bugün

kurthan fişek

ilk ve orta öğrenimini Boston Martin Milmore, Ankara Mimar Kemal ve Ankara Maarif Koleji'nde tamamlamış ve sonrasında ODTÜ idari Bilimler Fakültesi'ni bitirmiştir.
Türkiye işçi Partisi'nin aktif üyelerindendi. Türkiye işçi Partisi'ndeki ayrışmalarda Mehmet Ali Aybar çizgisine karşı, Sadun Aren-Behice Boran ikilisinin yanında saf tutmuştur. "100 Soruda Sosyalist Devlet" kitabı da bu çizginin yaklaşımını yansıtır.
"Devlete karşı Grevlerin Kritik Tahlili" başlıklı doktora tezini bitirdiğinde, yıl 1969'du. "Yönetime Katılma" çalışmasıyla doçent, 1980 Yılında Spor Yönetimi kitabıyla da profösör oldu. Spor Yönetimi, akademisyen Kurthan Fişek'in başyapıtı olarak kabul edilir.

Gençlik yıllarında yüksek atlamada milli takıma giren Kurthan Fişek, 1978-1979 döneminde Ankara Spor Akademisi ve Atletizm Federasyonu Başkanlıkları'nı da yürüttü. Mülkiye'de öğrencileri arasında Mehmet Ağar'dan Abdüllatif Şener ve Mesut Yılmaz'a kadar birçok ünlü isim vardı.Bir öğrencisine sıfır verdiği için adı, "Sıfırcı Hoca" çıkmıştı.O da Abdullah Öcalan'dı.

Siyasal Bilimler Fakültesi'nde 3 yıl dekan yardımcılığı yaptıktan sonra, 1983'te Sıkıyönetim Yasası ile üniversiteden uzaklaştırıldı. Hukuk mücadelesini 7 yılda kazandı. 12 Eylül 1990'da istifa ederek gazeteciliğe geri döndü. Akademisyenliğinin 1999'da başlayıp günümüze kadar süren ikinci döneminde önce Siyasal Bilimler Fakültesi Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

Kurthan Fişek gazeteciliğe Hıncal Uluç'un teşvikiyle başladı.
Yeni Gün ve Öncü gazetelerinde muhabirlik, Turkish Daily News gazetesinde ise Yazı işleri Müdürlüğü yaptı. 1983 sonrasında Erkekçe, Nokta, Tempo, Aktüel, Ekonomist dergilerinde Yayın-Yönetim Danışmanı idi. ingilizcenin yanı sıra Almanca ve Fransızca da biliyordu. Daha sonra Sabah ve Hürriyet gazetelerinde yazdı. "Haftalık Anagram Analiziniz" ve haftanın siyasi liderlerini notladığı "Sıfırcı Hoca" köşeleriyle geçti basın tarihine. Son olarak Hürriyet'in Ankara ekinde yayınlanan yazılarını "Burası Ankara" adlı kitapta topladı.

Koruyucu hekimliğin öncü ismi ve Türk Tabipler Birliği'nin efsanevi başkanı olan babası Prof. Nusret Fişek, nasıl Türkiye hekimlik tarihinde unutulmaz bir yere sahipse oğlu Prof.Dr. Kurthan Fişek de üniversite ve medya tarihinde özel bir yer edindi kendine.

Kurthan Fişek, 17 Eylül 2012 tarihinde sabaha karşı istanbul Bebek'teki evinde fenalaştı. Eşi Neyran Fişek'in eve çağırdığı sağlık ekipleri Kurthan Fişek'in hayatını kaybettiğini belirledi. Eve taziye için gelen komşuları ve çevre esnaf ise Kurthan Fişek'in Bebek'te "Baba" lakabıyla tanındığını söyledi.

(Seyit Erçiçek, Hürriyet, 18.09.2012)