bugün

atatürk ilkelerinin birincisidir.
mustafa kemal atatürkün bir sözüyle devam edelim : "yeni türkiye devleti bir halk devletidir, halkın devletidir. geçmişteki yönetim ise bir kişi devleti, kişilerin devleti biçimindedir."

yönetim halka dayalı olacağından dolayı kabul edilmesi gereken cumhuriyet'tir. cumhuriyet yapısını tanımlayan, koruyan ilkedir.
üsküdar'da reklamını yapıp elinde şaraplarla, küçücük çocuklara şarap içirerek ve insanları alkole özendirerek cumhuriyete sahip çıkmaya çalışmak değildir.
devlet yönetiminden faşist elleri çekmek amacıyla,ulu önderimizin bize öğütlediği 6 ilkeden bir tanesidir...halkın kendi kendini yönetmesi,kendi içinde özgürce yaşayabilmesi açısından inanılmaz büyük önem taşıyan bir ilkedir ayrıca...dünyada da cumhuriyetçi akımlar vardır ki,bunlar cumhuriyetçiliği siyasi bir yan olarak görürler..."hayır kardeşim,cumhuriyetçilik insanın insan gibi yaşaması için gereklidir.sadece iki çift lafa konu olmak için değil..." denmelidir bu tip insanlara.ama sesimiz ulaşmaz çoğu zaman...
Turk inkilabinin siyasal gorunusudur. Halkin kendi kendini yonetmesi ilkesine dayanir ve cok partili sistemi ongorur. Mustafa Kemal Ataturk'un kesinlikle odun vermedigi ilkedir.
her türlü dikta yönetimine karşı olan, yasama yetkisini tbmm'ye, yürütme yetkisini hükümete, yargı yetkisini ise bağımsız mahkemelere devretmiş ilkedir. amaç; demokrasiyi gerçekleştirmek ve ulusal egemenliği güvence altına almaktır. atatürk'ün asla taviz verilmemesini öngördüğü iki maddeden biridir. (bir diğeri ise laikliktir. *)
şaire göre farza uymaktır.

(bkz: yaşasın cumhuriyet)
günümüzde atatürk' ün cumhuriyetçilik ilkesiyle seçilip başımıza gelen bakanların diğer bir ilkesi olan laikliği göz ardı etmesi resmen atatürk' ün cumhuriyetçilik ilkesini kullandıklarını gösterir.
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra yapılan Türk devrimlerinin en büyük temeli Cumhuriyet'tir. Cumhuriyetçilik ilkesi, yeniden kurulan Türkiye Devleti'nin bir yönetim ve rejim biçimi olarak saptanmış bir prensiptir. Cumhuriyetçilik; Türk Ulusu'nun Kurtuluş Savaşı yıllarının başından itibaren ihaneti ortaya çıkan Padişahlık yönetimine karşı duyduğu tepkinin sonucudur.
cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.

*

cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.

gazi m. kemal
Türkiye Cumhuriyeti'nin altı temel inkılabından biridir.
padişah ın kulu kölesi olmasını engeleyen.

fransız devrimiyle çıkmış insanların kendi kendini yönetme sistemi. bu çağda bile ben aptalım ben kendi kendimi yönetemem padişah gelsin seyh gelsin onlar yöentsin diyen akılıları görmek üzücü.
ülkemizin 6 temel direğinden bir.
altı ok'un en kırılganıdır.

(bkz: tehlikenin farkında mısınız)
sosyalistlerin de desteklemesi gereken düşüncedir. halkın kendi kendini yönetmesine dayanır.
temelleri eski romaya dayanan, akıl ve mantığın egemen olduğu sistem.
illa her değerli şeyin değerinin anlaşılması için kaybedilmesi mi gerekir sorusunun yakın tarihde akıla geldiği, atalarımızın bize nice zorluklarla armağan ettiği adil özgür yönetim biçimi.

(bkz: tehlikenin farkında mısınız)?
devletin şeklidir.
halk egemenliğini esas alır.
demokratiktir.
seçme ve seçilme hakkı tüm vatandaşlara verilir.
hükümt ile millet arasında kopukluk yoktur.
saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması cumhüriyetçilik yolunda yapılmış devrimlerdir.
temeli türk kültürü ve halk egemenliğini(bastırılmış, gelenekçi bir halk mı ?) baz alan, devlet ve özgürlük düşmanlarının sevmediği yönetim.
(bkz: atatürk)
halkın kendi kaderini tayin etmesine olanak tanıyan atatürk ilkelerinden biridir. halkı birey ve yurttaş olarak görür. sultanın iki dudağının arasına bakmaktan kurtarır. demokrasinin güvencesidir.
"Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir." (1924)

(bkz: mustafa kemal atatürk)
“Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare cumhuriyet idaresidir.” (1924)

“Bugünkü hükûmetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilatı ve hükûmetidir ki, onun ismi Cumhuriyet'tir. Artık hükûmet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükûmet millettir, millet hükûmettir. Artık hükûmet ve hükûmet mensupları, kendilerinin milletten ayrı olmadıkları ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır.” (1925)

“Cumhuriyet yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.” (1925)

"Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” (1926)

“Millî azim ve bilincin kıymetli eseri olan değerli Cumhuriyetin bugünkü ve yarınki neslin demir ellerinde her an yükselip sağlamlaşacağına güvenim tamdır” (1927)

“Cumhuriyet’in iç siyaseti vatandaşın yaşayışını hiçbir etki, baskı ve sataşmanın tesirinde bırakmaksızın sağlamaktır.” (1929)

“Yolunda çalıştığımız büyük kutsal ideali halkın kalbinde bir fikir hâlinden bir his hâline getirmelisiniz. Demokrasinin ne olduğunu halka anlatmak, madde madde açıklamak lazımdır. Cumhuriyeti, onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Onlara cumhuriyet prensiplerini sevdiriniz. Bunu kalplere yerleştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayınız.” (1930)

“Demokrasi prensibinin, en modern ve mantıki uygulanmasını sağlayan hükûmet şekli, cumhuriyettir.” (1930)

“Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyet'i kurduk; o, on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.” (1933)

“Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibarıyla, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.” (1936)
bir altı ok ilkesi.