bugün

80 yıl önce yazılmış gazeteyi bile okuyamayan nesil yerine 600 yıllık bir birikimi okuyabilen bir nesil var olurdu.

Milletin geçmisiyle irtibatını kesip gelecekle ilgili de nesebini kuruttuğu en haince bir uygulamadır Latin harfleri
harf devrimi yapılmasaydı olacaklar. harf devrimi yapıldı ancak konuşulan dil değişmedi. Şiir yazan osmanlıca değil latin harfleriyle yani yeni türkçe ile yazılsın istenildi. Sanılmasın ki osmanlının kullandığı din arapçadır diye. Bir çok halka mal olan bir dilden ise sadece türkiye' de yaşayan türklerin çıkarttığı yeni dili kullanmak daha mantıklıdır. Ayrıyetten cahil bıraktı halkı gibi laflara kulak asılmamalıdır. Zaten okuma yazma bilen oranı kaçtı o devirde. Yeni alfabeyi çıkaran gazi mustafa kemal okuma yazma oranı artsın diye de elinden geleni yapmıştır. Kimse bu şekilde suçlayamaz ulu önderi. Ayrıca gazetelerde hem osmanlıca hemde türkçe yayın yapılıyordu.
Nice alim bir gecede akim kalmazdı.
osmanlı harfleriyle yazan alimlere öğrensin diye okullarda eğitim verenle harf devrimi yapan kişi aynıdır denilesidir.
bazıları yine gerizakalı olurdu.

osmanlı türkçesi öğrenmek yasak mı? git öğren kim tutuyor seni.

dedenin mezarını okumaya bu akdar meraklıysan alırsın bir kitap öğrenirsin okumasını yazmasını.
milletin en fazla yüzde 10 gibi bir kısmı okuma yazma bilirdi.

Arap alfabesi ile latin alfabesi aynı zorlukta sanan mallar var.
halkın diniyle irtibatını kesemezlerdi.
sıkıntı harfte sanan kisi hezeyani. yakin doneme nekadar hakim halkin da 600 yila hakim olacak. dilini degistirmedin efendi, alfabeni degistirdin. gerci harflerden once kiz cocugunu okutmayan zihniyeti degistirebilseydi keske atam. ama zor tabi 600 yillik gelenek bi anda nasil degistirsin.
osmanlıca ile arapçanın aynı olduğunu düşünen kişilerin beyanı.
osmanlıca diye bir dil olduğunu sanıp konuşanları görmemizi sağlamış devrimdir. farsça ve arapçanın ortaklaşa kullanıldığı bir dili, arapçadaki alfabeden harflerin ne kadarının konuşulduğunu bilmeden yorum yapar bunlar.

(bkz: gezi zekalı)
Avrupa birliğinin çöküşe geçtiği; kuzey korenin nükleerlerini amerikanın götüne dayadığı; güney koredeki tek bir şirketin yılda 500 milyar dolar ciro yaptığı; cassini uzay aracının satürnün uydusu titan'ın yüzeyinde akarsular keşfettiği bir zamanda tek hücreli bir beyine sahip olduğunu ispatlama çabası içinde olanların bu amaç uğruna kurdukları başarılı cümledir.
okur-yazar oranını sadece öğrencileri kapsama alanına alarak hesaplarsanız tabii ki saçma sapan sonuçlar alırsınız. osmanlı'da okur-yazar oranı çok azmış. "peh peh" dedirtir bu adama.
şu an bu entry i uzaydan yazacaktım.

işte bunlar hep dış mihrak!
regular show'u böyle izleyecektik muhtemelen:
http://www.youtube.com/watch?v=DaG1mjOFaQ4
harf devrimi yapmayan israilliler gibi interneti kullanamayacaktık.

ama bi dakka. türkiye'de internet kullanımı %45, israil'de %73'müş.
kaynak: http://en.wikipedia.org/w..._number_of_Internet_users
dedelerimizn mezarlarını okuyabilirdik. bir gecede cahil kalmazdık, şu an aya giden biz olurduk. peh, hatta biz mars'a bile giderdik! cahil kaldık hep, cahil...
şu anki cahiller daha da cahil kalacaklardı. kötü durumdayız daha beter bi hal içerisinde olacaktık.
osmanlıda arap gelenekleriyle ilgili her olay allahın kuralı bilindiği için, arapçayı çok kutsal sanmaya devam edecek milyonlar olurdu. allahın dili, allahın alfabesi, allahın takvimi, allahın kenti mekke falan. onu yalnızca bir dil olarak göremiyor müslümanlar. hicri takvim getirmek falan istiyor. ne işe yarayacaksa.
babamızın terekesini görmüş olurduk !
Şimdi bir harf devrimi yapmak gerek, ne oluyormuş görmek için.
Dedemizin mezar taşını okuyabilirdik.
oldu ne oldu konuşma şekillerine baksana .
nbr cnm diye yazan örümcek beyinli çomarlar biraz zor yazardı. ama dedelerinin mezar taşını okuyamıyorlar en önemli problem bu.

orkun alfabesi kalsa en iyisi olacaktı muhtemelen.
12 yılda şimdi ingilizceyi öğrenemiyorsak o harflerle züpsen öğrenemezdik. ingilizce bilen doktorla eşit olurdu.
aslında değişen çok fazla bir şey olmazdı. mesela japonlar değiştirmedi günlük kullandıkları alfabeyi ama son derece çağdaş bir yaşam sürüyorlar. ama tabi bunda sadece alfabe farkı aramak aptallık olur.