bugün

türkiye'de birçok kişinin sorduğu ve cevabını aradığı sorudur.

- istihdam üzerindeki vergi indirimleri ile yapılabileceği yönünde görüşler vardır.

- özel sektörde çalışma saatleri günlük 10-12 saate çıkabilmektedir.çalışma saatleri azaltılarak bir kişiye yüklenmek yerine daha çok kişiyi işe alınması sağlanabilir.

- verilen teşviklerin çok sıkı denetlenmesi , istihdam oluşturması sağlanabilir.

- ihracata önem verilerek fabrikaların kapasite artırması sağlanabilir.

- yerli ürün kullanılması teşvik edilerek , yurt içinde üretim yapan fabrikaların ürünlerinin alınması sağlanabilir.bu yolla da fabrikaların kapasite artırması sağlanabilir.
(bkz: )http://www.hurriyet.com.t...sp?yazarid=249&gid=61
(bkz: alın verin eknomiye can verin)
(bkz: at yalanı sikeyim inananı)
bu kadar paralar alıp ceylan derisinde götünü büyütenlerin çözüm üretmesi gereken sorudur. ama s görülen o ki sözlük yazarları kadar bile konuyu s.kleyen yoktur.
ekonomik krizin yol açtığı ve oransal olarak bakıldığında yükseldiği günlere dair üretilecek çözümlerin derlenebileceği soru cümlesidir.

- müteşebbis ve müteşebbis projelere destek
- vergi indirimi
- bölgesel, alansal teşvik
vs.
işsizlerin işveren olması sağlanarak....
en büyük istihdam alanlarından biri olan tarıma işe yarayacak destekler vermek ile olabilir.
cevabı ''onlarda işsiz kalıversin canım ne olacak'' olabilir. son osmanlı padişahı öyle buyurmuştu fermanında.
çalıştığım şirket 2 haftadır temizlik işleri için bir bayan arıyor, hala bulunamadı.
diğer tanıdığım bir sürü firma çeşitli eleman arıyor bulunamadı.

biri işsizlik mi dedi ?

edit: şimdi haklarımız çiğneniyor, yok eziliyoruz tarzında söylemlere gerek yok, açım diye bağıracağına, karanlığa küfredeceğine, egondan ödün ver.
bu ülkede üretilen yabancı markaların üzerindeki vergi oranları düşürülebilir. böylece 70 milyonluk tüketim topluluğunda rekabet edebilmek için,
diğer firmalarda türkiye'de üretim yapmaya başlayabilirler.
örneğin türkiye'de üretilen renault megane modelinden ötv alınmaz. böylece türkiye'de yılda 15.000 üzerinde araç satan markaların türkiye'de fabrika kurup, üretim yapması sağlanabilir.
yabancı yatırama verilen teşvikler, sadece ülkeye teknoloji, üretim alanlarında değer katacak yatırımlara verilmelidir.
malesef bugün yapılan yabancı yatırımların büyük çoğunlu hizmet sektörünedir.
türk mallarının marka değeri önce türkiye'de daha sonrada dünyada arttırılmalıdır.
bir yabancı çay markası bile, üzerinde kocaman %100 ithaldir. yazarak ürününü pazarlama ihtiyacı duyuyorsa, ekonominin iyi gitmesini beklemek hayal olur.
önce milliyetçiliği sadece lafdan ibaret olmadığının farkına varmalıyız.
her il için bir üretim mamülü bulup bunu ürettirerek.*
misal bir il tekstil merkezi olur, bir ilde cep telefonu sanayi kurulur vs. vs.
sonra krizde olan ya da durağanlığa sürüklenen sektöre (şehire) devlet desteği sağlanır.

işsizliğe sebep olan durumlardan birisi nüfus dağılımındaki dengesizlik. istanbul'da x sektöründe çalışana ihtiyaç yokken, misal antalya'da bu sektörde eleman bulunamaması durumu. bununda başka ilde çalışanların* gelir vergisinde indirime gidilmesi cazip hale gelmesi mümkün.
para arzı azaltılıp, faiz oranları düşürülecek, faiz oranlarının düşmesi yatırımları artırıcak, yatırımların artmasıyla istihadam seviyesi yükselicek. keynesyen teori'ye göre bu böyle. bunu uygulamak yönetime kalmış artık.

