bugün

dünyanın büyük ülkeleri neden laik değil sorunsalı

hem fransız anayasası hem de japon anayasası'nda laisizmin olduğunu bilmeyen ak troll sorunsalı.

abd'de ise anayasa'da laisizm sözcüğü geçmese de din-devlet ayrımı çok katıdır ve founding fathers* defaâtle ülkelerinin/milletlerinin/devletlerinin hristiyanlık üstüne bina edilmediğini açıklamışlardır. bunlardan en bilineni ise abd ile osmanlı devleti arasında 4 kasım 1796'da imzalanan ve abd tarihinde ingilizce dışında bir dilde imzalanmış* tek antlaşma olan trablus antlaşması'dır. o zamanlar senatör olan ve daha sonra başkanlık da yapan john adams'ın imzasını taşıyan antlaşmanın 11. maddesi "the Government of the United States of America is not, in any sense, founded on the Christian religion." der. yani "amerika birleşik devletleri devleti hiçbir anlamda hristiyanlık dini üzerine kurulmamıştır." bu antlaşma 7 haziran 1797'de amerikan senatosu tarafından oy birliği ile kabûl edilmiştir. bugün nasıl ki abd'de dinciler bunu görmezden geliyor ve abd'yi "in god we trust" sığlığına çekmeye çalışıyorlarsa dünyanın kalanında da başka dinlerin başka dinciler aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar.

almanya'nın yürürlükteki anayasasında sekülerizm terimi geçmese bile hiçbir yurttaşın dini düşüncesi ya da inancı nedeniyle ayrımcılığa uğrayamayacağını yazar. bunun dışında almanya'da ingiltere'deki gibi devlet kilisesi de bulunmaz. ayrıca hristiyanlığın kollarına ve yahudiliğe bağlı olanlardan kilise vergisi de alınır. bu düpedüz laisizmdir zaten.

ingiltere'de ise devlet kraliçe*'dir ve onun dini devletin de dinidir. ancak uygulamada laisizm gene esastır. yani kimse inancı nedeniyle ayrımcılığa uğramaz. ünlü richard dawkins'in kenya doğumlu bir ingiliz olduğunu, ingiltere'de yaşadığını ve hristiyanlığa sallamadık günü olmadığını anımsatırım.

portekiz de gayet seküler bir ülke ama büyüklüğü tartışmalı.

https://upload.wikimedia....0d/Secular_States_Map.svg

alın bu da size seküler ülkelerin haritası. (turkuazlar seküler, kırmızılarda devlet dini var)
güncel Önemli Başlıklar