bugün

bal gibi de ayrilir dedirten sacma soz.. (bkz: laiklik)
ilber ortaylı'nın bahsetmek istediği hemen her ülkede ve tarihin herhangi bir noktasında din ile siyaset (dolayısıyla devlet yönetimi) etkileşim halindedir. bunun önüne geçmek çok da kolay bir eylem değildir. bugün avrupa'da ve amerika'da direkt olarak dini inanışın kendi adını parti isimlerinin içinde görmek mümkündür. adamın söylemek istediği laisizme karşı olduğunu belirtmek değil, sadece ülke yönetimine aday olanlar ve bizzat yönetimde olanların dini inanışlarının, yönetsel idealler veya kararlarda ister istemez belirleyiciliğinin olmasıdır..
(bkz: laiklik) ile çürütülmüş söz.

en basitinde ; laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması.
devletin şeriatla yönetilmesi ile medeni kanunda yada ceza kanununda şerii hükümler yada atıflar olması arasında ki fark diyebiliriz. türkiye tabiki şeriatla yönetilmiyor ya da amerikan medeni kanununu evanjelistler domine etmiş durumda değil. ama her ülkedeki kanun koyucular ve bu kanunları uygulamaya koyanlar dini geçmişlerini bir şekilde yansıtabiliyorlar bu sürece.
mesela şehit kavramı ki bu kavram Arapça'dır ve önceki yüzyıllarda islam yolunda ölenlere bahşedilirdi. http://www.tdk.gov.tr/TR/...CDE&Kelime=%c5%9fehit Fakat günümüzde bu kavram Türkiye'nin en laik olduğunu söyleyen kurumu tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bu Silahlı Kuvvetleti Şeriatçı yapmadığı gibi dinin devletin oluşumunda, devletin söyleminde, devletin yasama-yürütme-yargı süreçlerinde ne kadar etkili olduğunu gösterir. bu yüzden devlet ile din birbirinden ayri dusunulemez.
sizi arabistana alalım isterseniz dedirten söz. hazır demirel türbanla okumak isteyenleri oraya gönderirken sizi de yollarız ucuza gelir.
ben laik değilim sözünün dolaylı yoldan vurgulanmasıdır.
bu sözü sarfeden değerli profesörümüzün anti-laik olması imkan dahilinde değildir. kendisi türkiye'nin en saygın tarihçilerinden biridir . ilber ortaylı ve bu cümlenin yüzeysel tartışılması yerine anlamının araştırılması herkes için daha verimli ve anlamlı olacaktır.
laikliği yeniden yorumlama, tanımlama heveslilerinin iştahını kabartan ilber ortaylı sözüdür. değerli profesör tabi ki anti-laik değildir. ülkemizin de en önemli tarihçilerinden biridir. ancak, sarfettiği söz, alıcının kafa yapısına, düşüncesine göre değişim gösterebilecek bir sözdür. bahsedilen; ülke geleneğini, yapısını oluşturan etmenler arasında dinin de yer aldığıdır ki bu doğru bir ifadedir. iş ki, din devlet işlerine, yönetimine karışmasındır. fakat, bu laf, her lafı tersinden * anlamayı pek seven anti-laik kardeşlerimizin, çok çeşitli önermelerle laikliğin temelini de değiştirmeye, yıpratmaya imkan vermektedir.

devlet pek tabi laik olabilir efendim. olmuşluğu da vardır. olacaktır da * . ha bu işine gelmiyorsa bazılarının eğer, o zaman da bu "bazılarını" laik olmayan dünya devletlerine doğru alalım ufaktan..suudi arabistan'da, iran'da hayat çok güzelmiş diye duydum ben..
eğer devlet şeriat ile yönetiliyorsa din ve devlet ayrı düşünülemez ama eğer devletin yönetim biçimi dini rahatça yaşamaya engel oluyorsa ayrı düşünülmesi gerek hatta bir gereklilik olur.

(bkz: #4305015)
düşünürken elinize dücane cündioğlu'nun "daire'ye dair" adlı kitabı geçerse ve devlet dairesi metaforuna takılırsanız, düşünemezsiniz, düşünemiyorum.
din istismarı, din bezirganlığı yapmak isteyen insanların akıl dışı düşüncesidir. laiklik olmadan hiçbir insanın inancı ya da inançsızlığı güvence altında olamaz.
öyle bir düşünülür ki, ikisi birden tamamen ayrıldıklarında gerçek saadetli ve ak günlere ulaşılacaktır.