bugün

italo calvino kitabı. insan ruhunun iyi ve kötü tarafı arasındaki savaşı anlatan, masalımsı roman. atalarımız üçlemesinin en sevdiğim kitabıdır. diğer ikisi için (bkz: varolmayan şövalye) ve (bkz: ağaca tüneyen baron).

okumayı düşünmeyenler için;

--spoiler--
iyi ile kötü arasında ki savaş tam bir calvino tarzıyla anlatılmıştır. bir savaş sırasında düşen bir bomba ile, vikont gerçekten ikiye bölünür, ve ne hikmetse, bir taraf iyi bir taraf kötü özellikleri üzerinde toplar. tüm kitap boyunca savaşan iyi ve kötü yarı bedenler, en sonunda sadece iyi ya da sadece kötülüğün, anlamsız olduğuna, insana dair olmadığına karar verirler. masal gibi okunan, yoğun mesaj içerikli bir kitaptır.
--spoiler--
altidan sonra tiyatro tarafindan sergilenen ve 17.uluslararası istanbul tiyatro festivali kapsaminda da gosterimi yapilmis tiyatro oyunudur.

italo calvino eserini turk diline rekin teksoy cevirmistir.

oyuncular ise; Aslı Can Kortan, Ebru Gözdaşoğlu, Eraslan Sağlam, Erkan Kortan, Gülhan Kadim, ihsan Dehmen, ismail Sağır, Murat Kapu, Onur Kahraman, Onur Tuna, Özgür Tanık, Seda Yürük, Seyfi Erol, Yaman Ömer Erzurumlu ve Tomris incer' dir.

kumbaraci 50' de sergilenmekte olan oyun 90 dakika boyunca suren bir masaldir.

http://www.kumbaraci50.com/
yazarı italo calvino'nun yapıtlarına hep bir mesafem oluyor. şahsi tutumumdur, olabilir diyorum. bu eserini de okuduğum için pişman değilim. bana bir şey katmadığını iddia edecek değilim. bunlara rağmen açıkça "beğendim" diyemeyeceğim. sembolizm'i kastırdığını düşünüyorum. yalın olma kaygısı ile basit kaldığını düşünüyorum. iyi bir fikri, şahsi ölçütlerim ile, harcadığını düşünüyorum. adamın yazarlığına bu denli saygıyı ve bu saygıyı hak ettiğini bilmesem, özensiz bile diyebilirdim. farklı çekincelere, beklentilere sahip bir okur olduğum içindir herhalde.