bugün

ben beni bildim bileli türkiye, brezilya ve çin'den ibaret olan ülkelerdir.
az gelişmiş ve çok gelişmiş ülkelerin arasında kalan ülkeler...
ing. developing country
asla gelişmiş ülke sıfatını kazanamayacak olan ülkelerdir.
uktecinin de belirttiği gibi globalleşen dünyaya ait bir terimdir. gelişmiş ülkelerin statüsüne ulaşamayan ülkelerin yüzüne karşi az gelişmiş dememek amacıyla uydurulmuştur. kibarca ilkelsiniz demenin bir yoludur.
(bkz: d8 ülkeleri)
aslında tam olarak böyle bir tanım yoktur. bu tanıma girdiğni iddia eden ülkelerin katılmadığı, temsil edilmediği platformlarda bu ülkelerden az gelişmiş diye bahsedilir. bizim kendi kendimize uydurduğumuz bir tanımdır.*
gelişmiş ülkelerdeki gibi yüksek teknoloji kullanımı vardır fakat, az gelişmiş ülkelerde görülen düşük milli gelir, düşük eğitim seviyesi en önemli unsurlarıdır. bölgeler arası farklılıklar vardır. sanayi bölgelerinde gelir iyi bir durumdayken, tarım bölgelerinde çok düşük gelir vardır. yabancı sermayenin pazara girişi kolaydır fakat bu yerli sermaye bitirmektedir. esasen kapitalist ülkelerin sömürü düzenini en rahat yürütebilecekleri ekonomik seviyelerdeki ülkelerdir.
yalandır. sen gelişiyorsun diye kandırılan ülkedir olsa olsa bu. 50 senedir gelişiyoruz da ne oldu? dış politikada herhangi bir icraatımız var mı? yoksa ab'ye gireceğiz derken politikada oyalandık mı?*
gelişmekte olmaya devam edecek ülke için;
(bkz: türkiye)
bu gidişle asla gelişmiş ülke olamayacak ülke içinse cevap yukarıda.
(bkz: gelişmekte olan ülkeler)
yuzyillar boyunca gelisecek olan ulke;
(bkz: turkiye)

aslinda gercekten gelisiyor muyuz?, yoksa bizi yiyiyorlar mi? diye dusundurten bir gelisim icindeyiz.
50 yildir gelisiyoruz ama hala basamak atlayim gelismis bir ulke seviyesine gelemedik. o zaman biz gelismiyoruz galiba ya da gelisiyoruz ama karinca adimlariyla. biz milimetre milimetre ilerlerken diger ulkeler metre metre ilerliyor kanimca.

sebep;
(bkz: cahillik)
(bkz: birbirimize dusmemiz)
(bkz: kukla politikasi)
(bkz: az gelişmiş ülke)
(bkz: gelişmiş ülke sorunsalı)
gelişmemiş, 3. dünya ülkesi olarak kabul edilen, ekonomik olarak dışa bağımlı olan ülkelere, batının kendilerini bir halt zannetmeleri için, şirin görünmek için, geliştirdiği kavram...
makro ekonomik veriler, ülkenin demogrofik yapısı ve birçok sosyal veriyi ele alıp ülkelerin gelişmişlik düzeyinde bir baz ölçü.
global sermayenin sömürüsünde olan ülkelerdir, gelisir gibi görünür ama hep oldugu yerde kalir.

misal, türkiye.
gelismis ulkeler tarafindan gaz verilip rahatlikla somurulen ulkelerdir. dunyada gelismeyen ulke var mi ki?
aslında gelişmekte olan kısmı bir süreçten ziyade niteleme sıfatıdır. sömüren, sömürülmekte olan ve sömürülmüş bitmiş ülkeler diye sınıflandırmak en iyisidir. bu sınıfta olan ülkemizin bir sonaki mertebesi sömürülmüş bitmiş sınıfında olacaktır.
gelişmişliğe ha ulaştı ha ulaşacak süreçteki ülkedir.
danone ile beslenmesi, giysi ya da ayakkabı alınırken bir beden ya da bir numara büyük alınması gereken ülkelerdir. bu yavrucaklar ağzı süt kokan ana kuzuları olduğundan kelli mamaları blendırdan geçirilerek verilmeli, geCe yatağa işememeleri için altları bağlanmalıdır.
gelişmemiş ülkelerdir.pek de gelişecek gibi durmamaktadır.
başbakanlarının vatandaşına lan dediği, cumhurbaşkanının kral eğlendirdiği, zamların artık doğal karşılanmaya başladığı ülkelerdir. *
bir de bununla atbaşı giden başka bir kavram vardır.

(bkz: emerging markets)
nüfus pramitleri önceden genişken daha sonra daralmaktadır.artıştan azalışa geçiş söz konusudur.nüfus azalma göstermektedir.
gelişmemiş ülkelerde iste tam tersidir.nüfus artar ve nüfus pramidi geniştir.