bugün

(33-34) Şüphesiz Allah, Âdem’i, Nûh’u, ibrahim ailesini (soyunu) ve imran ailesini (soyunu) birbirinden gelmiş birer nesil olarak seçip âlemlere üstün kıldı. Allah, her şeyi hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.

yine birilerinin üstün kılındığı ayetlerden biri neden acaba onları üstün kılan nedir acaba diye sorgulayabileceğimiz ayet.
kaldı ki tevrat diline pek uygun olması gözlerden kaçmıyor.
sözü edilen peygamberlerin çıktığı ailelerdir.
(bkz: islamın müslümanlardan çok atayizlere dert olması)
hucurat suresi 13. ayetle birlikte düşünüldüğünde neyi kastettiği gayet açık olan ayet.

(bkz: üstünlük yalnızca takvadadır)
"idrak-i meali bu küçük akla gerekmez / Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez."
peygamberler takvasi yuksek kisilerdir ve ustunluk yalnizca takvadadir. bu yuzden peygamber soylari ustun soydur, cunku onlar bir dini insanlara getiren kul ve elcilerdir. en basitinden birini bir mevzuda otorite sayabilmemiz icin onun konuya hakimiyetine ikna olmamiz gerekir. ogretmeninizin ogrettiklerine guvenebilmeniz icin onun o konuyu cok iyi bildigine ve o konuda sizden ustun olduguna inanmaniz gerekir. hak dini teblig etmeleri icin gonderilen peygamberler de en yuksek takvaya sahiptirler.

islam'da ustunlugunuz yalnizca ibadetlerinizdir, kitap ustunlugu de acikca ortaya koymustur. allah kelamini carpitmaya calisan kullarinin olacagini da suphesiz cok iyi bildigi icin tum bunlarin onunu en guzel sekilde kapatmistir.
dikkat edilirse adem ile başlar sonrası birbirinden gelmiş nesil diye devam eder. alemlere üstün kıldı der diğer insanlara demez. alemler derken; hayvanlar alemi, bitkiler alemi, cinler alemi ve daha benim bilmediğim değişik alemlerden bahsedilir.
edit: eklemek istedim de la bi kişi bile kelimeye tam bakmamış. ya durumun yanlışlığını yada bu soyların diğer insan soylarına üstün gelmesinin haklılığını savunmuş. arkadaşım orada diğer insanlar demiyo, diğer alemler diyo ve ademden başlıyo.