bugün

Diğer bölgelere nazaran daha güçlü ve agresif olan bu bölgesel fikir akımı bilinçli olarak yerleştirilmiş hissi uyandırır. Bunun için iki temel sebep vardır:
Bir, karadenizde bolca bulunan etnik çeşitliliği kontrol etmektir. Gerçek şudur ki hala rumca konuşulan köylerde bile milliyetçilik hat safhadadır ve burda bir bölücü azınlık oluşumu kısa dönemde mümkün değildir.
ikincisi ise rusya'dan gelen kominist akımına engel olmaktır. Söylememe gerek yoktur ki sosyalizm ile millyetçiliğin ortak yönleri pek de çok değildir.
diğer bölgelere nazaran daha koyu bir milliyetçilik vardır karadenizde. halk devlet, millet kavramlarına aşıktır. iç anadoluya nazaran milliyetçilik seçimlerde oy oranlarına fazla yansımaz. milliyetçiliğin mhp'de tekelleştiği dönemlerde bile karadeniz halkı milliyetçi yönünü seçim sonuçlarına pek yansıtmamıştır. agresiflik ise karadenizlilerin iklimsel ve tabiatsal özelliğidir. bu agresiflik milliyetçilikle bütütnleştiği zaman tadından yenmez olur.
milliyetçilik falan kalmamıştır. bu durum en azında karadeniz'in batısı için geçerlidir. eğer bir tabir kullanılması gerekirse o da muhafazakarlık olur. halk oldukça muhafazakar.
türkiye'nin diğer kısımlarının götünden anladıkları milliyetçiliği doğru kavramışlardır. etnik kökenlerini ve dillerini bir arada yaşamaya engel görmemişlerdir.

candırlar.