bugün

odamı toplamamak için anneme sebeb gösterdiğim termodinamik yasasıdır. Annem yasaları asla çiğnemez.
ne zaman dolap toplama kararı alınsa akla gelen kavramdır. * *
sistemlerin bozulma eğilim.
termodinamiğin gözardı edilen ikinci yasası olmakla beraber, jeremy rifkin ve ted howard'ın birlikte yazdıkları kitabın adıdır. isminden de anlaşılacağı üzere, kitabın konusu dünyanın düzenden düzensizliğe/kaosa sürüklenişidir. düzen ve ilerleme üretmek için dünyaya her müdahale edişimizde, başka bir yerde düzensizlik ve bozulma meydana geliyor. biz işten, zamandan, enerjiden teknolojinin gelişmesiyle tasarruf ettiğimizi zannederken, bir yerlerde daha büyük bir enerji açığı ortaya çıkartıyoruz. entropi seviyesini maksimuma yaklaştırıyoruz. entropi kanunu, bize mevcut tüm enerji miktarının bir bütün olarak evrende azaldığını söylüyor. Diğer bir deyişle, düzensizlik her yerde artıyor. bu süreç durdurulamaz. bu süreç ancak yavaşlatılabilir. ancak bu da günümüz 'sanayi çağında' bu koşullar altında mümkün değildir. dünyanın, entropi çağına adım atmak için bir buhran evresinden geçmesi gerekiyor. ve bu burhan evresi, bir gün mutlaka gelecektir.

dünya paradigmasını yalnızca termodinamiğin birinci yasasını baz alarak oluşturanlara inat, herkesin okuması gereken bir kitaptır. ayrıca, kitap hakkında tek bir entry bile girilmemiş olması beni ayrı bir şaşırttı.

--spoiler--

tüm nükleer enerjiler, tereyağını kesmek için kullanılan testerelerdir.

--spoiler--
Duzensizlik.
bir sistemin düzensiz veya rasgele oluşunun düzeyini temsil eder.
"sistem" denilen bir şeyin aslında olmadığının her şeyin sürekli bir dağılım içinde olduğunun göstergesidir.
demek ki mesele kusurluluğun kusursuzluğunu görebilmekmiş *
Evrimcilerin pek dillendirmek istemedikleri korkulu rüyalarıdır. Eee ne de olsa kendilerinin ki teori termodinamiğin ki yasadır. Bu yasayı ikna edemedikçe tarafımızca kale alınmayacaktır.
Efendim öncelikle kendisiyle epeyce münasebet içerisinde olduğumu belirtmek isterim.

termodinamiğin birinci bir başka ifadeyle enerjinin korunumu yasası, bütün enerji formlarının aynı kaliteye sahip olduğunu ve bunların birbirlerine dönüşümlerinin herhangi bir kayıp olmaksızın %100 oranında gerçekleşebileceğini söyler. Bu termodinamiğin temel ve en önemli yasalarındandır ancak kütük gibi bir yasadır. Örneğin bu yasa 100 kj ısı enerjisinin, 100 kj işe dönüşeceğini söyler. Şüphesiz bu imkansızdır. Yani evrende hiç bir proses tam anlamıyla tersinir değildir. dolayısıyla Bir takım kayıplar ve bu dönüşümün tam olarak gerçekleşmesine engel bir şeyler olmalıdır. işte bu noktada devreye termodinamiğin ikinci yasası girer, entropi girer. entropi bir enerji formundan başka bir enerji formuna dönüşürken bu dönüşümün %100 olmasına engel olan özelliktir. Kaosu, düzensizliği temsil eder. Anlamında çok fazla derinlikler barındırır. Fizikçilerin, mühendislerin, felsefecilerin, ilahiyatçıların çalışma alanlarına girebilir. Anlaşılması çok kolay olmayan zor bir kavramdır.

