bugün

şans işidir.soruda gördün gördün; göremedin boş geç diğer sorulara bak.
üçgen soruları, kutsal tokuşoğlu'nun "dikmeyi indir, ikizlere bindir" yöntemiyle çözülen ders.
sayısal addedilen derslerin en eğlencelisidir.*
Geometri Nil kıyılarında doğdu. Bu ırmağın düzenli aralıklarla taşması, tarlaların sınırlarını siliyor, Mısırlıları güç sorunlarla karşı karşıya bırakıyordu: çünkü tarlaların sınırlarını yeniden çizmek, herkese kendi yerini vermek, bunun için de tarlaların yüzölçümünü hesaplamak, nirengiler dikmek, kısacası, geometri yapmak gerekiyordu.ardından soyut kavramlarla ilgili soruları çözmek için geometriden yararlanmaya başladılar ve bugün okulların en zor, en sevilmeyen dersi olarak karşımızda...
en zor pozisyonlardan sonuç çıkarabilme sanatıdır.

geometri bilmeyen kapımdan girmesin demiş jenna jemason.
dersin mantığını kavrayamadığım ve yine matematik gibi öğrenciler için 2.başbelası olan ders. matematiğin alt dalı.
derslerin en zevklisi. sınav sırasında formul unutulunca, üçgen/kare çizip formulü ispatlamak mükemmel bir olaydır.
"geometri görme dersidir cocuklar" diyerek hayatımıza sokulan. matematik sevmeyen insanın bile sırf acıları çözerken büyük haz aldıgı dal.
"mustafa kemal atatürk'ün geliştirdiği bir matematik dalı" değildir. eski yunandan beri var olagelmiş insanlık tarihi kadar eski bir bilimdir. "geometri bilmeyen giremez"
etimolojik olarak geometri, dünyanın ölçümü anlamına gelir. bu bilim dalı başlangıçta, deneysel yöntemlerin kullanımını çok erken terk etti. Descartes, her tür düzlem geometri problemini bir denklemler dizisine indirgedi. Böylece, analitik geometri denilen yöntemin ortaya çıkışını sağladı.

ayrıca geometri çağlar boyunca sadece matematikçilerin ya da başka bilim adamların değil, filozofların da ilgisini çekmiştir.

(bkz: geometri bilmeyen giremez)
anlaşıldıkça kendini sevdiren, sevdikçe ilgi arttıran bilim dalı.
gizli bir görme kabiliyeti gerektiren zeka işi bir derstir.
hem çok çalışmanı, hem çok dikkatli olmanı isteyen, yetmezmiş gibi bide yorum yapabilme kabiliyeti gerektiren, başarılı olmak için haftalarca çözemediğin sorularla uğraşmanı mecbur kılan ders. bunca çabaya karşılık sınavda en küçük bir heycanda affetmez öğrencimiyiz sas komandosumuyuz kardeşim dedirtir bide. en kolay konu gibi gözüküp sınavdan önce son gün baksam yaparım dedirten sınav günü bildiğin formüllerden hiç birini kullanamadan boş kağıt vermene sebep olan enteresan bir yanıda var.**
bilmeyen için işkence, bilen için zevk.
(bkz: analitik geometri)
(bkz: uzay geometri)
bulmacadır. herkes çözemez. bazıları kalem dahi oynatamaz. telaş yapmayın ve alıcılarınızla oynamayın.
Genelde işlemi çözülmesin diye iç içe geçirilmiş karesel,dikdörtgensel bölge ve çemberin karışımı ile sorulan ,sınavlarda genellikle seçenekleri boş bırakılan, bilmece bulmacaya daha yakın ders çeşididir.
çözüp çözememeniz ruh halinize bağlı olan ders. Bazen can sıkıntısına bile iyi gelir. Bir şeyler üretebileceğinizi gördüğünüz anda saatlerce aynı sorularda takılsanız dahi bıkmazsınız.
*
öss'yi kazanalı birkaç sene geçmesine rağmen hala arada açıp soru çözüp eğlendiğim zevkli olay.

nefret edenleri de bayağı var tabi ki.
bol pratikle atlatılabilecek bir travma.
hayat felsefesi olabilecek bir karmaşa.
Geometri zekayı aydınlatır ve aklı doğru yola sokar. Onun bütün kanıtları açık ve düzenlidir. Çok iyi düzenlendiğinden geometrik mantık yürütmeye hata girmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle sürekli geometriye başvuran bir aklın hataya düşmesi çok nadirdir. Buna göre de geometri bilen kişi zeka kazanır.*

Eflatun'un kapısında da şu sözlerin yazılı olduğu nakledilir: "Geometrici olmayan evimize giremez."
Yazılılarından bilenin 90 bilmeyenin 10 aldığı derstir, uçuk iki ucu vardır, seven çok sever, sevmeyen nefret eder, ayrıca "geometri bilmeyen giremez" demiş zall.
ne kadar baksam da göremediğim görsem de formülleri uygulayıp çözemediğim ilginç bir derstir.
liseye gittiğim devirlerde en sevdiğim ders. yalnız bu lanet dersin sorularını öyle konuları çalışıp sonra oturup çözemezsiniz. geometri sorusu çözmek çok ayrı bir yetenektir ve bol bol egzersiz yapmak ister. öss denemelerinde filan şekilde dik üçgene benzer bir şey var ama belirtilmemişse o dik üçgendir, ona göre çözünüz. bırakınız denemeyi girilen 2 öss'de bile denenmiş ve hayırlı sonuçlar elde edilmiştir. öss'de matematik netlerini artırmak için elzemdir geo, çalışın evladım.

bir de resmi iyi olanlar daha kolay anlar geo'yu...
sıfır olduğum ders, alan, bilim, uğraşı. bir pisagoru* bilirim, bir de 3 4 5 üçgeni...o kadar.

düzenleme: bir de 30 60 90 üçgeni vardı.