bugün

polatlı topçu ve füze okulu

efendim bu okulda; kısa dönem er ve uzun dönem erleri bir kenara bırakır isek iki tip asteğmen adayı öğrenci vardır.

Birincisi 75 gün acemilik yapacak olan branşı askerlik ile ilgili olan öğrencilerdir.(misal adestim)
Diğer grup ise 18 gün acemilik yapacak olan meslek kuracılarıdır. Bunların branşında kendi meslekleri yazar.(misal avukat)

ilk gruptakilerin işi zordur. Gözlemlediğim kadarı ile komutanları kendileri üzerinde çakıla balıklama atlamak gibi atraksiyonları denemektedirler. Ben kendim ikinci grupta olduğumdan yani meslek kuracısı olduğumdan yalnızca bunu anlatabileceğim.

18 gün acemiliğin ilk 10 günü evrak işleriyle geçer. Geri kalan 8 günde ise tören hazırlıkları yapılır. Ötesi yoktur. Ağır bir askeri eğitim yoktur. Size kitap dağıtırlar kitaptaki konularla ilgili olarak dershanelerde ders görürsünüz 13. günde rahat hazır ol filan filan eğitimlerinden sınav, 14. günde gördüğünüz dersler üzerinden sınav 15. günde ise nişancılık mevzusundan sınav yapılır. Bu üç sınavın ortalamasından dereceniz belirlenir. ve 16. günde bu derecenize göre kura cekersiniz.

Kura nasıl olur?

Şöyle; size okula ilk gittiğinizde "sınavda yüzde 10'a girenler istediği yeri sececek" bilgisi verilir. Doğrudur da. Ama komutanlar yüzde 10 olayının nasıl uygulanacağı, hesaplanacağı hakkında fikir sahibi değildirler. Kurayı Tahlil dairesinden gelen subaylar yaparlar zaten. O yüzden hemen anlatıyorum; bizim dönemimizde okulda 384 meslek kuracısı bulunuyordu, ve komutanlar tarafından ilk 38'in meslek farkı gözetilmeden secileceği ve bunların istediği yeri sececeği bilgisi verildi bizlere. Ancak biz kura günü anladık ki; her meslek kendi içerisinde yüzde 10 olayını uyguluyor. Hatta her kuvvet kendi içerisinde yüzde 10'a bakıyor. Yani mevcut 384. bunun içerisinde avukat, hakim, makine mühendisi, inşaat mühendisi var. komutanların dediği ilk 38 yüzde 10a girecek. işte bu yanlış. doğrusu şöyle; 100 avukat var diyelim. Bunun 80'i kara kuvvetlerine 20'si jandarma gk'ya mensup ise 80 karacıdan 8 tanesi, 20 jandarmadan 2 tanesi istediği yeri seciyor. yani ilk 38 karacı avukatlar olsa 8 tanesinden sonrası birşey secemiyor.

Gelelim kuraya...
Kurada yüzde 10 a girenler istediği yeri sectikten sonra puan sırasına göre herkes torbaya elini atıp bir kura cekiyor. Benim tavsiyem sınavda sonuncu filan olmaya bakın. Torbacılara hep iyi yerler düştü. Misal ben 3. jandarma avukattım gelgelelim dünya kadar askeri hakim savcılığın arasından Jandarma Genel Komutanlığı 20'nci jandarma sınır tugay komutanlığı çukurca/hakkariyi torbadan çıkartarak kura cekecek diğer arkadasların yüreğine su serptim. Siz böyle olmayın.

Bunun dışında; benim gibi iç harekat bölgesinden kura çekerseniz 3-4 günlük bir tatilin ardından ısparta dağ komando okuluna teslim oluyor ve 21 günlük bir eğitim alıyorsunuz. 21 günün ardından 15 gün taşınma izni veriliyor ve ilgili kabul toplanma merkezine teslim oluyorsunuz. misal ben van kabul toplama merkezine teslim olacağım.

son olarak;
(bkz: hakkari de askerlik yapmak)

en son aklıma geldi;
topçu marşını 20 dakkada şakıtıyorlar adama. sakin. panik yok.