bugün

bir idam mahkumunun son günü

idam cezası ile ilgili bir referandum olsa bugün ülkemizde yüzde 80 gibi bir evet çıkar, belki daha fazla. bunun nedeni ise ülkemizde işlenen suçların çok iğrenç ve aşağılık seviyelerde olmasıdır. mesela düşünün çocuk tecavüzlerinde dünya üçüncüsü bir ülkeyiz. dolayısıyla hepimizin aklına idam cezası geliyor.
aslında böyle düşünüyor olmamız, yaşadığımız ülkenin, gazetelerin üçüncü sayfalarında ki tablonun gerçekliğidir. evet türkiye bir üçüncü sayfa ülkesidir ve toplumsal ve bireysel psikolojimizde bunun aynasıdır.

kitap suça ceza vermeyi değil suçun nedenlerini anlamız gerekliliğini bize çok gizli bir şekilde aşılarken (kitapta suçu bilmiyorsunuz), ölüm ve şiddet psikolojisi ile empati yapmamızı sağlıyor. ve bunu romantizm döneminin usta kalemi victor hugo çok iyi aktarmış.
bir dip not vereyim size; avrupa birliğinin idamı kaldırmasında bu kitap büyük bir etkidir ve yine avrupa birliğinin ortaya çıkmasında yine victor hugo'nun rolü önemlidir.

sözlüğümüzde idam geri gelsin sloganları atılmakta, fikirlere saygım var fakat bu düşüncenizi sorgulamak isterseniz kitabı kesinlikle okuyun derim.