bugün

emile zola

emile françois zola, natüralizm akımının ve deneysel roman anlayışının öncülerinden olan fransız yazardır. aşıklar şehri paris'te dünyaya gelmiştir. babasını küçük yaşta kaybettiği için okulunu yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. küçüklüğünden beri hayatın cilveleriyle uğraşmıştır. belirgin olarak natüralizm akımını temsil etmiştir. sivri dilli makaleleri vardır ki bunlardan birisi yüzünden bir yıl da hapis yatmıştır. 1902 yılında odasında -duman zehirlenmesinden- hayata veda etmiştir.

--spoiler--
araştırma ödevim olmuştu bir aralar bu şahsiyet, ismini her duyduğumda kadınmış izlenimine kapılırdım. araştırma için bir kaç kitabını okumuştum.
eleştiri:
hayvanlaşan insan romanı saplantılı bir makinisti dramatik bir dille anlatır. aslında gerçek yaşama yakındır ama betimlemeler ve uzun anlatımlar sıkabiliyor.
bir aşk hikayesi, oldukça melankolik bir hava ile yazmış olmalı zira baştan sonra öyle izlenim veriyor okura. bu romanı açık bir dille yazmış keza betimlemeleri de gayet açık ve akıcı olduğu için baya insanı sürükler yapısı vardı.
okunabilir.
--spoiler--