allahın kurallarının hakim kılınması adına verilen silahlı veya silahsız mücadeleler bütünüdür..uygulayana (bkz: mücahid) uygularken ölme olayına (bkz: şehadet)uygularken ölene (bkz: şehid) denir..
içinde ölmek isteyeceğim yegane savaş...
bir erkek ismi
asıl anlamı "bir ugurda cabalamak" olan fakat ici bosaltilmis ve şu anda nerdeyse herkesce sadece din ugruna savasmak, masum insanlari oldurmek anlaminda oldugu dusunulen arapcadan bize gelmis bir kelime.
islam dininde, cihad bazı hadisler temel alınarak iki kısma ayrılmıştır; büyük cihad, küçük cihad. Büyük cihad, insanın benliğinde barındırdığı kötülüğe ve dünyevi zevke olan yakınlığına karşı verdiği mücadele olarak tanımlanmıştır. Küçük cihad ise, maddi anlamda dini mücadeledir.

islam inancına göre, Allah (c.c.) rızası için yapılan bütün ibadet, amel ve çalışmaları içine aldığı gibi, bu çalışmaların sürekli olarak yapılabilmesini garanti altına alan geniş bir alanı kapsar. Bu alanlar, insanlığın huzur ve barış bulması için yapılan çalışmaların tümünü kapsamaktadır.

Günümüzde, cihad kavramının yanlış tanıtılıp uygulandığı yönünde tartışmalar vardır ve cihad kelimesinin manasının kutsal bir savaş yapmak olmadığını, bunu iddia ederlerken islam dininde kutsal savaş öbeğinin bulunmadığına dikkat çekerek, Muhammed (s.a.v.)'in hayatına ve islam tarihine bakıldığında cihadın gerçek manasının anlaşılabileceğini öne sürmektedirler. * *
ilk cihad böyle başlıyor...
http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=

hakk'ın insanlığa duyurulması emrinden sonra birkaç inanmış cesur adam,
garip, mazlum, zayıf fakat tek güçleri imanlarıyla, bir noktadan tüm dünyaya yaydılar aydınlığı.
artık bilmeyen kalmadı,
ebu cehillerin, zalimlerin bütün güç denemelerine ve işkencelerine rağmen bilmeyen kalmadı artık islam'ı.

ve büyük * cihad başladı,
nefis mücadelesiyle devam ediyor...
adam oldurerek din yayma fikri. bu fikrin araplardan ciktigi nasilda belli oluyor degil mi?
(bkz: cihad günlüğü)
cehd ve gayret gösterme.

islami literatürdeki anlamı: allah yolunda gayret gösterme.

ayrıca
(bkz: büyük cihad)
kutsal kitapta da hristiyanlar tarafından aşağılanan islamî fikir. ha onların kitaplarında cihad ifadesi var mıdır? yoktur... ama yapıları itibari ile kendiler adam öldürmenin ötesinde işler yapmakta. bi insana nasıl ki paran mı canın mı diye sorulunca param derse, canın mı namusun mu diye sorulunca canım demelidir. * neyse efendim herifler ele geçirdikleri bölgelerde taş taş üstünde bırakmadıkları gibin ırz namus bırakmıyorlar. yaşayacak yüz bırakmıyorlar. ayrıca adam öldürmek sadece savaşlarda ve kendilerine karşı çıkanlar olduğunda yapılmakta.
(bkz: jihad)
din uğruna gerçekleştirilien mücadele, savaş.
965 - Hz. Enes (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Öğleden evvel veya öğleden sonra bir kerecik Allah yolunda yola çıkış, dünya ve içindeki her şeyden daha hayırlıdır."

Buharî, Cihad 5, 6, 73, Rikak 2, 51; Müslim, imâret 112- 115, (1880); Tirmizî, Fedâilu'l-Cihâd 17, (1648, 1649, 1651); Nesâî, Cihâd 11, 12,(6,15); ibnu Mâce, Cihad 2,(2755-2757).

966 - Ebu Hüreyre (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"(Müslüman erkeklerden) kim, Allah yolunda, ilâ-yı kelimetullah için, devenin iki sağımı arasında geçen müddet kadar savaşacak olsa cennet kendisine vacib olur."

Tirmizî, Fedâilu'l-Cihâd 21, (1657); Ebu Dâvud, Cihâd 42, (2541); Nesâî,Cihâd 25, (6, 26); ibnu Mace, Cihâd 15, (2792).

