bugün

ayasofyanın ibadete açılması gerekliliği

hıristiyanlar, edirne'yi işgal etse, selimiye camii'ni kilise yapsa ne hissederdiniz?!

ayasofya, m.s. 532-537 yılları arasında, yani henüz islam diye bir din yokken, kuran'dan yaklaşık yüz yıl* önce; henüz türkler anadolu'ya gelmeden, malazgirt savaşı'ndan yaklaşık beş yüz yıl* önce; bizans imparatoru 1. jüstinyen tarafından yaptırılmıştır ve dünyanın en eski katedralidir.

adı içindeki sofya sözcüğü bir kişi ismi değildir, eski yunanca'da "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir.
dolayısıyla ayasofya adı "kutsal bilgelik" ya da "ilahî bilgelik" anlamına gelmekte olup, hıristiyanlık dininin bir dalı olan ortodoksluk mezhebinde "tanrı'nın üç niteliğinden biri" sayılır.

osmanlı istanbul'u ele geçirdiğinde, hıristiyanlık dininin neredeyse bin yıldır* kullanılan en büyük ibadethanesini de ele geçirmiş; binanın iç duvarlarında insan görüntüsü içeren resimleri ve ikonaları sıva ile kapatarak orayı camii yapmıştır.

hıristiyanlar, edirne'yi işgal etse, selimiye camii'ni kilise yapsa ne hissederdiniz?!
size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmaya ne kadar meraklısınız?!

eğer ayasofya ibadete açılacaksa, yapılış amacına uygun olarak; kendi dininin, yani hıristiyanlığın ibadethanesi olması gerekir.
nasıl selimiye camii kilise yapılamazsa, ayasofya katedrali'nin de camii olması adaletli değildir.

müslüman halk ve siyasi irade, ayasofya'nın hıristiyan ibadethanesi olmasını onayla(ya)mayacağı için, en iyisi müze olarak kalmasıdır; müslüman ibadethanesi olursa aslına ihanet olacaktır çünkü...

ayrıca bu ülkede, okulların toplam sayısının üç katından fazla camii vardır zaten...