s harfi ile temsil edilir. s harfinin nereden geldiği bilinmemekle beraber muhtemelen sadi carnot'tan geldiği düşünülmektedir.
hasta olduğum bir fizik kavramıdır nedense. kaos , düzensizlik. her şey entropi halindedir ve kendi haline doğru seyahat etmektedir.
düzensizliğin ölçüsüdür ve her zaman sabit kalır veya artar. örnek vermek gerekirse kapalı bir kutuda bulunan hava hiçbir zaman kutunun sağ veya sol yarısında toplanmaz. çünkü bu daha düzenli bir durumdur. kutuyu ortadan bir bölmeyle bölseniz hava neredeyse iki tarafa da eşit dağılır. bazı durumlarda geçersiz kaldığı düşünülmektedir. mesela aşırı yoğun maddelerde örneğin karadelikler gibi çoğu fizik kanunu gibi entropininde değiştiği söylenir. öyle olmasa bigbangin başlangıcında, yani evren aşırı yoğun nokta halindeyken atom dağılımı eşit olmalı ve şu an ki evrende bölgesel atom yoğunlukları (galaksiler) olmamalıydı. fakat bigbangin başlangıcında yerel atom yoğunluğu oluşmuş olmalı ki atomlar bazı yerlerde bir arada tutunabilsin ve bugünkü galaksiler ve yıldızlar oluşabilsin. ama bu baştaki kutu örneğimize terstir. burada da devreye belirsizlik ilkesi girmektedir.
hiçe varış durumu. yokoluş demiyoruz, varış. aslına rücu ettiren bir şey varsa o da entropidir zannımca.
Her maddenin bozulma egilimi gosterdiginin bilimsel adi. Yani basit bir anlatimi yapmak gerekirse evrende var olan her madde bozulma egilimi gosterir. Ornegin yere dusen camın parcalanmasi bu yuzdendir. Ayrica binalara belirli bir periyotta bakim yaoilmaz entropiden dolayi o bina coker. Havayi duzenli bir sekikde balonun icinde tutabilirsiniz ama balon patlamaya egimlidir. Ciceklerin solup sonra topraga karismasi. Birde negatif entropi vardir buda aslinda iyi birseydir. O solan cicege gunesten gelen negatif entropi yani gunes isinlari yeni bir cicegin filizlenmesine yardimci olur. Insanlarin yikilan bina yerine yenisini dikmeside bir tur negatif entropidir.
Her sistem oluştuğu andan itibaren yok oluşa başlar. Dinamiklik vardır. Misal insan ne zaman ölür? Doğduğu zaman.
günümüz türkiyesinin yaşadığı durumdur.
Sıcağın soğuması. Dumanın yayılması. Fakat bunların tersine durum olmamasıdır. En basit örnekle.
minimum enerji + maksimum düzensizlik = entropi
türkiye'de yaşanan durumdur..
ülkenin işleyişi maksimim düzensizlikte, var olan durumu değiştirmek için insanlık minimum enerjidedir..
kelimenin kendisi zaten böyle bir durumun olacağının sinyalini vermektedir..
en-tr-opi.. ortadaki 'tr' durumu çok iyi açıklamaktadır..
insana şah damarından daha yakın olan, evrenin düzeninin yol haritasıdır. Nereye baksanız onu görürsünüz, o her yerdedir. Ancak insan tarafından algılanamadığı, kontrol edilemediği için talihsiz ve sığ bir şekilde "düzensizlik" olarak tanımlanmış ve es geçilmiştir. kendisini ifade eden en kapsamlı ve uzun tanımlamalar bile sığ kaldığından, ayrıca dehşet uyandırmaktadır.
Tepkimedir.
kargaşaya eğilim.
doğal yaratılışın sistemsizlik üzerine olduğunun kanıtı.
bozulma anlamındadır. kapalı sistemler, çevreyle ilişkide bulunmadıkları için zamanla yok olmaya ya da bozulma anlamına gelen entropiye yakın sistemlerdir.
1865 yılında Rudolf Clausius tarafından termodinamik bir özellik olarak ifade edilmiştir. tanımı, ifadesi zordur. anlaması, kavraması daha zordur.
saçı başı dağınık bilim insanlarının herzaman bana hatırlattığı kelime. neden bilmiyorum. bilim ve dağınık, düzensiz olmak bu insanlarda en belirgin özellik olduğu için sanırım. einstein' in masası herzaman dağınık olurmuş mesela.
Ateizmin belini kıran en büyük hakikat.

2.büyük hakikat ise bigbangdir.
Sanıldığının aksine her zaman artmaz. Entropi artışı tamamen istatisliksel bir durumdur. Eğer evrenimiz büyümeyen bir evren olsaydı maksimumunu gördükten sonra istatisliksel olarak azalırdı.

@87 saçmalıyor inanmayın.

Edit: Ulan reankarnasyonla entropi arasında ilişki nedir? Hangi kafanın ürünüdür?

Edit 2:Bilmeyenler için düzensizlik kelimesi büyük oranda karşılığıdır. Ayrıca günümüzdeki birçok felsefi görüşü de etkilemiştir.
güncel Önemli Başlıklar