bugün

Farklı bir first lady: Hero Talabani

Babası, Kürt hareketinin önemli isimlerinden ünlü yazar ve avukat ibrahim Ahmed. Hero nun doğduğu 1948 yılında hapse girmiş ve Ebu Garib de yatmış. Aile, 1951 de Kerkük e sürülmüş ve 2 yıl ev hapsinde tutulmuş. 1954 te, Süleymaniye ye döndükten kısa bir süre sonra ibrahim Hero bir suikast girişiminden yaralı olarak kurtulmuş.

1958 de Bağdat a taşınmışlar. 1962 de Ahmed in de öncülerinden biri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi yasadışı ilan edilince, yeniden Süleymaniye ye dönmüşler.

1963 te askeri darbenin ardından irana kaçmışlar. Tüm bu kaçak ve tehlikeli hayata rağmen, Hero nun eğitimi ihmal edilmemiş. 1972 de Bağdat taki Mustansiriya Üniversitesi ni bitirdi. Yaşadığı zor yıllarda, hedefini belirlemiş olmalı ki, psikoloji eğitimi aldı ve belki de hem kendi, hem de ülkesinde benzer hayat yaşayanların travmayı atlatması için çalıştı.

Bugün Kürtlerin Hero han dediği Hero ya sempatisi, Mam Celal dedikleri Celal Talabani den bağımsız ve hatta belki daha fazla. Hero nun dünyada gördüğü sempati ve ün de, resmi platformdan sivil platforma çok daha geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

SADDAM IN ZULMÜNÜ AMATÖR KAMERAYLA ÇEKTi

Irak ın eski lideri Saddam Hüseyin rejimine karşı dağlara çıkıp savaşan Hero nun medya dünyasına girişi de bu yıllarda başlıyor. iranlı bir arkadaşının hediye ettiği kamerayla, Saddam bombardımanı altındaki Kürtlerin günlük hayatlarını çekmeye başladı. Kuzey Irak taki Kürtlerin tasfiyesi için başlatılan Enfal operasyonuna tanıklığı ise, hayatının dönüm noktası oldu.

Hero, o dönemde kamerayla kaydettiği görüntülerin nasıl haber niteliği kazandığını, sonraki yıllarda bir röportajında şöyle anlatıyor:

Saldırı bölgelerinden birinde ölmek üzere olan iki peşmerge yerde yatıyordu. Doktor onların yaralarını göstererek, Bunları yakından çek ki Saddam’ın nasıl bir kimyasal kullandığını tüm dünya öğrensin dedi. Kimyasal kokusu o kadar güçlüydü ki bayılmışım.

Saddam ın zulmünü amatör kamerayla dünyaya yansıtan Hero Talabani, bugün Irak ın dünyaya açılan kapısında önemli rol oynuyor. Süleymaniye de pekçok şirketin sahibi. Cep telefonu şirketi Asia Cell in ortağı; KürtSat uydu kanalı, yerel TV kanalı Hak ve bir gazetenin patronu.


Saddam döneminde içki yasağı ve örtünmeye karşı çıkan, türban ve peçeyi reddeden kadın hareketinin öncülerinden olan Hero, başta Kürdistan Kadınlar Birliği olmak üzere sayısız kadın örgütünün kurucusu oldu.

Bugün, ülkenin first lady si, medya patroniçesi, Körfez Savaşı ndan sonra kurduğu Kürdistan Çocukları Koruma Örgütü nün başkanı ve dünyanın ünlü sivil aktivistlerinden biri...

`http://www.jamd.com`
güncel Önemli Başlıklar