bugün

anlaşıldıki bu sermaye ve cesaret özel sektörde yok, devlet 1 milyar usd koyup otobomili üretmeli sonra özelleştirmelidir.
yoksa bu iş yılan hikayesine dönecek.
kesinlikle devlet kurup anahtarı başkasına teslim etmeli, evet.
türkiye'de özel sektörün korumacı ve riskten kaçan yapısının (tabii ki istisnaları vardır) yeni bir göstergesi olan bir talep. petrol arama gibi konularda da böyledir. olması gerçekten isteniyor ve planlanıyorsa, devletin el atması gerektiği anlaşılmaktadır.
yerli otomobil denilebilmesi için motorun bloğunun italyan, frenleme sisteminin alman, bilmem ne parçasının falan ülkeden değil, türk mühendislerinin ve üreticilerinin masaya oturup, projelendirip, tasarladığı ve türk sanayisince üretildiği bir araç olması gerekmektedir. otomobilin aksamını dışarıdan toplayıp türkiye'de birleştirerek yerli otomobil olmaz. eğer bu mantık yerli otomobilse bursa'daki tofaş'ın ve yine bursa'daki oyak renault'un, aksaray mercedes'in, ankara man'ın, izmir bmc'nin ürettiği araçlar daha yerlidir. hiç değilse bu fabrikalarda sadece motor yurt dışından geliyor. kalan parçalar türk sanayisince üretilmişlerdir.

ayrıca toplama araç yapılacak olmasına rağmen yerli otomobil, araç üreteceğiz denmesi de ayrı bir dangalaklık ya neyse...
milli dozer, milli kepçe, milli greyder üretimine öncelik verilmesini gözardı etmiş bir gerekliliktir.her inşaatta caterpillar, hyundai görmekten millete bıkkınlık gelmiştir.
ülkede aslında sanayici yoktur çoğu ticaret mantıklıdır. mazallah yeni bişey yapmayı öneren bir müdürleri olsa anında ipini çekerler.
bir tane teknisyen alıp hiç değilse kendi ürünleri için arge çalışması yaptırmazlar.
e bu mantık mı dünya da olmayan bir markaya yatırım yapacak ?
yapmaz.
Köprü ihalesine kimsenin girmemesi sonucu ulaştırma bakanının "gerekirse kendi öz kaynaklarımızla yaparız" demesi üzerine maliye bakanının "bunu öz kaynaklarımızla yapmamız için farklı yerlerden kısmamız gerekir" dediği ülkeden pek beklenemeyecek durumdur. Not: köprü projesini destekliyor değilim. Zira Istanbulun son kalan ağaçlarına bir garezim yoktur.
nükleer santrali nasıl ki devlet yapıyor bunu da yapmasında bir beyis yoktur.

ayrıca satamayız kimse almaz falan deniyorsa, daha kuruluş aşamasında müşteriyi ortak et. bi araba 30 000 tl. kuruluşta adama o kadar hisse ver arabasını da hissesini geri devrederek alsın. o şekilde 200 000 lik bi parti satıp ta beğenikazandın mı gerisi gelir.

bu arada eski başlıklarını gündeme taşıyor konuma düşmeyelim. herhang bir özel çıkar sağlama niyetimiz yoktur. hislere tercüman olmaya çalışıyoruz, yerli otomobil yapılsın diyen bir sürü insanın hislerine.
piyasa üzerinde otomobil üretme alanında o kadar kalifiye ve otomobil üretme konusunda uzmanlaşmış birden fazla ülke, özel teşebbüs varken ve bunların da otomobil piyasaları üzerinde söz sahibi olduğu düşünüldüğünde özel sektörün bu konuda çekimser davranması normaldir.

zira özel sektör hizmet anlayışından çok kar amacı gütmeyi amaçlamakta ve böylesine maliyeti yüksek ve aynı zamanda yüksek teknoloji gerektiren bir durum karşısında girişimde bulunmayabilir. çünkü rekabet edeceği firmalar oldukça ilerlemiş ve gerek sağlamlık gerekse kalite alanında markalaşmış firmalardır. dolayısıyla türkiye'de bulunan özel sektör rekabet edemeyeceği ortama girme konusunda çekinceli davranabilir ve zarar ederim düşüncesiyle bu konuya ile ilgili pek sıcak bakmayabilir.

burda mantıklı olan devlet+özel sektör iş birliği, özel sektör+yabancı firmalar ortaklığı ile sorunun giderilebileceği opsiyonlar vardır.
müşteriyi de buldum hala neden türeddüt edilir ki. halka şirket açar gibi baştan 30 000 tl lik hisse versin 2 senede de arabayı teslim etsin. sonra yoluna devam etsin.

isim önerim: hisseli makina
bir ara Hundai Türkiye distribitörü olan Assan Holding'in sahibi Asım Kibar ile konuşma şansım oldu. Bu konu üzerine baya bir konuştuk.
Başbakanın bizzat iş adamlarıyla yaptığı toplantıda sunduğunu söyledi.
Müthiş bir destek verilecekmiş devletten, güzel bir teşvik.
Fakat şöyle ki; biz yaptığımız zaman en önemli faktör ithalat ve biz yeni bir marka çıkardığımızda ithal etmek bir hayli zor hatta imkansız. Öncelikle nereye ithal edeceksin? Zaten o kadar marka ve bilindik marka varken kimse riske girmez. Türkiye'de bile tercih edilme olasılığı çok düşük. Bir kaç milliyetçi insan alır sadece. Hal böyleyken bu işe girişmek riskten öte.
Adamın anlatmak istediği buydu.

