bugün

war of the worlds

orson welles'in 1938'deki radyo oyunu uyarlamasının dinlenmesini şiddetle önerdiğim kitaptır.

eğer oyunun başındaki tanıtım bölümünü kaçırırsanız, normal bir radyo yayınından ayırt edemezsiniz. oyunu dinleyen milyonlarca insanın panik yapması gayet normaldir. arada benny goodman'dan stardust falan çalar. flaş haber olarak mars yüzeyindeki sıradışı patlamalardan falan bahsedilir.

hele o tripodların insanları ısı ışınlarıyla ilk yakmaya başladıkları bölüm cidden iyi yapılmıştır. spikerin "it's coming this way! about 20 yards..." derken yayının kesilmesi gayet gerçekçidir. zaten bu bölümden sonra ilk panik başlamıştır.

yine oyunun ilerleyen bölümlerinde new york'ta pbs binasının tepesinden şehre zehirli gaz yayan tripodların ve yaşanan paniğin anlatıldığı bölüm çok iyi düşünülmüştür. spikerin "insanlar sinekler gibi, fareler gibi ölüyorlar" dediği sahne de panik dalgasını iyiden iyiye artırmıştır. orada da, olayları anlatan spikerin bir yerden sonra gaz yüzünden öksürmeye başlaması ve sonra ölmesi ve arka fonda siren seslerinin duyulması, bunun oyun olduğunu bilmeyen herkesi tırsıtır. hemen ardından bir radyo operatörünün frekansa girip "is there anyone on air? anyone?" diye feryat etmesi paniğin doruğa çıktığı anlardandır.

son bölümde, yayın boyunca araya girip bilimsel tespitler yapan richard pierson(orson welles) isimli bilimadamı olayların genel bir analizini yapar. kitapta olduğu gibi kafayı yemiş bir askerle karşılaşır. hikaye marslıların kitaptaki finalde olduğu gibi dünya şartlarına ayak uyduramayarak ölmeleriyle sona erer.

sonra orson welles çıkar ve az önce anlatılanların hepsinin cadılar bayramı için hazırlanmış bir radyo oyunu olduğunu açıklar. insanlara paniğe kapılmamalarını tembih eder. ama iş işten geçmiş, toplumsal histeri çoktan etrafı sarmıştır.