faiz oranlarını düşürmek için vergi oranlarını artırmakta bir çaredir ama vergi oranları artışıyla kişilerin ve aile halkının elindeki parayı almayıp onun yerine kurumlar vergisi artışıyla firmaların elindeki para çekilmeli.

ayrıca yatırımı artırmak için firmaların pozitif stok yatırımını yok etmemiz gerekirki bunun içinde toplam talebi artırmak gerekiyor. toplam talebi artırmak için teoride nüfusun fazla oluşu yeterli bir neden ama toplam talebi prtatikte artırmak için bu nüfusun eline para vermek gerekiyor ki. buda transferlerle söz konusu olur. bunun içinde negatif gelir vergisini kullanıp, zenginlerin elindeki parayı vergiyle hüpletip, düşük gelir gruplarına dağıtmak gerekir.

para ve maliye politikalarıyla işsizliği çözmek elimizdedir ama önemli olan bu politikaları doğru uygulamaktır. sadece vergi artışlarıyla bir ekonomi düzene gelmez, bütçe açığı kapanmaz. bu işleri yapmak için okullar bitirmeyede gerek yoktur.
tayyip hepsini üniversiteli yapar ortada işsiz adam kalmaz, bu kadar basit.
yeni bir iş kapısı açıldı bile.
bu kadar işsiz adama iş bulmak için eleman aranıyor!
diksiyonu düzgün, 1.75 boyunda sarışın mavi gözlü tercihen bayan ve bekar.
kapitalizmde mümkün değildir zira herkes iş sahibi etmek kapitalizmin isteğide değildir bir ülkede işsizlik çoksa işçi ücretleride düşüktür.
ilk başta yapılması gereken memurların istediği yaşa kadar çalışmaları ortadan kalkmalıdır. mesela bir öğretmen 70 yaşına kadar öğretmenlik yapmamalıdır. belli bir yaştan sonra otomatikman emekli edilmelidir sonra hemen genç arkadaşlar yerine atanmalıdır.
insanların sormaktan bıktığı soru. işten kovulmadığı için mutlu olan insanların yaşadığı güzel ülkemin en büyük sorunudur.
(bkz: Ekonomiyi bu hale getirenler utansın)
senin evladın da işsiz kalsın. ne olacak! (bkz: rte)
türkiye de 7 yıldır türban, ergenekon, ordu , açılım, terör konuşuluyor. bir gün çıkıpta işsizlikten, yoksulluktan, kalkınmadan söz eden olmadı, neden; suni gündem varken milletimizin en büyük sorunu (sanki) bunlarken ne gerek var işsize iş çözümü aramaya.
ayrıca diyelimki ben iş beğenmiyorum 6 milyon insan mı iş beğenmiyor. küçümsemek değil mesele ama, 4 yıl okuyupta kimse temizlik yapmaz, sizin şirketlerinizde.
önce 3 çocuk yapılacak, sonra o çocuklar fethullah okullarına ya da imam hatiplere yollanacak, sonra büyüyüp şeyh şıh derviş dede olacak, sonra sakallarını kesip sağlık müdürü, milli eğitim müdürü, kaymakam olacaklar. Bunların dışında kalanlar işsiz kalmaya devam edecek. EEee size kim dedi Sosyoloji okuyun, güzel sanatlar okuyun diye? Size iş miş fiş bulunmayacak!
hımm.. ne yapabiliriz bir düşünelim..

öncelikle işsizliği azaltmak için üretimi imalatı teşvik etmek lazım. burası açık.

üretimi arttırmak için üreticinin kullandığı ürünlere ağır vergiler koymak lazım ki dünya ile rekabet edecek ürünleri uygun maliyet ile üretmesin.

mesela üreticiye dünyanın en pahalı mazotunu, en pahalı doğalgazını satmak.. kullandıkları elektriğe suya kdv, ötv, vs artık elden ne gelirse uygulamak lazımdır.

bu şekilde işsizlik bitirilebilir..

(bkz: bi yerde bir yanlışlık var sanki)