Peki ben de diyorum ki; bizim güzel tersanelerimiz var. inşa edilecek bir çok yer de var. Neden Gemi sektörü iyi durumdayken bile teşvik olmadı. Bu sektörün göz göre göre batmasına göz yumuluyor. Şu an yeni inşa yok neredeyse.
Bi Mersin Limanı gibi Akdeniz'in en önemli ikinci limanına yakın tersane yok.
Güney Kore şu an aldı başını gidiyor. 1 tane büyük adamakıllı tersane Türkiyeyi çok iyi yerlere götürür bu sektörde.
Ne yazık ki teşvik yerine köstek olunuyor. Artık amelelikten tamirden kurtulmamız lazım.
artık pilot un sosyal sorumluluğu olmuştur.

şimdi yaptığımız öneride ürün ortaya çıkmadan müşteriyi ortak etme konusu hassastır. yani halktan para toplamak işi vardır. o yüzden bu konuda sadece devlete güvenilir devlet varsa o para verilir. devlet yoksa şahsen ben vermem.

durumdan faydalanmak isteyen çakallar çıkabilir dikkat etmek lazım.
yapmasına gerek yoktur; gölge etmesin yeter.
ford u mercedes i fiat ı devlet üretmiştir.
bize düşen vosvogen yapmaktır.
üstüne kafa yorulması gereken bir öneri.
Yerli otomobili devletin yaptığı gerçeği ve buna rağmen sırf ak parti yapıyor diye belli bir kesimin eleştirisini aldığı gerçeği.. Bu kesim sürekli eleştiriyor devletin işini.
akademi sınavlarında araba maketleri yapan bir arkadaş vardı. koç holding şirketi olan ford otosandaki fabrika müdürü görmüş araba maketlerini. o arkadaşı çağırmış bu maketleri yapan kim görmek istemiş. çok iyi maketler yapıyordu. fabrika müdürü ya ben seni küçük bir çocuk sanıyordum sen kocaman adamsın demiş. fabrikada çalışmak istiyorsan marmara güzel sanatlar okulunu göstermiş endüstüri ürünleri tasarımını okuman lazım demiş. o arkadaş kazana kazana türk el sanatlarını kazandı. ford otosan fabrika müdürüne küfür eden mühendislerin sayısı çok fazla.

1990 yıllarında meslek lisesi kitaplarına bakın okunacak kitaplar değil. birde 1969 yılındaki almanca elektronik kitaplarını okuyun arada dağlarca fark var.
evvel zaman içinde milli eğitim bakanlıgı işletme bilgisi kitabı çıkarmış anlayan yok bakanlıktakilerde anlamadı yıllar sonra o kitap kaldırıldı. daha doğrusu toplatıldı.

bölümlerde yedeklerde kaldık endüstri ürünleri tasarımı buna dahil. ama çok enteresan marmara güzel sanatlar fakültesinde iç mimarlıkta 3. oldum mülakatta 39. sıraya aldılar. aslında tavla zarı obje kullanmasaydım birinci olmuştum. 40 kişi almaları gerekirken bu sene 20 kişi alınacagı açıklandı. meger okulun böyle puştça davranışları varmış öğrenciye on üzerinden sekiz verdikten sonra rakkamı silip yedi yapıyorlarmış. sınavda mecbur gidişat öyle olduğu için tavla zarı kullanmak zorunda kaldım. başka obje kullanmak nerdeyse imkansızdı, zamanda kısıtlı idi.

koç holding yıllarca çalışanına mobbing uygulamış şirkettir. http://i.hizliresim.com/GnWRAr.jpg

Karsan, New York taksi ihalesine dava açıyor
Karsan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, v1 modelinin finalde elenmesinin ardından New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in Türk otomotiv endüstrisinin bilincinde olmadığını söyledi.

New York Belediye Başkanı'nın Karsan'la ilgili çok güzel olmayan sözler sarf ettiğini söyleyen Nahum, ''Michael Bloomberg, '2 yıl sonra arabanın tekerleklerinin düşmesini görmek istemeyiz' dedi.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg haklıydı hiç bir şehirde denenmemiş bir araç ürettiniz. projeyi bukadar hızlı nasıl sonlandı. başka bir aracın alt yapısımı kullanıldı. meçul.

koç holdingin ürettiği araçlar testlerden geçemiyor. su geçirmez tesleri, yamru yumru üretilen şase, yanlış parça kullanımı ford marka aracı açıp bir inceleyin. bunlar New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in kullagına gittiyse karsan ihaleyi bu yüzden kaybetmiştir.

yerli arabayı yapacak mühendis yok. çünkü mühendis başına geleceklerini bildiği için iş başvurusu yapan yok. saab patenti alındı kaportası ve iç tasarım çinlilerle anlaşıldı. diyelimki mühendis bulundu ya sonrası proje bittikten sonra işsiz kalacaklar.

koç holding şirketinde işe başlayıp sonra işsiz kalan mühendis çok birde mobbing uyguladılar çalışanlarına.

iş arayanlar aman evlat dikkat et. benden uyarması.

karsan ihaleyi kaybettikten sonra karsanın sahibi yerli oto için milli beraberlikten bahsediyor. adamın karnını doyuracak parası yok milli beraberlikmi olur. işsiz kalıp 2 çocuk ve birde karınla aç kal bak bakalım milli beraberlik olurmu.

Biz hem kurtların doymasını, hem de koyunların sağ kalmasını istiyoruz.