967 - Muâz ibnu Cebel (radıyalahu anh) anlatıyor: "içinden samimi şekilde Allah yolunda cihâd yapmayı temenni eden bir kimse, bilâhare ölse de, öldürülse de şehid sevabı kazanır. Kim de Allah yolunda yara alsa veya Allah yolunda -düşmanın sebep olmadığı- bir musibetle bile yaralansa bu yara, kıyamet günü, en büyük hâli içinde rengi zaferân renginde, kokusu da misk kokusunda olarak gelir. Kimin vücudunda, Allah yolunda iken çıkan, iltihab gibi bir yara açılacak olsa bu da onun için Şehidlik mührü olur."

Tirmizî, Fedâilu'l-Cihâd 21, (1657); Ebu Dâvud, Cihâd 42, (2541); Nesâi, Cihâd 25, (6, 26).
(bkz: bedir savaşı)
holy bible'ın emrettiği söylenen crusade'in, islam inancındaki halidir.
yazar diyoruz elit kesim diyoruz okumuş adam diyoruz ama cehalet almış başını gitmiş

cihad'ın anlamı şudur;

allah rızası için yapılan ibadetlerin ( kişinin nefis kontrolü dahil ) tümüdür.
(bkz: cihat/@uye lol)
doğru yazılışı cihat olan kelime. ve doğal olarak o başlıkta incelenmesi gerekir. ama araplılaştırılmış türkiyeli müslüman dilbilgisi bilmeden sözlükte yazar olduğu için dinsel her boku sonuna yumuşak sessiz getirebileceğini sanarak okur yazar. arabistan anasını satayım burası sanki.
(bkz: muhammed) vs (bkz: muhammet)
(bkz: cihad) vs (bkz: cihat)
yazılışında hata olmayan kelimedir.
son harfinin d olması "araplılaştırılmış türkiyeli müslümanların" * * dinsel her boku yumuşatma sevdasından değil, kelimenin arapça olmasından kaynaklıdır. türk dilbilgisi kurallarına uymak adına cihat olmuştur o.
eleştirel bakan pek çok zevatın bütün dünyanın sömürgeci islam imparatorluğu tarafından ele geçirilmesi şeklinde anladığı sözcük.

hatta bu konuda karşıt olarak birkaç cümle söylediğinizde (örneğin sömürme,ele geçirme gibi kavramların islamın yanından bile geçmediği,dolayısıyla anayasaya karşı gelen bir yasa olamayacağı gibi şeyler) genellikle * hemen sert şekilde karşı çıkılıp bana kafirleri öldürün diyen bir dini savunma ya da adamlar açıkça dünyanın efendisi olmayı istiyor işte gibi tepkiler aldığınız ve akabinde daha islam sadece kafirleri öldürün demiyor,eğer kafirler size bulunduğunuz yerde yaşama olanağı tanımayacak kadar gaddarlaşmışsa öldürülmelerine cevaz veriyor ya da islam efendi olmayı değil hizmetçi olmayı emrediyor,tarihte kurulan bütün islam devletleri bunun birer kanbıtıdır,ama her topluluktaki gibi islam topluluklarından da çıkan çürük elmalar islamı temsil etmiyorlar tabi ki de türünden bir cevap vermeye hazırlandığınız anda tartışma bitmiştir bi daha da senle tartışmam gibi cümlelerle son bulan diyaloglara(!) neden olan anahtar sözcüklerden biridir cihad.

bıçak gibi birşeydir yani;ekmeğini kesip salçanı sürebilirsin,ya da mideni deşebilirsin.aradaki tek fark bilgi ve onun getirdiği bilinç oluyor galiba.
selahaddin eyyubi döneminde yahudilerin hayatını kurtarmış olandır. şimdi sahipleri oldukları kudüs'te esir tutulan yahudiler ve müslümanlar, selahaddin eyyubi'nin ordusuyla birlikte cihad yapması sonucu kurtulmuşlardır. ha gel gör ki bazı türk insanları geçmişinde böyle asil komutanları oldğu için şükredecekleri yerde, halen çemkirmeye devam eder.
cihad eylemini icra edenler mücahit sıfatıyla taltif edilirler.bu manada islam'da kahramanlıkyoktur.bizatihi kulluk vazifesidir.kul olduğunu iddia eden müslümanların üzerine yüktür.
cennete giden en güzel yol.
''hayat iman ve cihaddır''

ihl sözlük'te bile bu başlık yoktur; ''cihat'' başlığına yönlendirmişler.

afferim len uluda. *