bugün

topkapı sarayında içki içmek

osmanlı haremi'ni doğu haremleri ile karıştırıp kendi fantazileriyle yaptığı tablolardan bilen cühelaların destekledikleri eylem.

harem bilinenin aksine cinselliğin ayyuka çıktığı, padişahın canı çektiğinde içinden kadın seçip beraber olduğu bir yer değildi. buradaki kadınlar, osmanlı’nın en üst kültür grubunu temsil ederdi. padişahın özel yaşamını sürdüğü ve eş bulduğu yerdir. buraya dikkat, "eş bulduğu" bir yerdir, cariyeden cariyeye atladığı bir yer değil. idrak yollarında iltihaplanmalar olan kişiler için tekrar farz oldu.

fatihle birlikte şehzadeler yabancı hanedanlarla evlenmeyi bıraktıklarından bu çok önemli ve hanedanın devamı için vazgeçilmez bir fonksiyondur. ayrıca bir okuldur. enderun mezunu devşirme gençlerle sarayda eğitim almış cariyelerin evlendirilmesiyle eğitime dayanan bir aristokrasi kurulmuştur. padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.

ilaveten osmanlı’da harem, herkesin giremediği bir ortamdı. zaten sözcük olarak harem "dokunulmaz, kutsal" anlamına gelir. bilinenin aksine osmanlı’da "harem-i humayun", devlet adamları yetiştiren "enderun" mekteplerine paralel bir kurumdu.

şimdi sen, müslümanlığı sonuna kadar yaşayan insanların burada alemlere aktığını düşünmekte serbestsin. aklının bir kenarında "olm herif yedi dil konuşuyomuş, makine ve metalurji mühendisliklerinde süper ötesi bilgiliymiş, illa vardır eğlencesi, karı kız ortamları" diyebilirsin.

hatta çapın yeterse orada içki de içebilirsin. bu arada kaşıkçı elmasının olduğu bir yere girmekten bahsediyoruz. artık vücudundaki mermi delikleri ile şarabın ne kadar keyfini çıkarırsın o ayrı.

neyin kavgasını veriyoruz ki? zaten yüz yılda bir gerçekleşebilecek bir eylemi denediler, ellerinde patladı. artık bir dahaki sefere. yerse.

edit: yapımına fatih döneminde, 1460'da başlanıp 1478'de tamamlanan bir yerde konstantin'in yaramazlık yapması da ilginçmiş. konstantin'in zeus'un gayrı meşru ölümsüz çocuğu olduğunu falan söylersen ona da inanırım. neden olmasın.