bugün

Entropi için genel bir tanım yapmak gerekirse, düzensizlik demektir.

Termodinamiğin ikinci yasasıyla açıklanan kavramdır. Termodinamiğin ikinci yasasına göre evrenin entropisi devamlı artmaktadır (ds≥0).

Ayrıca Tersinir gerçekleşen olaylarda evrenin entropisi sabitken, tersinmez gerçekleşen olaylarda ise evrenin entropisi artış eğilimindedir .
Entropi bir sistemin termodinamik durumunu tanımlayabilir. entropi, bir sistemin düzeninin bir ölçüsüdür.

Entropinin klasik bir örneği, eridiklerinde düzenli kristal atomik yapıdan düzensiz atomik yapısına dönüşen ve entropisi artan buz küpleridir.

peki christopher nolan tenet (bkz: tenet) filminde nasil uyguladi bunu?
termodinamikle ya da bir sistemin düzeni ya da düzensizliğiyle değil, bir sistemin entropisinin zaman geçtikçe arttığı gerçeğiyle ilgileniyor (en azından uzun vadede, entropi evrende artar). Dolayısıyla entropi bir anlamda "zamanın geçmesi" için kullanılan başka bir terimdir.

Bu konu üzerinde biraz daha düşünürseniz, Nolan'ın "Tenet" filmindeki entropi yorumuna ulaşırsınız: Entropi zamanın ileri (ya da normal) doğru akmasına karşılık geliyorsa, ters entropi de zamanın geriye doğru akmasına karşılık gelir.

Entropi teriminin termodinamik kökeninin yankıları "Tenet "te hala bulunabilir, ancak tersine çevirme sırasında sıcak ve soğuğun tersine döndüğü gerçeğinde: tenet'deki siyahi eleman ters çevrilmiş yolculuğu sırasında patlayan bir arabada mahsur kaldığında, alevlere rağmen yanarak ölmez, ancak hipotermi tehdidi altındadır. bildigin götü donuyordu adamin.

entropi bu da olabilir yani dimi. ama siz bunu termodinamik sinavinda böyle yazmayin. profesörünüz siktiri cekip sizi dersten uzaklastirabilir.
(bkz: tenet).
ingilizce entropy "kapalı bir sistemin enerji kaybı sonucu belirsizlik veya durağanlığa doğru evrilmesi" sözcüğünden alıntıdır.
Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanır. sembolü '' s '' dir.
iddia edilenin aksine olayların iç içe geçmesi değil, ortamdaki ısı enerjisinin, mekanik enerjiye ne kadar zor dönüşebildiğini gösteren bir fiziksel büyüklüktür. iç içe geçen tek şey, hakkındaki 2021 yılına ait girdilerde, yeterince bilgi sahibi olmadan kullanılmış kavramlardır.

ne kadar çok zaman geçerse, evrendeki herhangi bir cismin veya parçacığın sahip olduğu mekanik enerjiyi, yavaş yavaş kaybederek ısı enerjisine dönüştürme ihtimali o kadar yükselir. bu yüzden kendi haline bırakıldığı takdirde entropi zamanla artar.
Her çözülen problem, başka bir problemi doğurur.
hayatın her alanında karşımıza çıkan, en dehşet verici yıkım kaynağı olan modern dönemin ayarına vardığı fenomendir.
ne halt olduğunu gerçek olarak anlamanın zor olduğu şey.
sanal bir tanım olabilir çünkü ölçüsü yok, birimi, görüntüsü yok.

bir hocamın ağzından, bir örnekle anlatırsak;
bir tepeden bir kaya yuvuarladığını düşün. daha sonra o kayayı geriye getirebilirsin ama o arada dönüşen, kaybolan bir sürü şey var onları geri getiremezsin. işte onlar entropi nin öğeleridir.
ısınma, enerji dönüşümleri felan fıstık.

zor iş, anlaşılmaz.

formülü var mı onu da bilmiyorum ama sanki laplace dönüşümleri ile ilgili.
sistemde kullanılamayan termal enerjinin bir ölçüsü.

bir kapta sıkıştırılmış bir miktar helyum gazımız olsun. kabın yanına da bir rüzgârgülü koyalım. kaba açılmış bir delikten serbestçe dışarıya çıkan gaz, rüzgârgülünü çevirecektir. burada gazın enerjisinin bir kısmı, mekanik bir işe dönüştürülmüş olur. bir kısım enerji ise, helyum tanecikleri havaya dağılırken kullanılmayan enerji olarak kalır.

aynı miktar ve sıcaklıktaki helyumu, bu kez daha büyük hacimli, yani geniş bir kaba koyalım. bu kez delik açılınca gaz rüzgârgülünü daha yavaş çevirir. mekanik iş yapmak için daha düşük enerji kullanılmış olur. bu durumda geriye kalan kullanılmamış enerji daha fazla olacaktır.

sonuç: düzensizliği artan maddenin, kullanılmayan termal enerjisinde, yani entropisinde artış olur.
Sanırım rusya'da yapılan bir deneyde, kozmik bilgisayar işlemlerinden birinde entropiyi tersine döndürmeyi başarmışlardı.
Mehmet akif'in:

"Hadi gel yıkalım şu Süleymaniye’yi desen,
iki kazma kürek, iki de ırgat gerek,
Ancak hadi gel yapalım şunu geri desen,
Bir Sinan, bir de Süleyman gerek."

dizelerini akla getiren kavram. Ancak entropide süleyman ve sinan da yeterli olmuyor.
bir kitabın sayfalarını yırtıp havaya saçtığınızda ortaya çıkan görüntü entropi nin ne olduğunu açıklamaya yetebilir. lakin kendisi bir teoridir.

edit: fizikte yasaymış.

uyarı için tenks.
"Termodinamiğin ikinci yasasına göre düzensizlik veya entropi, zaman içinde hep artmaya eğimli. Entropi, bir sistemin bileşenlerini, sistemin genel görünümünü değiştirmeden kaç kez yeniden düzenleyebileceğinizi ölçüyor. Örneğin, sıcak gaz içindeki moleküller, aynı genel sıcaklık ve basıncı yaratacak şekilde birçok farklı şekilde düzenlenebilirler; bu nedenle gaz, yüksek bir entropi sistemidir. Buna karşılık yaşayan bir şeyin moleküllerini, onu yaşamayan bir şeye dönüştürmeden yeniden düzenlemek olanaksızdır; işte bu yüzden bizler düşük entropi sistemleriyiz."

-neredeyse her şeyin kökeni/new scientist.
Boşver bırak dağınık kalsın ifadesinin bilimsel olarak vücud bulmuş halidir. Murphy tarafından yasalaştırılmıştır. Yani kısaca ne kadar sallarsan salla son damla düşer dona.
artışı düzensizilk, azalması düzenlilik anlamına gelen tanım. evrendeki her şeyin entropisi zamanla artar. atomlar dağılır ve düzensizleşir, insanlar hayvanlar ve bitkiler yaşlanır. kısacası her şey düzensizliğe doğru akar. bu akış tek yönlü olduğu için bizim gözümüzde zaman dediğimiz algıyı yaratır. entropi bazen azalabilir ama evrendeki genel entropinin artışını geri çeirecek düzeyde bir değişim yapmaz. dünya'nın güneş'ten beslenerek hayat yaratması bir entropik azalışa sebep olur. güneş'in yakıtı bittiğinde bu azalış da haliyle duracak. her doğum bir entropi azalışı iken her ölüm entropi artışı demektir.

eğer evrenimizin tersi yönünde bir başka evren meydana gelmişse, yani bir ayna evren oluşmuşsa buradaki entropi sürekli azalacaktır. zaman bizim bakış açımıza göre orada tersine akacaktır. tabii böyle bir evren varsa. kağıt üzerinde bunlar mümkündür.
Sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür ve termodinamiğin yasalarında geçer.

Aynı zamanda lise fizik öğretmenimin kullanıcı adıydı unutamıyorum bu gereksiz bilgiyi.
Sözlükte böyle bir başlığı görmek sevindirici.
termodinamik ana bilim dalında entalpi'nin kardeşi olan şey.

düzensizlik gibi bir şeydi ama kimse düzelmedi...
(bkz: Onu diyen bunu da dedi)
(bkz: karl marx)
(bkz: din toplumların afyonudur)
düzensizliktir, maddenin en küçük yapıtaşı ile geneli arasında farketmeyen, kısmen düzenli olan yapının gitgide düzensiz hale geçmektedir.

Marx, devlet gibi düzen sağlayan varlığın insanlar geliştikçe yok olacağı tezini buna dayandırır.

Marx der ki, devlet zaten yok olacak, bu komünizmdir, devlet yok olmadan önce ise onu daha işlevsel kullanmalıyız, bu sosyalizmdir.

marx'ı bilimsel yapanlardan biridir.
Bilimde varsayımdan kanıta doğru giden yol ve bu yolda uygulanan metotlar değişmediyse tanrının varlığının delili olmayan kavramdır. Yoksa değişti de benim mi haberim yok acaba?
bir oda dağınıklığın en tepe noktasındaysa entropisi de en tepededir, çünkü odadaki her hangi bir nesnenin odanın her hangi bir noktasını işgal etme olasılığı, diğer bütün noktaları işgal etme olasılığı ile eşitttir. Bu eşitlik bozulursa oda "daha az dağınık" demektir.
genel olarak her şeyin eskisinden kötüye gitmesidir.
insan ilişkilerinde artmaz mı demeyin, öyle bir artar ki şaşarsınız. he ben bunu neden entropiye bağladım. çünkü romantizmi sıfır öküzün tekiyim.
nasıl olur onu da anlatayım. iletişim yavaş yavaş azalmaya başlar, artık iki tarafta gerçekten bir birinin iç dünyasına hakim olamamaya başlar, zaten olayın koptuğu yer de burası, bundan sonra tartışmalar artar, anlaşmazlıklar artar, düzensizlik artar yani anlayacağınız. işte bu noktadan sonraaa entropi > 0 dır. boka sardığınızın ve en iyi ihtimalle entropi = 0 da bile kalamayacağınızın göstergesidir.
ben bunu neden gecenin bu saatinde buraya yazıyorum. bilmeyenler entropi hakkında bi bilgisi olsun, ben içimi dökeyim,içinde bulunduğum fırtınadan önceki sessizliği biraz da olsa rahatlatabileyim. evet .