bugün

war of the worlds

Neresinden tutsam elimde kalıyor bu film. Atmosferi ve görüntüsünün şahaneliği dışında. Bu kez olmamış Spielberg usta.. Filmin ilk 10 dakikasından çok etkilendim. Sonrası için çokça umudum vardı. Ama o kadar boş ve anlamsız bir film çıktı ki karşıma sormayın gitsin. Senaryosunda baya bir boşluk mevcut. Sırasıyla anlatıyorum..

--spoiler--

Yerin yarılması, panik ortamı, binaların yıkılması falan çok iyiydi. Kaldı ki oraya kadar herşey iyiydi. Uzaylılar istila ediyor sözde. Ama tabiri caizse tek kelimeyle adamın götünden kan alıyorlar kamil. Bunun için bu kadar curcunaya gerek yok. Fakat Ray karakteri ya da insanoğlu uzaylılarla savaşa girmeyince büyük bir klişeden kurtulmuş oluyordu film. Yapım bu fırsatı kullanamayıp dalga nereye sürüklerse oraya götürmüş karakterleri. Boş diyalogların, gereksiz tartışmaların eşliğinde filmin koca yarısı geçiyor. Bunu geçelim felaket durumlarında aile hep iç içedir. Baba, oğlu ve kızı ile sürekli çatışma içerisinde. Konuya bu yüzden de biraz odaklanılamamış. Oğlu gitmek istiyor, gidiyor.. Her yer yanıp kül oluyor, finalde ''açaydım kollarımı da gitme diyeydim'' sahnesi yaşanıyor. Anneyi ele alsak filmin hiçbir yerinde yok finalde cillop gibi karşımıza çıkıyor koca aile.. Yapmayın ne olur tripodlar her yerde gezerken bunlar nasıl oldu da kurtuldu? Biraz mantık. Hele ki annelerinin evinde bir patlama oluyor. Zorla alevlerden kurtuluyorlar ve Ray çıkıyor hiçbir şey tam anlamıyla yanıp kül olmamış. Nasıl oluyorsa. Filmde mantık namına birşey yok. Bilim kurgunun altına işemişler.

--spoiler--

Puanımı tamamiyle oyunculuk ve atmosfere yoruyorum. Bir de filmin istilaya giriş dakikalarına. Ne kurgu, ne senaryo ne de iyi bir finalden çok çok uzaktı film.