bugün

kpss ye gireceklere tavsiyeler

bir hafta sonra yapılacak olan ortaöğretim-önlisans sınavına girecek adaylara verilecek tavsiyelerdir. sözlükdaşlarımızdan girecek olanlara bir fikir vermek adına verilecek tavsiyelerdir. ancak başlık karakter sınırına takıldığından sadece önlisans yazılmıştır. bu tavsiyelerimiz ortaöğretim adayları içinde geçerlidir. başlıyoruz;

türkçe: son 10 yılda yapılan sınavlara bakıldığında -zaten 10 yıl evvel kpss yoktu dms adlı bir sınavla alım yapılırdı- türkçenin zorlaşan bir trendle hareket ettiği görülecektir. gerek dilbilgisi gerekse verilen paragraf sorularının kafa karıştıran, iki şık arasında bırakan yapısı son yıllarda özellikle kpss 2012 lisans sınavında kendini göstermiştir ki çoğu lisans mezunu türkçe bölümünde adeta dökülmüştür. asgari 6 dilbilgisi sorusu gelmesi muhtemeldir. paragraf sorularında hızlı olan kazanır, hızlı okuma tekniğini kazanmak faydanızadır. çünkü türkçe en çok zaman alan bölümdür. ancak ilk olarak başlanması gereken bölümdür. ayrıca bundan sonraki yıllarda yapılacak olan kpss sınavlarında türkçe belirleyici etkenlerden biri olacaktır. bu sebepten ales sınavının türkçe sorularına bakılmasında fayda vardır, kpss; ales mantığına yaklaşan bir trend izlemektedir, özellikle türkçede.

paragraf soruları ağırlıkta olduğu için, paragrafı okumadan evvel önce soruyu, ardından şıkları okuyarak paragrafa geçmeniz faydanızadır. zaten metne geçtiğinizde soruda istenen veya istenmeyen öğeler tek tek gözünüze çarpacaktır.

türkçede bir diğer önemli konu; sorulan soruların filleridir. yani son cümleleri. hangisi olamaz gibi bir soruyu o heyecan anında paragarafa dalarken hangisidir şeklinde algılamanız muhtemeldir. bu yüzden soruda isteneni öncelikle kafanıza oturtun, ayrıca tüm bunları yaparken soru başına yalnızca bir dakikanız olduğunu unutmayın. lisans sınavında zaman sorunu yüzünde birçok kişi resmen battı denilebilir. kpss sadece bilgi ölçmekle kalmıyor, zamanı iyi kullanmanızı da istiyor her nedense. saçmalıktan ibaret bir sınav sistemi olduğu aşikar.

bir diğeri;

matematik: sözelci arkadaşlar kızacak ancak kpss sınavının en kolay bölümüdür. çünkü türçedeki gibi paragraf üzerinde oynama imkanı yoktur, tarihteki gibi soruyu eğip bükerek sizi ikilemde bırakma durumu yoktur. matematik olasılıklar üzerine kurulur ve olasılığın sınırları bellidir. *

kpss sınavında sadece matematik 1 konularından sorumlu olunduğu için, sayısalı kötü olan arkadaşlar çözümlü örnek sorulardan faydalanabilir, belirli olan mantıktan yola çıkarak en az 10 soru çözülebilir, hatta parmak hesabı ile yapılacak sorular da vardır. kalkıpta diferansiyal sorulmayacağı için, sayısalı kötü olan arkadaşlar rasyonel sayılar, işlem, kümelerde işlem, iş-yaş problemleri ve olasılık sorularından korkmamalılar. ciddi anlamda formül bilgisi gerektirmeden yapılacak sorular geliyor kpss'de. ayrıca grafik sorularını kaçırmamanız tavsiye olunur, çünkü grafik bilgisinin kalıpları bellidir,en fazla 5 türevi vardır bu soruların.

tarih: kolay ve ya zor klasmanına girmeye tek alandır. kpss tarih bölümü tamamı ile sebep-sonuç, neden-sonuç üzerine kurulu bilgilerden yola çıkılarak başarılı olunacak bir alandır. evet 2 ya da 3 tane bilgi sorusu geliyor ancak genel itibari ile olaylara bakarak yorum yapabilen ama bilgisini de kullanabilen başarılı olacaktır tarih bölümünde. tarih, analitik bir algı ile başarılı olunacak bir bölümdür aslında. çalışırken sadece tarihlere takılmayın olayların hangi olayı tetiklediği konusunda yorum yapın. bunu kendinize anlatın. bu yılda en az 3 bilgi sorusu beklemeniz tavsiye olunur. ilkeler bölümünü yalayıp yutun, inkilapların hangi alanla daha çok alakadar olduğu konusunda bilginiz olsun. tarih nankör bir derstir çabuk unutulur, tekrarı elden bırakmayın ve bol soru çözün.

coğrafya: türkiye fiziki haritasına mutlaka bakın. o haritayı kafanıza kazıyın. bununla beraber, tosya'da pirinç, anamur'da muz yetiştiğini bilmenizden ziyade, yeni kurulan yollar, bağlantı noktaları, geçiş tünelleri, zirai projelerden, yeni ulaşım alternatiflerinden haberiniz olsun. ithalat ihracat değerleri hakkında mutlaka bilginiz olmalı, türkiye nüfus projeksiyonunu çok iyi bilin. grafik okumayı mutlaka ama mutlaka bilin.

anyasa - temel hukuk: bu bölümde teknik tabirlerden haberiniz olması gerekir. misalen karineyi bildiniz kadar karine türlerini ve bunların ne olduğunu da bilin. ayrıca bir metin verilip örnek olay üzerinden hangi hukuki sonucun çıkarilabileceği sorulabilir. ülke siyasetini ülgilendiren idari konularla alakalı sorular gelebilir, mesela son dönem cumhurbaşkanlığı seçimi için danıştay'ın kararı sonrası cumhurbaşkan'ı seçme yöntemi gibi ya da başkanlık sistemi gibi. genel itibari ile korkulmaması ancak tekrar etmenin bırakılmaması gereken bölümdür, çalışırken ayrıntılara dikkat etmeniz faydanızadır.

güncel olaylar: geldik fasulyenin faydalarına. * saatli bomba misali elinizde patlama riski olan tek bölümdür ve sadece 3 soru gelecektir. ne çıkarsa bahtınızadır, onlarca güncel bilgi çalışırsın çıkmaz, tamamen şanstır. ancak son londra olimpiyatları ve kazanılan başarılara, alınan madalyalara dikkat ya da arap baharı olaylarına.

sınava girecek herkese şimdiden başarılar, umarım hak ettiğiniz puanları alarak hak ettiğiniz yerlerde olursunuz. *