bugün

basritilmis toplumlarin en tipik özelliklerindendir.
Kuşkusuz şimdinin bile anlatı olduğu yaşamada, bütün konuşmaların o şeyden doğrudan bahsetme değil üzerine konuşma olması düşünülünce dünya nesnesine yöneltilen nasıl ve ne gibi sorularla ses, koku, tat vb. verileri almayı taklit -ve duyu varyasyonu- olarak bir içi olan insanın, şeylerle münasebette bir başka duyu verisi araması, yani psikolojik nesnede - niçin ile- nesnenin bir niteliği olduğunu sandığı "telos" aramasında olması ve bunun da verili olmayışı, ancak her geri çağırma veya önüne koymada eksik parçaları kendisi tamamlayan, yamayan beyniyle bu konuda ve benzerlerinde lehte yahut aleyhte ciddiyetle konuşması, düşünmesi, sonuç araması eğer keyfi değilse zaten bir dininiz olduğunu gösterir: anlatılayan benin içi'ne tapınma.
Peygamberler Allaha soruyordu, sahabelerde resule sorardı, sorun hikmetini öğrenin, cahil Müslüman olmayın şuurlu mümin olun.
ödlek olduğunuza delildir. korkunun yaptıramayacağı şey yoktur. sırf korkmayıp eleştirenlere küfürler saçarsanız. seviyenizi düşürürsünüz. herkesten kendinizi tiksindirirsiniz.

soru soran kişiler, her zaman en korkulan kişilerdir. soru sorun, cevabını arayın, korkmayın. soyut olan tanrıdan çekinmeyin. insan bilmek ister, sorgulayın. korku aklın düşmanıdır. din yüzyıllardır bu yüzden hala etkin ya..
Düşünmeye burdan başlamak lazım.

görsel
din konusunda düşünmekten korkarsan kafasız olursun; gider ağaca çapıt bağlayıp öss sınavına giren çocuğun için medet umarsın, birçok farz ibadeti yapmıyorum zaten bunu da yapsam ne olacak ki sanki dersin, en başta kuran'ı okuyup anlamaya çalışmazsın. böylelikle mensubu olduğun dinden bi' haber kalırsın, kulaktan dolma bilgilere inanmaya sonra onları uygulamaya hazır ve nazır olursun. düşün. düşünmen için düşüneceğin konu hakkında bilgili olman lazım. en azından araştırma içinde olmaz lazım. alak suresi birinci ayet: "yaradan rabbin adıyla oku". oku ki anlayasın, anla ki yaşayasın, yaşa ki aktarasın, örnek olasın. allah'ın istediği kulluk ancak bununla mümkündür. allah bizi bizden çok düşünüyor emin olun. iman ne güzel. kıymetini bilirsek elbette. bir ayrıcalık. allah bu dini kaynağından öğrenerek anlamayı ve hayatımıza, yaşantımıza en doğru şekilde geçirmeyi nasip etsin. amin.
dinlerin sürekli olarak yasakladığı ve din konusunda düşünürsen dinden çıkarsın gibi klişeler arkasında insanları korkutması sonucu, düşünmekten korkan insanların ortaya çıkmasına sebep olan tamamen dinsel baskıdır.
dinimiz konusunda akla takılan her şeyin mükemmel, sağlam ve mantıklı bir açıklaması vardır...
dine inanan kitle tarafından kabullenememe korkusuyla bağdaşlaştırılabilir.
Şu murtedlerı öldürün ayetini öğrenmek istediğim başlıktır!
Dogaldir minicik cocuklara korkmak ogretiliyor korku ates allah cehennem olarak kodlaniyor ilk ogretilen kelimelerden biri allah oluyor daha okuma yazma bilmeyen cocuk kuran kursuna alinabiliyor cekirdekten veriliyor dogrusunu akliyla bulmasi soylenmiyor ne anlama geldigini sorguladiginda kuran dili deniyor boyle buyuyen cocuk haliyle cekiniyor dusunmeye dusunmeye sorgulamaya baslasa bile kimseye anlatamiyor cunku yemiyor farkli olani aklini kullanmayi seceni kabullenemiyor toplum.
" Ben insanları ve cinleri bana kulluk etmeleri için yarattım "

