bugün

endüstri mühendisliği

(bkz: industrial engineering)

üzerinden "teknik bir mühendislik değil yaaee" diye atılıp tutulan temel mühendislik dalıdır. temel dedim çünkü her mühendisliğin temelde aldığı teknik eğitimden fazlasını da almaktadır zira.

endüstri mühendisliğinin sadece türkiye'de olduğunu söyleyenlere sadece gülünüp geçilmesi gerekiyor. çünkü katkım olan birçok makale/bildiride kaynak olarak yararlandığım çalışmaların sahipleri "Department of Industrial Engineering" de akademisyendirler. bunlara birçok avrupa ülkesi ve japonya örnek gösterilebilir. yaz sciencedirecte çıksın sana düzinelerce.
amerika'da ise operations research, management science, statistics, systems engineering gibi isimlerle karşımıza çıkar ki bu isimlerde en yoğun çalışılan alan optimizasyondur.

(bkz: optimizasyon)

endüstri mühendisliği üretimden ulaştırmaya, sağlık sektöründen uluslararası ticarete, kaliteden yatırım planlamasına, ..., kadar birçok alanda aldığı teknik eğitim itibariyle çözüm üretir. üretilen bu teknik çözümler sadece sezgisel değildir esasen.

bir üretim sisteminin/hattının matematiksel olarak modellenmesi, linear & non-linear integer modelinin oluşturulması, simülasyon modelleriyle kuyruk teorileri üzerinde çalışılması, yatırım analizlerinde en karlı yatırım aracının ve yönteminin bulunup değerlendirilmesi, ürün/firma kalitesini etkileyecek ve şirket imajını belirleyecek kalite kontrol çalışmalarının titizlikle yapılması, konteyner liman terminallerine yeni yöntemler öğretilmesiyle işgücü verimliliğinin artırılması, otomotiv üreten veya temel parçalarını üreten bir firmanın en uygun tesis yerleşimini ileri düzeyde hesaplamalarla çözülmesi ve iş etüdü gibi en temel işletme çalışmalarının yapıldığı alana "teknik değil" demek en amiyane tabiriyle bilgisizlik ve cahilliktir.

başka bir kaynaktan (bkz: ekşi sözlük) elde ettiğim kadarıyla da yine amerikadaki endüstri mühendisliği eğitimi veren iyi üniversiteler:

georgia tech, school of industrial and systems engineering: http://www.isye.gatech.edu/

uc berkeley, department of industrial engineering and operations research: http://www.ieor.berkeley.edu/

stanford, management science and engineering: http://web.stanford.edu/d.../MSandE/cgi-bin/index.php

penn state, industrial and manufacturing engineering: http://www.ie.psu.edu/

university of michigan, industrial and operations engineering: http://ioe.engin.umich.edu/

university of pittsburgh, industrial engineering: http://www.engineering.pitt.edu/industrial/

diğer taraftan aldığı eğitim itibariyle (hani şu bizlerin herşeyden az az ifadesiyle) işletme yönetimi, makine/malzeme bilgisi, programlamacılık ve finans alanlarında da kendilerini geliştiren birçok değerli örneği mevcuttur. şu an okuyan bütün arkadaşlar mezun olduklarında göreceklerdir ki; asıl bilgi iş hayatından öğreniliyor. endüstri size sistem-modelleme-analiz mantığını öğretmiş. siz bunların üzerine aklınızı kullanarak birşeyler inşaa edecek ve ayakta kalacaksınız.

yaptığınız işi küçümsemeyin ve kimseye de küçümsetmeyin. teknik değil diyenlere yanıtı yukarıda vermiş olmakla beraber ne iş yaptıklarını da birkaç örnekle göstermiş olduk. ayrıca (bkz: endüstri mühendisliği/#20279060)

sığ yorumlardan ve bir cümlelik tanımlamalardan uzak durmanızı tavsiye ederim.