer yapmak)
(bkz: sürekli tenkit edilerek büyüyen çocuk)
bilinen en önemli sebep budur.