Yaratan Allah, yaratılan biziz. Sorumluluğumuz bellidir. Ya kur an ve sünnete uyarak her iki dünyamızı cennete çevireceğiz yada isyan ederek, geçici dünyanın zevklerine dalarak asıl alemi mahf edeceğiz. Seçim herkesin hakkı.
Var olmaktan rahatsız olan canı gönülden yok olmak istiyor mu? Vicdanını sorgulasın, madem konu " düşünmek "
önce Kuran samimiyetle okunmalıdır. anlamak için, muhtemelen kafaya takılan mevzular çıkacaktır ama samimiyet çözer.
Burada birden fazla meal okunması, kafa karışan durumlarda ilgili ayetle ilgili tefsir ve açıklamalara bakılması yeterlidir.
Din çok hassastır. Bazı konular konuşulmalı, bazıları ise din alimlerine bırakılmalıdır.

Düşündükçe isyankarlığa davet çıkarırsınız. abraham amca doğru söylemiş.
insanlar anlamadiklari şeyden korkarlar.

O yüzden önce anlayın.
islam ın böyle bir sorunu yoktur. Tam aksine insanı düşünmeye teşvik eder.

" biz hakkı batılın üzerine öyle fırlatırızki, onu paramparça ettiğini görürsün "

Bu kadar basit. ideolojisine, elindekine güvenen islam ın karşısına çıksın.
küçükken öyle yanarsın, böyle haşlanırsın diye korkutulan çocuğun büyüyünce bu travmayı atlatamaması durumudur. adamlar en ufak bir şeyde öyle deme çarpılırsın diyor. la bu adam bide aklıyla din seçtiğine, dininin akıl dini olduğuna inanıyor.

saçmalıktır efendim. ancak dinin inanan insanda bir otorite kurduğu ve inanan insanın düşünürken fazla ileri gidemediği de bir gerçek. resmen kafanı belli bir kalıbın içinde hapsediyor.
aşırısı adamı dinden eder.
cenabetken olabilecek davranıştır.
(bkz: bir tanrı var ama)
dinlerdeki saçmalıkları farketmekten korkmaktır.
(bkz: insanın acizliği)
çoğu kimsenin korkusudur...

düşünmenin akabinde araştırma başlayınca din denen olgunun kendi zaman ve şartlarına bağlı dogmatik kurallar bütünü olduğu ortaya çıkar ki ateizm-deizm-agnotizm kaçınılmazdır.

modasal ateist genç bünyelerin ateizmi oportünizm olmakla beraber ciddiye alınacak durum değildir. kısa sürede 180 derece çark edeceklerdir. bahis konusu olan tüm verilerden yola çıkarak gerçekten araştıran-bilen tekamül insanıdır.

ama dinin en önemli özelliği sorgulamadan inanmak olduğundan yüzlerce yıl geçse de din ortadan kalkmayacak, en fazla tarikat-mezhep sayısı artacaktır.

zaten dünyada iki çeşit insan vardır; ot gelip saman giden ile diğerleri. unutulmasın ki dünyanın yuvarlak ve döndüğünü söyleyen galileo gibi nice büyük insanları din adamları yada uzantıları oluşumlar infaz etmişlerdir.
yanlıştır. madem ki beynin var, ve bir yaratıcının varlığına inanıyorsan, o beyni kullanman gerekmez mi? insan duyduğuna mı daha kolay inanır, yoksa araştırma yaptığına, gördüğüne mi? "aman düşünmeyeyim, dinden falan çıkarım mazallah." diye düşünüyorsan ve bir şeyleri sorgulamıyorsan, dine de körü körüne inanmış olursun. doğru, tarafsız bir şekilde sorgulama yapar, araştırır ve düşünürsen sonuca ulaşabilirsin. toplumda farklı düşüncelerin oluşmasının sebebi de bu zaten. kimse tarafsız araştırma yapmıyor. öyle olsaydı, herkes tek bir tane olan gerçeği görür, onu benimserlerdi. sonuçta hem "allah var" deyip hem "allah yok" diyemezsin ama değil mi?
dinsizlerin gece uykularında karabasan gördüklerindeki algıdır. korktukları aslında kendileridir. farkında değillerdir.
(bkz: düşünüyorum öyleyse vurun)