bugün

1. kültürel yönden değer taşıyan bir bütünü, türlü biçimlerde korumak, incelemek, değerlendirmek ve özellikle halkın beğenisinin yükselmesi ve eğitimi için sergilemek amacıyla toplum yararına yönetilen kurumdur.

kaynak: icom (uluslar arası müzeler komisyonu)

2. halka hizmet eden bir enstitüdür. objeleri korur, anlaşılır kılar, özellikle insanlık ve doğa ile ilgili delilleri halka sunar. bunları yaparken de çalışmaya, eğitime ve eğlenceye fırsat yaratır.

kaynak: ma (uluslar arası müzeler kurulu)
tarih, sanat ve bilimle ilgili nesnelerin konulduğu ve sergilendiği yerdir.
(bkz: müze pedagojisi)
şahan gökbakar'ın tiplemelerindeki sinan sağıroğlun'a göre 'eski püskü eşya yeri'
sanatsal, kültürel, tarihsel ya da bilimsel ürünlerin sürekli olarak sergilenmesi amacıyla yapılan veya kendisi bu sıralanan nitelikleri nedeniyle halka açık tutulan yapı. sürekli sergileme işlemine hizmet eden ilk yapılar rönesans italya'sında ortaya çıkarlar. örneğin 1970'lerde buontalenti floansa'da uffizi'nin doğu kesimini bir müzeye çevirmiştir. o dönemden sonra, 20. yüzyıla dek kesin sınırlarla belirlenmiş yan yana salonlardan oluşan müze plan şemaları egemendir.
muse isimli ingiliz grubun en yakın gelecekte türkiye'de çıkan çakma versiyonunun ismi olması muhtemel kelime.***
zamanın mekana dönüştüğü yerlerdir efenim ayrıca; (bkz: masumiyet müzesi)
sayısı bir ülkenin gelişmişlik düzeyiyle doğrudan alakalı olan yerdir. türkiye için bu işin miladı osman hamdi bey dir.
müze kelimesi, eski yunan dilinde " bilimler tapınağı" anlamına gelen " mouseion" dan gelir.
toplumların bilim ve sanat ürünleri ile, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin sergilendiği, aktif öğrenme alanlarıdır.
metrocity de kayak malzemeleri satan bir yere girmiştim.ayakkabılar öyle ağır ki.kayak takımlarını baya yakından görmüştüm.eleman yanıma geldi buyrun falan dedi.öğrenciyim laan ne almasıı...'siz diğer müşterilerle ilgilenir misiniz?ben burayı müze niyetine geziyorum 'dedim.eleman 3 saniye bir baktı ve sakince yanımdan uzaklaştı.
Yönetmelikteki tanımı:

Kültür varlıklarını tespit eden, ilmi metotlarla açığa çıkaran, inceleyen, değerlendiren, koruyan, tanıtan, sürekli ve geçici olarak sergileyen, halkın kültür ve tabiat varlıkları konusundaki eğitimini, bedii zevkini yükselten, dünya görüşünü geliştirmede tesirli olan daimi kuruluştur.
koleksiyon yönetimi. bir döneme veya bir akıma yönelik öğelerin sergilendiği alan.
avrupalılarca oluşturulan bir kültür kurumu.

https://tarihcografyapale...8/muzelerimiz-ve-biz.html

ilgili yazımı okursanız sevinirim.
bir ülkedeki müze sayısı, doğrudan o ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi vermez.
teknoloji alanında ultra geri ve geri olduğu pek çok alan bulunan ülkelerinden biri olan kübada da (yine de insani gelişim endeksi sıralamasında türkiyeye birkaç fark atmış.) * çok sayıda müze mevcuttur mesela.