bugün

toprak dağılımı olarak ülkenin en sansız bölgelerinden biri olmasına ragmen doğasıyla kendisine aşık edebilecek bölge
arazi kıtlığı, verimsiz topraklar, iş imkanının sınırlı olması dolayısıyla fazlaca çalışkan ve azimli insana sahip bölge. ülke yönetiminde veya bürokraside sıkça bu bölgenin insanı bulunur. başarmak için çalışmanın mecbur olduğu topraklardır. memlekettir, dinmeyen hasrettir.
(bkz: bir adaya gitmeden önce görülecek ilk yer)
gidilip görülmesi ve en önemlisi muhteşem yaylalarında kuymak yenilmesi gereken cennet bölge.
Olgun insan yerine yeni yetme tavırla başkalarına anlatamadığımız, anlatırsak gerçekleşeceği korkusu ile susup sakladığımız ve hiçbir zaman başımıza gelmeyeceğini umarak zihnimizin en derin köşelerine gömdüğümüz ölümün kapımızı çalmadan; tüm olanaklarını kullanarak yarattığı Doğu Karadeniz bölgesini bir elim adı gibi kara olmayan sularda, koca kafamı ise göbeğimle beraber yıldızlara yakın yaylalarda dolaştıran, kahverengi gözlerimle sıcak insanları tanımamı sağlayan tanrıya en içten teşekkürlerimi sunuyor ve siz uludağ sözlük eşrafına bu gezegeni terk etmeden önce yapılacaklar listenizde Doğu Karadeniz turunu üst sıralara almanızı tavsiye ediyorum.
türk insanının ilk ziyaret etmesi gereken bölge. ayrıca balayı için paris, new york, yada puket adası na gitmeye gerek yoktur, yaylalardaki dağ evlerinde kalınabilir. bunun güzelliği tarif edilemez, yaşanmalıdır.
Zaman zaman elime geçen masallardan fırlamışa benzeyen resimlerine bakarak iç geçirdiğim ve hayatımın geride kalan bölümünde gidip gör(e)mediğim için kendime kızdığım fakat kısa vadeli gelecek planlarımda ziyaret etmeyi kafaya koyduğum mavi-yeşil cenneti bölge.
türkiye'nin akciğerleridir.
adeta renk cübüşü gibidir.Sırtını dağa verip o mütiş yeşil örtünün üzerinden karşıya baktığında karadeniz ve dalgaları seni selamlar şekil de bulacaksın.içinde daha önce duymadığın bir haz ,bir sıcaklık ,bir hoşnutluk.o oksijenin tadına vardı mı hani sıgara tiryakileri yemekten sonra o dumanı nasıl çekerse sende her seferinde biraz daha hırslı çekeceksin o havayı sanki bir daha tadamıyacakmış .Doğu karadeniz insanda bağımlılık yapar gittikce gidesin, gezdikçe gezesin, gördükce göresin gelir.Trabzon'un uzun gölü , Rize'nin aydarı , Artvin'in tamamı bir başka tat bırakır insanda.Oralardan uzaklaştıkça hani insan güzel bir rüyadan uyanırya öyle buruk bir sevinç olur içinde. işte böyledir duğu karadeniz.
karadenizin doğusunda bulunur.
yöreye has olan evler sergilerle tanıtılmaktadır.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=675586
-iklimi elverişli ve çok yağışlı olmasına rağmen yükselti ve eğim nedeniyle seyrek nüfuslu bir bölümdür.
-dağlar kıyıya paralel uzandığından kıta sahanlığı dardır. kıyılarda falezler yaygındır. karadeniz iklimi içerilere girememektedir.
-her mevsim yağışlıdır. ancak en çok yağışı sonbahar aylarında alır.
-iklimi karadeniz iklimi, bitki örtüsü ormandır.
-çay, fındık, mısır gibi ürünler bol bol yetiştirilir.
-bitki örtüsü kuşaklar halinde uzanır.
Memleketin harika bölgesidir. Ama bazı zihniyetlerin güzellikleri tahrip etmeye betonlaştırmada üstüne yok. insanlık, doğa,zaman birinden biri tokatını atacaktır.
ekonomisi gittikçe daha da kötüleştiği halde ısrarla akp'ye oy vermeye devam eden insanların yaşadığı coğrafyadır.

