bugün

bürokrasi

Bürokrasi 4.0

Ülkeler, yatırımcı arayışında. Bütün ülkelerin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kral, Prens ve aklınıza gelebilecek üst düzey bütün yöneticilerinin yurt dışı ziyaretleri gezme amaçlı veya havadan sudan sebeplerden değil.

Yerli veya yabancı bir çok ulus yatırımcının peşinde koşturuyor ve bir yandan da kendi ülkesinde "Üretim" denen olgunun ilerlemesini sağlamaya çalışıyor. Mevcut dünya düzeni sizi buna itiyor. Geçtiğimiz gün Standard and Poors bir rapor yayınladı ve neredeyse bütün petrol üreticilerinin notlarını düşürdü. Rusya ve Suudi Arabistan için ise değişikliğe gitmedi ama uyardı."OPEC' in üretim azaltma kararı, fiyatları değiştirmeyecek" dedi. Gördüğünüz gibi güvenilen dağ olan Petrol bile bu hallere düşerken, üretim ve teknolojik gelişmeyi yakalayamayan ülkelerin ne hale geleceğini varın siz düşünün.

Bürokrasi denen olay sadece yatırımcıyı engellemiyor, bu ülkenin Ar- Ge sini, Teknolojik Gelişimini, Girişimci Ruhunu engelliyor. Bürokrasinin engelldiği bu olgular sadece insanlar değil, bu ülkenin yarınlarıdır, geleceğidir, kurtuluş yoludur.

Yatırımcının yollarına tuzaklar kuran, dikenli teller döşeyen, ateşten oklar atan bürokrasi denen süreç maalesef grip virüsü gibi, sürekli kendini yeniliyor ve ortama bağışıklık sağlayarak, kuvvetinden birşey kaybetmiyor. işin kötüsü, her yenilenme bürokrasiyi daha da güçlendiriyor ve etki derecesini arttırıyor.

Geçmiş dönemde rahmetli Özal bürokrasiyi azaltmak için girişimler başlattı (Bürokrasi 1.0). Başarılı olamadı, dönem şartları ve yaşanan olaylar, Özal için büyük sıkıntılar oluşturdu. 2002 yılında başlayan tek partili hükümet süreci ile 2002 yılında yine Bürokrasi azaltma ve engelleme çalışmaları başlatıldı (Bürokrasi 2.0). Özellikle Enerji gibi hayati sektörlerde "Mevzuat" adı altında yatırımcı ve girişimcinin bütün enerjisi infaz ediliyor. Son 5 yıl içerisinde Bürokrasi denen engelden kurtulmak adına çalışmalar hızlandı. Taki Damping olarak bilinen teşviklerle ilgili düzenlemeye kadar (Bürokrasi 3.0 Süreci).

Her zaman kendini gerekli gibi göstermeye çalışan bürokrasi maalesef kendini bir şekilde güncellemeye ve güçlenerek daha derin bir şekilde hayatımıza nüfuz etmeye devam ediyor. Bugün git yarın gelciler ile başlayan süreç, kendini geliştirdi ve insanlara bunu diyenler firmalara, yatırımcılara, gelişimi hedef koyanlara söylenmeye başlandı. Yani Bürokrasi 1.0 ile başlayan "Bugün git- Yarın Gel" süreci, Bürokrasi 3.0 ile "Şu olursa sana yatırım izni veririm- bunu yaparsan anca firma açarsın" şekline büründü. Bir yandan eski sürümlerinde kendini devam ettirdiklerini de belirtmek gerekir.

Bürokrasi ağırlığını hissettiriyor ve bu gidişle daha da hissettirecek gibi. Köklü değişimler şart.

"ikinci Nesil Yapısal Kalkınma" planı ile Bürokrasi 4.0 sürecine başlıyoruz gibi duruyor. Önemli olan şu; Bürokrasi 4.0 hayatımıza ne gibi kolaylıklar- ne gibi zorluklar katacak ?

Kendini var kılmak için herşeyi yakmaya göze alan "Bürokrasi" için acil önlemler alınması hayatidir. Hatta işe buradan başlanması gerekmektedir.

Umarız dikkat çeker de yatırımcıya, girişimciye ve üretim yapanlara bir nebze faydamız dokunur.