arkadaş güney doğuya, doğuya yapılan yatırımların 10 da 1 i bize yapılmıyor halen daha popülizm peşindeyiz.
yılın bir çok gününü yağışlı geçiren, bunun meyvesini de harika doğaya sahip olarak kalmış olan, mutlaka görülmesi gerekilen güzel yurdumun bölümüdür. havasının verdiği hırçınlığı insanlarında da hissedebilirsiniz ama bu sizi yanıltmasın hepsinin yüreği yumuşacıktır.
yılın 365 gününün, 300'ü, yağmurun eksik olmadığı karadeniz'in bölümüdür. buram buram yeşil kokar.
dünyanın en güzel yerlerindendir.
türkiye'nin en güzel coğrafyalarından birine sahip bol yeşilliği, koyu mavi denizi ve yaylalarıyla ünlü karadeniz bölgesinin doğu kesimidir. hemen hergün yağış alır bu coğrafya yaz aylarında bile nispeten ılıktır. 40 dereceyi pek görmez termometreler kıs aylarında aşırı olmasa da soğuktur hele de yaylalar buz keser, ama yaz aylarında da aşırı sıcak olmaz bu coğrafya. bol yeşillik, gür gür çağlayan dereler ve kuvvetli rüzgarı meşhurdur bu güzel coğrafyanın. doğu karadeniz deyince akla gelen en önemli 3 il trabzon, rize ve artvin'dir genellikle.
bağzı yazar dostlarınmız tarafından yanlış aktarılan bölgedir.

1. doğu karadeniz bölgesi dünyanın en çok çayını üreten bölgedir.
2. dünyanın en iyi fındığı olarak sayılan fındıklar giresun ve orduda yetişmektedir.
3. dünyaya en çok fındık satan bölgedir.
4. kirazın atası olan taflanın tek bulunduğu il olan giresun doğu karadeniz bölgesindedir.
5. yerel ve tarımsal kaynakları oldukça fazla olmasına rağmen iş imkanının gelişmemesi sebebiyle çok fazla göç vermiştir ancak bu devletin politikası ile ilgili bir durumdur.
6. hamsi türü balığın en olgun ve sağlıklı yetiştiği bölge doğu karadeniz sularıdır.
7. (anlamsız olacak ama) kurtuluş ve 1. dünya savaşına en çok ikinci asker gönderen bölge doğu karadeniz bölgesidir. kimse unutmasınki ipsiz recep emice, topal osman ağa, hüseyin avni alparslan, hekimoğlu gibi kişiler doğu karadenizden çıkmıştır.
Çok güzel bir yer keşke bizim olsa.

Tanım.ülkemizdeki Coğrafi bir bölge.
gerçekte lazların yaşadığı coğrafya. bazı arkadaşlar karadeniz deyince her yerini laz sanıyorlar.
bilinenin aksine doğu karadenizin de tamamı laz değildir. rizenin doğusundan itibaren artvinin bitimine kadar olan bölgede lazlar yaşar.
Kürt realitesinin temas ettiği bölge, demokrasi reddedildiği ve faşist baskılar devam ettiği sürece hiç bir yerin güvenli olmadığını gösteren coğrafi bölge.
(bkz: 11 temmuz 2016 giresun dereli terör saldırısı)
daha dün geldiler. belkide ileride özerklik isteyecekler.
şu günlerde karadenizin doğusundayım. bulunduğum yer küçük bir ilçe henüz ne suriyeliye ne de kürtlere rastladım. ama sahiller roman vatandaşlarla dolu. hepsinin karavanları var fındık mevsimini beklerken denizden yararlanmak istiyorlar ama yağmur izin vermiyor. mangal yapıp keyif yapıyorlar.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar